Ai valoare în ochii Mei, femeie (recenzie)

Autor: Aurelia Grosu

Editura: Smart Publishing, carte publicată în regim „self publishing”

An apariție: 2017, București

Număr pagini: 218

Oamenii care își fac un obicei din a reflecta (a medita) asupra experiențelor lor se găsesc foarte rar. Când îi vom întâlni, îi vom recunoaște. Coșmarul vieții lor i-a condus spre ridicare, spre dezvoltare personală, spre măiestrie. Aceștia trăiesc cu viziune.

Aurelia Grosu este o scriitoare contemporană din Galați ce își folosește experiența de viață și cunoștințele acumulate pentru a dărui părți din sufletul său celor care au nevoie de o îndrumare, un sprijin sau o lectură revelatoare. A început să scrie la 56 de ani și a scris până în prezent 5 cărți: „Ești mai puternic decât crezi: dacă eu am putut, poți și tu” (2013), „Picături de suflet în contul înțelepciunii tale” (2014), „Educă-mă cu viziune”(2015), „Copii educați, părinți împliniți”(2016) și „Ai valoare în ochii Mei, femeie”(2017).

Pentru mai multe detalii despre activitatea autoarei sau pentru a comanda cartea accesați pagina sau profilul de facebook.

Când am primit această carte am fost foarte sceptică în privința conținutului său. Nu îmi puteam imagina că o carte poate îmbina religia (credința), psihologia și experiența personală într-o asemenea manieră.

Firea umană are mereu tendința de a judeca aparențele și de a construi prejudecăți, iar de această dată capcana era mare. Evit autorii români, dar mi se demonstreză din ce în ce mai des că noi chiar avem potențial. Evit cărțile ce par a avea conținut pentru femei, dar se pare că există și lecturi cu adevărat plăcute dedicate acestora. Evit cărțile ce par a avea conținut regilios, pentru că îmi este teamă că îmi irosesc timpul cu o variantă fanatică a creștinilor pe care îi întâlnim atât de des (mai ales în mediu online).

După ce am citit această carte am ajuns la concluzia că Dumnezeu (acel Creator, nu acea entitate divină de care încearcă să se folosească unele persoane) chiar poate fi în orice și în oricine; că îl putem găsi acolo unde ne așteptăm mai puțin, iar senzația oferită de dragostea Lui este unică.

Țin să menționez că nu sunt o persoană religioasă în sensul înțeles de noi astăzi și moștenit din bătrâni, ci în sensul unui Dumnezeu unic, ce ne iubește pe toți în egală măsură, ce ne-a lăsat să experimentăm starea negativă pe care o putem găsi sub diverse forme pe acest pământ pentru a învăța din ea, pentru a evolua prin înțelegerea naturii umane și a celei divine. Principiile credinței mele ar lua prea mult pentru a fi dezvoltate aici, dar ceea ce este cert pentru mine, e că nu a ajuns această carte în mâinile mele întâmplător; este un dar divin pe care oricine îl primește cu inima deschisă îl va percepe ca pe un adevărat pansament pentru suflet.

Această carte, pe care aș fi vrut să o citesc la 18 ani, este o carte după care am tânjit în relațiile mele de căsătorie. Am făcut multe greșeli, fiindcă nu m-a învățat nimeni despre viață, valori morale, comportamente corecte. Am scris acest capitol cu multă dăruire și credință. Sper să luați ce vi se potrivește, aplicând în cotidianul vieții voastre cu perseverență.

Chiar dacă am fost puțin speriată de partea de început, pagină cu pagină am realizat că autoarea nu vrea să oblige pe nimeni la nimic. Nu are pretenții de la cititori, nu are așteptări. Doar vrea să împartă. Ce suflet nobil, să împarți dragoste în mod liber, să transformi durerea, suferința și greutățile în lecții de viață!

Dorind să răspundă anumitor întrebări, cartea dezvoltă mai multe subiecte importante pentru femei (în egală măsură și pentru bărbați) care ar putea ajuta orice suflet rătăcit să își găsească forța și voința de a merge mai departe, de a se vindeca și de a găsi oaza de liniște pe care o avem cu toții în interior.

Așa cum arată și titlul, cartea este un omagiu adus femeii, dar nu femeii egoiste și deja prea plină de sine, ci sufletului acesteia, parte pe care majoritatea femeilor din ziua de astăzi îl neglijează. Pe alocuri, nu am fost de acord cu părerea autoarei, în cazul anumitor concepte ale căsătoriei, dar probabil percepția este diferită datorită experienței de viață.

Cartea conține rezolvarea multor situații neplăcute, contradictorii, chiar violente și traumatizante pe care multe femei le întâmpină și le trăiesc zi de zi. Această carte este un pas spre rezolvarea multor probleme cu propriul sine, cu cei apropiați și mai ales cu partenerul. Multe pagini sunt dedicate căsniciei, nevoilor și problemelor ei, oferind cu dragoste o perspectivă ce ar putea salva multe mariaje ori evita multe divorțuri. Sfaturile sunt potrivite și oferite atât pentru persoanele singure, cât și pentru cele implicate într-o relație, indiferent de problemele acesteia.

În iadul frustrărilor și al chinurilor, Dumnezeu poate inspira, crea și da victorie prin noi, acolo unde nu mai este nici o soluție. Lumea actuală suferă chinuri pe care le-a creat singură. Indivizii suferă în închisorile minții lor, fiindcă nu au avut o bază morală solidă. Lumea de azi are nevoie de eliberare și har pentru a ieși din starea complicată în care se află.

Atunci când consideram că prejudecățile mele erau corecte, cartea a început să surprindă. Autoarea chiar știa despre ce vorbește, iar trecerea a făcut-o în cel mai frumos mod cu putință. A dedicat câte un capitol pentru trei tipuri diferite de femei pe care am putea să le luăm drept model. Și câtă nevoie are societatea noastră de modele în aceste vremuri! M-a surprins plăcut că a ales „Femeia în literatura română”, „Personalități feminine din România” și „Personaje feminine biblice”; fiecare capitol a început să mă „deștepte”, să mă facă să observ o bună documentare a autoarei, o lipsă de discriminare pe care aș fi simțit-o dacă se raporta doar la o singură categorie ca exemplu. Din toate cele trei capitole am putut afla lucruri interesante și povești de viață, unele fiindu-mi necunoscute (în principal, personalitățile feminine din România).

Îmbinarea dintre divinitate, studiul psihologiei și experiența personală fac ca această carte să fie o adevărată culegere de pilde de viață, o sursă de energie, spiritualitate și cultură.

Citatele atent inserate de către Aurelia Grosu în conținutul cărții sunt atât de bine alese încât parcă de ea ar fi fost scrise. Determinarea și pozitivismul ei, pe bazele solide ale unei credințe creatoare și edificatoare pentru sufletul său, o transformă în ochii mei într-un exemplu; dacă ea a putut, putem și noi, mai ales că are bunătatea de a ne ajuta să găsim acea cale către pace.

Pentru că experiența mea nu ar fi fost cu adevărat desăvârșită, am descoperit spre finalul cărții câteva poezii cu adevărat încântătoare, adevărate ode și pilde! Nici poezia nu era pe lista mea de lectură niciodată.

Aș putea vorbi despre această carte la infinit, cuvintele curg de parcă am fost izbită într-o cascadă de inspirație, dar vreau să vă las și pe voi să găsiți plăcerea acestei cărți. Este o lectură ușoară, se poate simți dragostea pe care autoarea vrea să o transmită, i se poate întrezări firea nobilă și sufletul curat, iar cele (cei) care nu o citesc pierd o fărâmă din dragostea divină. Eu simt că m-am apropiat de mine, m-am apropiat de oameni, m-am atins de haina lui Iisus, exact ca femeia de care povestește Aurelia Grosu la începutul cărții.

Dacă aș putea doar să mă ating de haina Lui, voi fi vindecată !

(Marcu 5 :28)

Evaluare: 5 din 5.


Categorii:Aurelia Grosu, Autori români

Etichete:, , , , , , , , , , ,

3 răspunsuri

Trackback-uri

  1. Ești mai puternic decât crezi: dacă eu am putut, poți și tu (recenzie) – Bookmymind
  2. Picături de suflet în contul înțelepciunii tale (recenzie) – Bookmymind
  3. #JurnaldeLectură. Toamna se numără cărțile citite. Cele mai bune lecturi din ultimele 12 luni – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: