Furia aurie (recenzie)

Dacă aș mai fi fost omul pe care îl cunoștea Eo, aș fi înlemnit de groază. Dar omul acela s-a dus. Îi plâng moartea în fiecare zi. Uitând din ce în ce mai mult cine eram, ce vise aveam și ce iubeam. Tristețea e-acum amorțită. Și merg înainte, în ciuda umbrei pe care o aruncă acum asupra mea.

Furia Aurie - Pierce Brown
Seria Red Rising

Autor: Pierce Brown

Număr pagini: 365

An apariție: 2016

Editura: Paladin

Seria: Red Rising (Furia Roșie)

Traducere: Iulia Pomagă

Titlul original: Golden Son, 2015

„Furia aurie” este cea de-a doua carte din trilogia „Furia Roșie” scrisă de Pierce Brown, fiind urmată de „Furia Dimineții” și „Furia de Fier”.

Povestea lui Darrow continuă în acest nou volum parcă cu și mai multă însuflețire; după atacul de pe muntele Olimp cu care s-a încheiat „Furia Roșie”, Darrow merge la Academie fiind luat sub protecția lui Augustus, ArhiGuvernatorul planetei Marte.

Seria de comploturi și lupte de putere se intensifică în volumul doi al acestei trilogii; personajele sunt mult mai bine conturate, trăirile acestora și relațiile dintre ele fiind de data aceasta mai detaliate și mai amplificate.

Darrow a reușit să creeze haos în cadrul Societății, fapt ce îi aduce inamici personali, iar viața sa ajunge să fie într-un constant pericol. Va reuși Augustus să îl protejeze? Se va ridica Darrow la nivelul acestei familii pentru a rămâne sub protecția ei? Interesele politice pe care ArhiGuvernatorul le are pot fi influiențate de atitudinea lui Darrow?

Când situația lui Darrow pare că nu se poate înrăutăți acesta intră în conflict cu Suverana și pornește un război pentru eliminarea acesteia. Va avea un simplu Auriu suportul marilor familii din Sistemul Solar? Va reuși Darrow să își atragă destui aliați?

Un alt aspect pe care se pune accent în acest volum este prietenia dintre Secerător și foștii săi colegi de la Institut; ce s-a întâmplat cu aceștia de când au atacat muntele Olimp și cu loialitatea lor față de Darrow? Se va mai reîntâlni acesta cu singura femeie ce l-a făcut să mai simtă ceva după moartea soției sale?

O carte captivantă și palpitantă în care fiecare personaj are de trecut prin situații dificile, prin lupte fizice dar mai ales morale; poate un război să fie un lucru bun pentru Societate? Câți oameni pot muri pentru o cauză și aceasta să rămână încă o cauză bună?

Este Darrow un monstru sau un salvator al culorilor inferioare? Minciunile, manipulările și planurile lui au de fapt un rezultat pozitiv pentru societate?

Mâinile îmi tremură ca pe vremuri în mină. Acum, la fel ca atunci, sunt înconjurat de vipere.

Nu le auzeai niciodată – viperele. Rareori le puteai vedea. La fel de negre ca pupilele, se târau în întuneric până când atacau. Dar simțeai un fior de teamă când se apropiau. Un fior diferit de huruitul sondei. Diferit de senzația scârboasă de căldură care-ți pulsează-n boașe în vreme ce sapi printr-un milion de tone de piatră și toată fricțiunea radiază în sus, transformându-ți costumul într-o morcilă de pișat și transpirație. E fiorul de teamă al morții care se apropie. De parcă o umbră ți-ar trece pe lângă suflet.

Ce ar trăi acesta dacă ar reuși să se întoarcă în minele în care a trăit? Cum ar fi dacă ar putea să își revadă mama și mai ales, cine este Ares, dacă acesta chiar există.

O poveste emoționantă despre lupta claselor, despre egalitatea oamenilor, despre iubire și putere;o luptă pentru supraviețuire, un țel mai măreț decât propria viață și propriile sentimente;o viață plină de îndoieli, singurătate, minciuni și teamă; toate acestea și multe altele într-o carte cu acțiune și personaje complexe, situații fascinante și locuri incredibile.

Va reuși Darrow să facă față noilor provocări? Sinceritatea pe care își dorește să o poată folosi îl va face să își piardă viața sau îi va da mai multă putere? Pot oamenii să treacă peste diferențele sociale pentru binele comun al umanității?

Ca și primul volum, „Furia Aurie” te face să empatizezi și să trăiești fiecare sentiment, luptă și experiență pe care o citești. Iubești și urăști în același timp, simți dualitatea ce este din plin prezentă în multe din mințile personajelor, dar ai avea puterea să ierți? În acest volum Darrow ne arată că maturitatea și bunătatea nu constau doar în ură, violență și răzbunare, ci în puterea de a ierta, de a accepta omul așa cum e și de a spera că poate alege calea cea dreaptă. Se poate schimba o societate în felul acesta? Își doresc oamenii o lume dominată de iubire și corectitudine?



Categorii:Pierce Brown, Recenzii

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

4 răspunsuri

Trackback-uri

  1. Furia Roșie – recenzie – Bookmymind
  2. Furia Dimineții (recenzie) – Bookmymind
  3. Furia de fier (recenzie) – Bookmymind
  4. #JurnaldeLectură. Toamna se numără cărțile citite. Cele mai bune lecturi din ultimele 12 luni – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: