Legenda spune că zeul Marte era părintele lacrimilor, dușman al dansului și al lăutei. Cu prima parte sunt de acord. Dar noi, cei din coloniile din Lykos, una dintre primele colonii de sub suprafața planetei Marte, suntem oameni ai dansului, ai cântecului și ai familiei. Scuipăm pe legendă și ne făurim singuri dreptul din naștere. E singura formă de rezistență față de Societatea care ne stăpânește. Ne dă un pic de coloană vertebrală. Lor nu le pasă dacă dansăm sau cântăm, atâta timp cât săpăm fără să cârtim. Atâta timp cât pregătim restul planetei pentru ei. Dar pentru a ne reaminti care ne e locul, pedepsesc cu moartea un singur cântec și un dans.
Autor: Pierce Brown
Număr pagini: 489
An apariție: 2015
Editura: young art
Traducător: Iulia Pomagă
Titlul original: Red Rising, 2014

„Furia Roșie” este prima carte din trilogia autorului Pierce Brown. Aceasta a apărut atunci când Pierce Brown avea 26 de ani și a fost urmată de „Furia Aurie” , „Furia Dimineții” și „Furia de Fier”.
Structurată în patru părți, fiecare dintre acestea având un nume sugestiv – Sclav (6 capitole), Renăscut (13 capitole), Auriu (14 capitole), Secerătorul (11 capitole) – „Furia Roșie” ne prezintă într-o manieră captivantă un viitor în care omenirea s-a extins în tot Sistemul Solar ca urmare a distrugerii planetei Pământ. Împărțirea populației lumii în clase cu funcții strict definite, diferențierea acestor clase printr-o culoarea atribuită, existența unei clase superioare, cea Aurie, au creat o societate abuzivă și manipulatoare.
Personajul principal al acestei cărți este Darrow, un Roșu născut în tunelurile de pe Marte; Sondor al Iadului, Darrow muncește alături de neamul său pentru a oferi un viitor mai bun omenirii. Nici un Roșu nu a ieșit vreodată din minele de pe Marte de unde extrăgeau hidrogen-3, o substanță care ar trebui să fie folosită pentru a face planeta Marte locuibilă.
O viață controlată de Aurii, o manipulare constantă a oamenilor din adâncurile planetei Marte, o competiție pentru hrană și obiecte între clanurile din subteran, nedreptate, teamă, dezinformare și exploatare; așa ar putea fi descrisă societatea pe care Darrow o cunoștea ca fiind salvatoarea omenirii.
Moartea nu e atât de goală precum spui tu. Goală este o viață fără libertate, Darrow. Goală e o viață înlănțuită de frică, frică de moarte sau frică de-a pierde ce ai. Eu zic să rupem lanțurile astea. Dacă rupi lanțurile fricii, rupi și lanțurile care ne leagă de Aurii, de Societate. Îți poți imagina? Marte ar putea fi a noastră. Ar putea aparține coloniștilor care au fost sclavi aici, care au murit aici…
Încă din primul capitol Darrow descoperă că tot ce știa neamul lui e o minciună, că planeta Marte este locuită de clase superioare; că există mai multe clase decât li se spusese, mai mulți oameni și mai multe planete pe care omenirea le populează. Aflandu-se în imposibilitate de a rămâne alături de cei din clanul său, de locuitorii minelor, viața lui Darrow capătă un alt sens, iar ura și dorința de răzbunare care îi pune stăpânire pe suflet îl aduce alături de Fii lui Ares; o organizație ce își dorește distrugerea societății conduse de către Aurii.
Fără a uita de principiile sale Darrow trebuie să evolueze psihic și fizic pentru a se putea infiltra printre Aurii și a distruge acea societate opresivă. Fiecare nouă descoperire despre prezentul omenirii trezește revoltă, durere și dezgust, dar scopul lui Darrow ajunge să fie mai presus de propria persoană. Viața tuturor este în mâinile sale și aceasta depinde de puterea lui de adaptare. Pentru a avea șanse să își pună planul în aplicare acesta trebuie să intre la Institut; doar absolvenții acestei instituții putând obține funcții de conducere. Șansele de reușită ale unui Roșu sunt mici; asta dacă nu este descoperit, caz în care moartea ar fi o pedeapsă blândă. Greutatea testului este mărită și de lipsa de informații legate de acesta. Doar Auriii care organizează sau participă la organizarea acestei selecții dețin detalii.
După o triere ale cărei criterii nu le erau cunoscute și participanților ajungeau în etapa următoare doar cei mai puternici candidați; testul era odios și foarte crud. Puteau trece mai departe doar cei mai puternici fizic și psihic, iar morala nu era folosită decât ca obstacol în evoluția candidatului. Dezumanizare, durere, furie și dezgust ar fi caracteristicile pe care Darrow le-ar atribui acestui examen.
Nici etapa următoare nu era organizată într-o altă manieră. Împărțiți pe Case în funcție de preferințele profesorilor de la Institut, studenții urmau să demonstreze că merită să facă parte din elita Auriilor. Totul consta într-un joc de cucerire a Caselor, doar una putând fi învingătoare. Regula era că nu erau reguli, iar singurul ajutor pe care îl aveau venea de la Albaștri, doctorii zburători, care de cele mai multe ori apăreau pentru a vindeca rănile jucătorilor. Personalitățile puternice și arogante ale multor studenți intrau în conflict și creau situații de-a dreptul crude ce păreau savurate de către Auriii din cer care le supravegheau evoluția.
Un joc la fel de nedrept în care ierarhia profesorilor de la Institut nu era fără efect, în care lupta pentru supraviețuire crea monștri iar primul test își crea de asemenea repercursiunile așteptate. O competiție care te ține cu sufletul la gură, o întrecere în care jucătorii experimentau supraviețuirea, prietenia, adaptarea, trădarea, speranța și își demonstrau calitațile de lider, strateg, cuceritor sau asupritor.
Această carte este despre iubire, suferintă, răzbunare, adaptare, schimbare. Sentimentele lui Darrow, puterea lui de a se dedica unui scop măreț, dorința de salvare a neamurilor asuprite de către Aurii, ura dar și mila pe care o simte față de unele persoane din elită, toate aceste trăiri dar și multe altele se împletesc armonios în personajul lui Darrow. Este o carte din care nu lipsește suspansul, lupta pentru supraviețuire și jocurile de putere.
Cât de zadarnic pare sacrificiul ei în cuvintele lui.
Dar Eo nu mi s-a părut niciodată mai frumoasă ca acum. În fața puterii absolute, ea e foc. Asta e fata care dansa prin taverna plină de fum cu o coamă de păr roșu. Asta e fata care mi-a împletit inelul de nuntă din părul ei. Asta e fata care alege să moară pentru un cântec al morții.
În această poveste SF ne sunt arătate tehnologii pe care acum doar le visăm, posibilitatea cunoașterii Sistemului Solar și a călătoriei între planete; dar dincolo de această evoluție științifică ne este evidențiată natura crudă a omului, dorința de dominare cu orice preț a rasei umane, puterea de a trata semenii ca pe ființe inferioare, ca pe sclavi. Este o carte emoționantă, pe care o citești cu sufletul la gură și care nu are cum să nu îți rămână întipărită în minte și suflet. Trăiești alături de Darrow, simți nedreptatea, dezgustul și durerea trăită intens de acesta. Regreți fiecare faptă deplorabilă pe care personajele o săvârșesc voit sau nevoit și te bucuri de fiecare zi în care Darrow rămâne nedescoperit în luptă sperând că va putea să își ducă planul la bun sfârșit.
Este o carte pe care ar trebui să o citescă nu doar iubitorii de SF-uri și fanii noilor epopei distopice ci fiecare persoană adultă, pentru a vedea dintr-o altă perspectivă caracterul uman și pentru a putea evita un viitor în care am putea să ne supunem sclaviei unii pe alții în numele tehnologiei și al puterii.
Mi-a plăcut această carte pentru complexitatea personajelor, a trăirilor pe care le experimentează aceștia, în special Darrow; pentru modul în care sunt descrise evenimentele, pentru că m-am simțit la fel de Roșie, de nedreptățită și dornică de răzbunare ca și Darrow. I-am împărtășit durerea mai real și mai puternic decât mi s-a întâmplat cu vreun alt personaj dintr-o altă lectură.
Categorii:Pierce Brown
Lasă un răspuns