Pirofobia (recenzie)

Autor: Jack Lance

Editura: rao

An apariție: 2014, București

Număr pagini: 343

Traducere: I. Graal Soft

Titlul original: Pyrophobia, 2013

http://jacklance.com/books/novels/pyrophobia/

Jack Lance este un autor onlandez născut în 1967 ce a publicat mai multe romane mistery și horror devenite bestsellere în țara sa. Este tradus în 13 limbi, iar după cartea sa „Night Eyes” a fost ecranizat un film; acesta mai are filme de scurtmetraj („Use your head”, „Late Delivery”, „Tikken”, „Red Pumps”), trailere pentru cărțile sale („Dark Memory”, „Nachtogen”) și chiar un video de prezentare pe care îl puteți urmări mai jos:

http://jacklance.com/about-jack/

Personajul principal al cărții „Pirofobia” este Jason Evans, un tip cu o viață aparent perfectă, după ce ani întregi s-a luptat cu o teamă inexplicabilă de foc. Cu o carieră de succes și o soție iubitoare viața acestuia este dată peste cap atunci când primește niște fotografii ce îl informează asupra propriei morți. Nu că cineva i-ar dori moartea, ci că acesta ar fi deja mort.

Ești mort. Crezi că ești viu, dar tu nu exiști.

Dacă interpreta textul cât mai literal posibil, mesajul spunea că el nu mai e în viață, că el credea că e viu, dar nu era. Nu spunea că ar vrea cineva să-l ucidă, ci doar că moartea lui era deja un fapt împlinit.

Cartea devine plină de suspans din momentul primirii fotografiilor, iar Jason nu reușește să găsească nicăieri ajutor pentru a descoperi cine încearcă să îi joace acea festă sinistră. Se gândește la toate persoanele care i-ar putea dori răul, încearcă să își imagineze că totul este doar o glumă, dar lucrurile se înrăutățesc.

Teama de foc începe să își facă apariția și coșmarurile odată cu ea. În zadar a încercat să ascundă toată povestea de iubita sa, Kayla, care în ciuda fricii de moarte pe care o are din propriile ei experiențe încearcă să îl linișnească și să îl susțina.

Se trase înapoi, îngrozit. Focul o mistuia. Pentru o clipă, Jason fu cuprins de o panică oarbă. Dar în secunda următoare înțelese că toate astea nu puteau să se petreacă în realitate. Kayla dispăruse, iar el rămase cu ochii țintuiți la o făptură făcută din nimic altceva decât flăcări furioase. Flăcări care ar fi trebuit să cuprindă întreaga încăpere, dar nu o făcuseră. Kayla era singura care ardea. Dar nu mai era Kayla, era arătarea de foc. Făcuse dragoste cu chestia aceea?

Căutarea propriei existențe, a dovezilor că viața sa este reală îl face pe Jason să își caute propriul mormânt, presupusul mormânt și presupusul motiv pentru care a murit. Apelează la un prieten din copilărie ce ar avea calități de medium, la un altul care îl ajută să se apropie de flăcările ce îl terorizează prin hipnoză, dar nimic nu dă rezultate, iar dorința acestuia de a descoperi mormântul din poză este cu atât mai accentuată cu cât, în scurt timp este ziua morții sale.

O carte înfiorătoare, captivantă și ușor de citit, „Pirofobia” este alegerea potrivită pentru orice iubitor de mister și groază, dar și de dragoste. Poate un pirofob să își găsească trecutul alături de o persoană ce suferă de necrofobie? Ar putea fi iubirea lui Kayla mai puternică decât necrofobia sa și să rămână alături de Jason până când acesta își descoperă cauza morții și presupusul mormânt? Triumfă dragostea în fața a două fobii ce bulversează și macină deopotrivă cele două suflete?

Și mai presus de toate acestea, este Jason în viață?

Răsturnările de situație din această poveste și trăirile lui Jason merită să îi stați alături în cea mai importantă incursiune a vieții sale. Pentru că, până la urmă cine nu are nicio frică? Iar cine are, ar putea să facă față singur adevărului celui mai crunt din viața lui?

Evaluare: 4.5 din 5.


Categorii:Jack Lance

Etichete:,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: