Mințile lui Billy Milligan (recenzie)

Dramatizarea unei hoinăreli în mintea lui Billy Milligan este o lectură sfâșietoare și irezistibilă. Are forța și puterea de convingere a adevărului.

Village Voice, LITERARY SUPPLEMENT

Autor: Daniel Keyes

Număr pagini: 576

Editura: youngart

Titlul original: The Minds of Billy Milligan, 1981

„Mințile lui Billy Milligan” este o altă capodoperă a lui Daniel Keyes (autorul cărții cult „Flori pentru Algernon”) în care ne face cunoștință nu doar cu Billy Milligan, ci și cu cele 24 de personalități ale acestuia.

William Stanley Milligan sau Bill este prima persoană din istoria Statelor Unite ale Americii care a fost declarată nevinovată pe motiv de incapacitate mintală pentru comiterea mai multor delicte majore, printre care și trei violuri.

Viața tânărului a fost relatată de către autor din rapoartele poliției, din documente medicale și din discuțiile cu tânărului de 22 de ani. Aceștia s-au întâlnit de mai multe ori, autorul discutând cu câteva din personalitățile lui Billy.

Chiar dacă la început acesta a încercat să își țină ascunsă problema de sănatate pentru a nu parea nebun a fost convins că aceasta nu doar că este cea mai bună apărare dar este și singura cale prin care poate fi tratat.

Cartea a fost scrisă la solicitarea lui Billy de a face cunoscută problema lui omenirii, iar necondamnarea sa pe motiv de personalitate multiplă precum și scrierea acestei cărți au făcut din Billy un personaj foarte mediatizat la vremea respectivă. Pentru mai multe informații despre viața lui: https://en.wikipedia.org/wiki/Billy_Milligan .

William Stanley Milligan

O lectură captivantă, reală și emoționantă a reprezentat această carte pentru mine. O incursiune intr-o alt fel de realitate, o dovadă clară că pot fi lucruri mai presus de prima impresie, că mintea și psihicul omului e mult mai complex decât se credea în 1970 și din păcate chiar și în prezent în cazul anumitor persoane/societăți.

Dincolo de repulsia stârnită de faptele sale Billy Milligan a reprezentat o schimbare în societatea americană din acele vremuri și nu numai. Necondamnarea sa nu a creat doar un precedent judiciar, ci a atras atenția planetei asupra personalităților lui Billy și a ajutat la dezvoltarea cercetărilor în materia personalităților multiple din acele vremuri.

Este o carte frumoasă care merită citită pentru însăși realitatea prezentată. Să te pui în pielea personajului este aproape imposibil. Billy nu era doar Billy, era încă 23 de personalități care existau împreună în aceeași minte și același corp. Fiecare personalitate avea atuuri, preferințe și sentimente proprii; unele erau chiar foarte talentate, și cu toate astea faima lui a fost adusă de faptele grave săvârșite.

În aceeași minte existau bărbati, copii și chiar și femei. Cum pot coexista aceste personalități, cum au apărut ele și cum se descurca Billy în gestionarea timpului alocat fiecăruia poți afla doar citind cartea.

Pentru mai multe detalii despre cazul lui Billy sunt link-urile de mai jos.

Doar timpul ne va spune dacă Milligan a păcălit societatea sau este una dintre cele mai nefericite victime ale sale…Poate că a venit acel timp.

Daniel Keyes


Categorii:Daniel Keyes, Recenzii

Etichete:, , , , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Flori pentru Algernon – recenzie – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: