Testamentul lui Abraham (recenzie)

Autor: Igor Bergler

Editura: Litera

An apariție: 2017

Număr pagini: 728

Coperta: Flori Zahiu

Igor Bergler este un autor român născut în 1970 la Reșița. A scris cel mai vândut roman din ultimii 30 de ani, „Biblia pierdută„, ale cărui drepturi de autor au fost vândute în peste 30 de țări.

„Testamentul lui Abraham” este al II-lea roman al lui Bergler, un prequel la „Biblia pierdută”, ce a depășit vânzările romanului de debut.

Cartea este împărțită în cinci părți, cu multiple fire narative frumos împletite ce oferă o experiență unică cititorului.

O poveste de o complexitate uluitoare, o istorie a culturii scrisă într-o manieră spectaculoasă ce te captivează de la primele pagini.

Un roman polițist, roman de aventuri, thriller, roman metafizic, roman istoric, desfătare erudită, parodie în cel mai înalt grad, „Testamentul lui Abraham” își propune să răspundă câtorva întrebări cărora istoria încă nu le-a găsit răspunsul.

Întrebărilor de natură politică la care se încearcă găsirea unui răspuns li se mai adaugă altele din sfera religioasă și culturală. Motivul pentru care Abraham Lincoln a abolit sclavia, de ce a demisionat papa Ratzinger și misterul dispariției vestitei Biblioteci din Alexandria sunt doar câteva necunoscute ale istoriei la care romanul caută explicații.

„Testamentul lui Abraham” se încadrează în genul literal factition- fapte reale în care intervine ficțiunea, pentru că nu numai personajele sunt reale ci și evenimentele, iar intervențiile ficționale ale autorului sunt minime.

Un roman care te prinde, pe care îl citești cu sufletul la gură, ca la final să regreți ca s-a terminat.

O incursiune în istorie pentru a descoperi secrete considerate pierdute, crime care îți îngheață sângele în vene, manuscrise dispărute și apărute brusc, coduri complicate ce trebuie dezlegate, personaje cu multiple identități, o trăire a trecutului ce devine prezent doar ca să dispară din nou, secrete, mize politice, culturale și religioase; toate acestea într-o carte despre toate cărțile – Omnes Libri (toate cărțile) fiind numele organizației secrete în jurul căreia se construiește acțiune – care îți zguduie simțurile și te face să o citești ca pe cea mai mistică carte pe care ai putea pune mâna.

M-a captivat, m-a intrigat și m-a cutremurat totodata. O carte pe care o consider o capodoperă, și pe care aș putea să o compar doar cu romanele lui Dan Brown pe care le depășește cu mult. „Testamentul lui Abraham” este un roman ce merită lecturat și deținut de către orice cititor care se respectă.

Nu este doar un roman care te va bântui mult timp după ce l-ai citit, ci un roman care te va face să îl recitești cu aceeași plăcere, dar cu alți ochi.

Ceea ce s-a pierdut ne-ar putea salva de ceea ce avem deja.

Igor Bergler, Testamentul lui Abraham

Evaluare: 5 din 5.


Categorii:Autori români, Igor Bergler, Recenzii

Etichete:, , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Biblia pierdută – recenzie – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: