Picături de suflet în contul înțelepciunii tale (recenzie)

Această carte ar putea fi asemănată cu un dicționar al înţelepciunii. Orice român o poate avea la capul patului, iar atunci când este obosit, după o zi de muncă, înainte de a adormi, să o deschidă, să citească o valoare, să se autoevalueze şi să închidă ochii liniştit pentru un somn binefăcător şi vindecător. Mintea cititorului va fi impregnată de ceea ce a citit şi ea va lucra pentru stocarea informaţiei respective pe timpul nopţii, ca, atunci când se iveşte ocazia, să poată fi aplicată în mod corespunzător şi pe loc.

Autor: Aurelia Grosu

Editura: Self Publishing

Număr pagini: 256

An apariție: 2014, București

Aurelia Grosu este un cadru didactic din Galați, cu peste 40 de ani de activitate, autoare a cinci cărți. Prima sa carte a fost scrisă în anul 2013 – „Ești mai puternic decât crezi” – și a fost urmată de „Picături de suflet în contul înțelepciunii tale” (2014), „Educă-mă cu viziune” (2015),  „Copii educați, părinți împliniți”(2016) și „Ai valoare în ochii Mei, femeie”(2017).

Pentru mai multe detalii despre activitatea autoarei sau pentru a comanda cartea accesați pagina sau profilul de facebook.

Fiecare bărbat sau femeie care a colaborat la închegarea acestei cărţi a acceptat să iasă un pic din sfera confortului. A acceptat să treacă linia banalului, să gândească, să se pună în slujba aproapelui, să facă parte dintr-un întreg. Cartea este unică, fiindcă ea are o viziune de la Dumnezeu şi o putere uriaşă prin asamblarea a mai multe moduri de gândire, de experienţe şi stiluri diferite, toate sub deviza „unitate în diversitate“.

După volumul de debut în care ne face cunoscută povestea sa de viață și puterea interioară pe care o deține, Aurelia Grosu uimește printr-o colaborare cu peste 20 de persoane, din diferite medii (diferite profesii, orașe și chiar state), care își pun amprenta asupra minții și inimii cititorilor prin aportul adus la această carte. Mulți dintre aceștia sunt oameni simpli, marea majoritate nu cochetează măcar cu scrisul, dar articolele lor au fost unite într-un adevărat dicționar de înțelepciune și dragoste.

Dan Duduman (Pașcani, creator blog și coordonator proiect „Profit Permanent”), Nicoleta Natalia Nistor (Galați, antreprenor, speaker, inițiator al evenimentului „Open Connect” Galați și fondator al proiectului „Preia controlul emoțiilor tale” ), Gabriel Ursan (Galați, blogger), Izabela Andreia Hîca (Hunedoara), Savu Isvoraș (Ploiești), Nicoleta Doina Radu (Galați, coach și trainer de comunicare), Claudia Topciu (Galați), Nina Costache (Galați), Sofica Căprioara (Neamț), Gabriel Herbei (Galați), Octavia Angheluță (Galați), Octavian Gurzu (Galați), Ana Luca (Galați, jurist), Adelina Carmina Rădulică (Spania), Irina Vasile (București, profesor matematică), Elena Unc (Arad), Silviu Mircioi (Galați, Life & Proffesional coach), Togan Dragoș (Brașov), Adrian Culiceanu (fondator „DOR. Academy” – Dezvoltă propria realitate – Portal Inspirațional pentru Lumea Ta), Oana Gabriela Pasat (Galați), Iuliana Buja (Vatra Dornei), Stoica Vasile (Galați, jurist), Cristina Popescu (Galați), Ionuț Brînză (soldat profesionist, triplu campion național în kickboxing la categoria 75kg, ambasador al vegetarianismului), Doru Dobrovăț (fondator Fitness Urban Grup România „Schimbare prin mișcare”) sunt colaboratorii Aureliei Grosu și sper că nu am omis pe nimeni, pentru că acești oameni merită recunoștința noastră, a cititorilor.

Cât efort a depus autoarea pentru a realiza această carte, ce parcă îți unge sufletul cu vorbele ei, este greu de imaginat. Fiecare capitol prezintă într-o manieră unică, personală, dar dedicată oricui este interesat să citească, câte o valoare morală.

Fiecare capitol (articol) ne aproprie de autorul său, oferindu-ne experiențe de viață diverse prin prisma numeroaselor valori morale ce ne sunt prezentate. Aurelia Grosu și-a dorit să capteze în paginile cărții existențe, emoții, vise și reușite pe care un om nu le poate experimenta într-o singură viață. Dacă se poate descrie pe scurt această carte – UNITATE ÎN DIVERSITATE – este exact formularea corectă, un scop atins cu succes de către o persoană normală, cu posibilități normale, dar cu vise mărețe.

Un alt lucru inedit este valoarea intrinsecă a fiecărei valori pe care cartea o transmite cu atât de multă ardoare. Nu doar că este o carte pe care orice persoană ar trebui să o aibă lângă căpătâi, dar aceasta provine din inimă, din sufletele unor oameni simpli care au răspuns unei provocări și au dorit să împartă, fără a aștepta ceva la schimb, din experiența, cunoașterea și dragostea lor.

Câți dintre noi am avea încrederea că putem oferi ceva atât de intens, de unic și de prețios societății? Câți dintre noi am putea face asta doar din dragoste pentru oameni, pentru patrie și pentru Creație?

Am învăţat din această frumoasă colaborare că ceea ce stă la baza funcţionării unor relaţii de calitate este iubirea, fără a aștepta nimic la schimb. Aici, în unitatea dintre noi nu există interese de ordin material.
Fiecare a dăruit ce a putut!
Fiecare a semnat că nu are nici o pretenţie materială, doar ideea de a dărui a fost ceea ce i-a însufleţit pe toţi.

Aș putea umple pagini despre cât de minunată mi se pare inițiativa acestor oameni, dar cred că fiecare cititor va realiza asta prin propria experiență a lecturii și cu siguranță viața fiecăruia va fi atinsă de darul acestor oameni minunați.

Cartea este ca o cutie fermecată în care niște oameni cu suflet frumos au pus părți din inimă. Sunt povești de viață, dureri, bucurii, iubiri, vise, surprinse în proză, dar și în versuri, de o frumusețe inegalabilă. După ce citești această carte este ca și cum ai fi rezolvat un puzzle – puzzle-ul înțelepciunii.

Această carte nu te transformă în înțelept peste noapte, nimic nu ar putea face asta, dar îți oferă resursele necesare pentru a putea merge pe calea corectă.

Viaţa noastră e ca o carte. Începe cu o foaie albă de hârtie şi dorinţa unui suflet de a-şi trăi propria poveste. Te invit să rămâi alături de mine! Am să-ţi spun povestea unui suflet rătăcit, care şi-a găsit drumul… povestea mea. Ea poate fi şi a ta sau a oricărui om.

În acest amalgam de valori, multe dintre ele uitate sau chiar necunoscute, găsești speranță, iubire, optimism, dar și adevărate lecții de psihologie, nutriție, sport, motivație și umanitate.

Ca și capitol favorit voi alege să menționez „Curajul de a fi eu” scris de Izabela Andreia Hîca, pentru că în povestea ei m-am regăsit extraordinar de mult. Asemănările pe care le-am regăsit între povestea mea și a ei m-au izbit, m-au făcut să simt cum mă contopesc cu naratorul, iar modul în care atât tragismul pe care l-a cunoscut, cât și puterea de a se regăsi sunt redactate emoționant și atât de real pentru omul din mine. Am cunoscut suferința ei (chiar dacă nu identic, normal), am cunoscut același drum spre conștientizare și responsabilizare pe care l-a ales și ea, lucru care m-a făcut să empatizez la un alt nivel cu această valoare morală pe care am reușit de-a lungul anilor să mi-o însușesc -„Curajul de a fi eu”.

Visez că va veni o zi în care voi respira iubire, linişte. O aştept cu nerăbdare dar sunt dezamăgită că întârzie:„Până când oare trebuie să mai sufăr? Cu ce am greşit?“ mă întreb deseori. Copilăria mea începe cu puternice sentimente de abandon, de respingere, nu doar din partea celorlalţi, ci şi din partea mea.

Sunt sigură că fiecare cititor se va regăsi în relatările acestei cărți. Chiar dacă ai senzația că esti bine, fericit, împlinit, nu înseamnă că nu poți îmbunătăți starea, că nu poți face mai mult și mai bine pentru dezvoltarea ta psihică, fizică și spirituală.

Spuneam mai sus că în această carte găsim și multe lecții. Sunt lecții din diverse domenii, bine documentate și explicate clar, simplu, pe înțelesul oricui. Cât de importantă este disciplina? Puțini știm cu adevărat (așa cum este menționat și în carte, mulți, inclusiv eu, o confundăm cu organizarea), dar „Disciplina, o valoare inestimabilă” ne explică importanța și implicațiile unei vieți disciplinate.

„Importanţa sportului în viaţa fiecărui individ şi în societate”, explicată de o persoană care prin determinare și efort a făcut performanță în sport și „Paşi simpli şi concreţi să nu mai abandonezi niciodată ce începi!” sunt lecții ușor accesibile oricui citește cartea, dar costisitoare și greu de găsit altfel.

Despre „Lectura și valoare ei”, „Trecut – acceptare şi iertare”, „Libertate, bucurie, echilibru”, „Respect”, „Bucuria – coordonată existenţială şi arvună cerească”, „Iubirea de sine”, „Recunoştinţa”, „Eliberare” și „Armonie” se vorbește în această carte a sufletului, minții și trupului. Sunt multe subiecte atinse în „cutie de valori” și sunt de o importanță vitală pentru o viață curată, plină de bucurie și înțelepciune.

Sensibilitatea înrădăcinată în egoism este iritabilitate, dar sensibilitatea înrădăcinată în dragoste pentru alţii este viaţă.

„Altruismul” este valoarea care m-a contrariat. Chiar credeam că știu exact ce este acesta, dar nu eram decât pe aproape. Povestea Irinei Vasile ne arată ce înseamnă cu adevărat altruismul, cât de puțin și mai ales, cât de puțini îl avem ca și valoare în viață.

Consider că această carte este un ghid ce ar trebui citit și utilizat de către orice persoană. Cei care au probleme vor găsi calea spre a le afla rezolvarea, cei care nu au probleme de niciun fel vor avea ocazia să realizeze „Recunoștința”, pe care la fel de mulți o uităm deseori.

Cartea se citește ușor și chiar și cele mai de specialitate explicații sunt transmise clar pentru a putea fi înțelese de orice persoană. Capitolele sunt scurte, lectura nu este îngreunată de detalii irelevante, iar farmecul și stilul Aureliei Grosu îți poartă spiritul către cele mai eliberatoare și plăcute gânduri.

Mulțumesc pentru ocazia de a citi această comoară, am avut atât de multe de învățat atunci când credeam că sunt înțeleaptă. Din cărțile acestei femei minunate am primit o mulțime de lecții pline de dragoste, respect, pace și armonie. Cuvintele ei ajung ca un leac în inima și mintea celui care nici măcar nu știe că avea un virus!

În fiecare om, trăieşte o poveste. Uneori, poate fi frumoasă, ca-ntr-un basm cu zâne şi cas­tele fermecate, alteori tristă… ascunsă cu stângăcie într-un colţ minuscul al inimii. Uneori, scânteia divină din noi străluceşte cu putere în plină lumină, făcându-ne să atingem piscuri semeţe, alteori, abia pâlpâie, arzând mocnit, stinsă încet… încet… de grijile şi nebuniile lumii acesteia.

Evaluare: 5 din 5.



Categorii:Aurelia Grosu, Autori români, Recenzii

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

7 răspunsuri

  1. Da!Traim in vremea in care se scrie si sper ca se citeste mult.Oferta este bagata si variata.In acest cos al abundentei se gasesc si cartile Aureliei Grosu,femeia care daruieste cu generozitate din tot ce a primit de la Dumnezeu si cred ca a primit mult daca ne gandim ce transformare a avut loc in viata ei.Asta o afli citindu-i opera.Eu am avut aceasta bucurie.Anca

    Apreciat de 1 persoană

Trackback-uri

  1. Ești mai puternic decât crezi: dacă eu am putut, poți și tu (recenzie) – Bookmymind
  2. Ai valoare în ochii Mei, femeie (recenzie) – Bookmymind
  3. Aurelia Grosu (interviu) – Bookmymind
  4. #JurnaldeLectură. Toamna se numără cărțile citite. Cele mai bune lecturi din ultimele 12 luni – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: