Mistuiți (recenzie)

Autor: David Cronenberg

Editura: Polirom, 2015

Număr pagini: 302

Traducere: Iulia Gorzo

Titlul original: Consumed, 2014

„Erau niște oameni deosebiți, fascinanți”, spuse madame. „Între ei nu putea să-ncapă nici gelozie, nici furie. Erau ca o singură ființă. Ea era bolnavă, nu știați? Era pe moarte. I se citea în ochi. Probabil tumoare pe creier. Tot timpul gândea din greu. Scria întruna, întruna scria. Cred că a fost crimă din compasiune. Ea l-a rugat să o omoare și el a omorât-o. După care da, sigur, a mâncat-o.” […] „Voia să ia cu el o parte cât mai mare din ea. Așa că a mâncat-o și a fugit, cu ea înăuntru.”

David Cronenberg este un canadian născut în anul 1943, cunoscut pentru activitatea sa de regizor, scenarist, actor și producător. Cronenberg este cunoscut pentru crearea genului horror visceral, ce exploarează temerile și obsesiile legate de transformarea propriului corp. „Mistuiți” este o carte care se încadrează în acest gen și este romanul de debut al vestitului regizor.

Acțiunea romanului are în prim plan cuplul format din Naomi și Nathan, urmărind activitatea profesională a acestora în paralel.

Nathan face un reportaj despre un tratament medical pentru cancerul la sân, activitatea sa fiind cea de a face fotografii pentru o rubrică medicală. Operația efectuată de un doctor obscur, doctorul Molnar, unei frumoase tinere din Budapesta îi oferă lui Nathan posibilitatea explorării sexuale într-o manieră unică, total diferită de ceea ce îi oferă relația cu Naomi.

-Dar moartea? Poate că sunt pe moarte. Și asta te excită? (Îi luă mâinile într-ale ei și i le puse pe sâni.) Știi, mă dor un pic. Până la urmă au fost ciuruiți de două sute patruzeci de granule minuscule de titan. Ca asteroizii și o ploaie de praf cosmic. Uite. Uite câte urme de ac am. Parc-aș fi o drogată cam ciudată, ahtiată după titan. (Râse.) Nu fi timid. Ceva presiune le face bine.

Apropierea de moarte nu este înfăptuită doar prin prisma bolii Dunjei (frumoasa pacientă la a cărei operație participă), ci și prin boala venerică cu care s-a ales de pe urma aventurii. Boala Roiphe este dispărută de mult timp, iar faptul că Nathan a reușit nu doar să o redescopere, ci să și sufere de ea îl aduce în contact cu descoperitorul acesteia, doctorul Roiphe. Dacă detaliile medicale pe care le aflăm din activitatea acestuia par șocante, adevărata „nebunie” începe atunci când Nathan colaborează cu celebrul doctor și aflăm detaliile misterioasei boli a fiicei acestuia, Chase.

Cât o mai duc, n-o să am nimic deosebit cu care să seduc decât miasma morții. Ăsta o să fie parfumul meu fatal. Și aș vrea să fii atras de mine, înțelegi? Pentru că ăsta e viitorul meu și nu vreau să îl trăiesc singură.

Viața iubitei oficiale a lui Nathan, Naomi, nu este mai puțin palpitantă. Și aceasta ia contact cu moatea prin intermediul meseriei sale, intrând în lumea unui cuplu de filozofi, pentru a intervieva soțul criminal, canibal și dispărut. După multe investigații în care află detalii picante despre viața sexuală a cuplului, reușește să ia contact cu soțul victimei și nu doar că află detaliile crimei, ci ajunge să fie un substitut al lui Celestine, femeia omorâtă și mâncată de propriul soț.

Această poveste poate părea din multe puncte de vedere bolnavă, relațiile sexuale sunt cu totul ieșite din comun, fețișurile, fanteziile și bondage-ul (tehnica legării sau restrângerii consensuale a partenerului pentru satisfacție erotică) acaparând prima parte a cărții și fiind detaliat descrise. Erotismul și experimentarea sexuală de care are parte Naomi alături de subiectul său (Ari, soțul lui Celestine) sunt deopotrivă macabre și filozofice, criminalul canibal având o putere de seducție ieșită din comun.

Nici relația dintre Naomi și Nathan nu pare foarte comună; sunt mai mult decât pasionați de tehnologie, iar experiențele lor sexuale sunt diferite în mintea fiecăruia. Legătura dintre aceștia ajunge să fie mai mult decât cea dintr-un cuplu, pentru că nu întâmplător carierele lor i-au adus în situațiile prezentate.

Personajele sunt legate între ele de legături invizibile inițial pentru cei doi tineri, iar detaliile sunt greu de aflat și pus cap la cap.

Dar, ce au în comun toate aceste povești medicale cu iz bondage cu pasiunea și admirația lui Kim (liderul Coreei de Nord) pentru soții Arosteguy? Ce legături misterioase poate avea Celestine și soțul său cu Coreea de Nord?

Cartea aceasta pare la început dedicată persoanelor care doresc să citească povești incitante, să descopere povești sexuale inedite și pe alocuri duse la extrem, dar este mai mult decât atât. Imaginile sexuale se împletesc cu cele mai morbide cadre, tehnologia și conspirația se contopesc cu filozofia, toate acestea oferindu-ne un roman de excepție, un roman care îmbină cele mai ingenioase idei, poate din cele mai tabu subiecte.

Bolile prezentate în carte sunt cu adevărat uluitoare, aflăm de fobii legate de propriul corp pe care nici nu am fi putut să ni le imaginăm, tehnologii la care unii nici nu visează, totul împletit cu aventuri sexuale cel puțin surprinzătoare. În final, tot ce am considerat revoltător, șocant, ciudat, devine nesemnificativ; miza este mai mare.

Care este adevărata poveste a morții lui Celestine, motivul bolii oribile a lui Chase și ce se va întâmpla cu cei doi tineri, care din pasiune pentru meseria lor experimentează cu acuratețe trăirile subiecților lor, aflați citind această carte. Răspunsul este neprevizibil și epatant.

-Am inventat o invazie parazitară special pentru ea, pentru Celestine. Am considerat că merită propria ei specie, una care să-și depună tandru ouăle în ea – nu le vedem niciodată în forma lor adultă -, după care larvele ies ușor și încep să o devoreze pe dinăuntru.

Nu recomand această carte minorilor, dar o vor citi cu plăcere nu doar fanii genului erotic, ci și cei cărora le place horror-ul și pasionații de tehnologie, mister și conspirații. Cartea te prinde, te ține și te provoacă să îi devorezi fiecare pagină. Imaginile descrise pot fi șocante și revoltătoare de le vei simți efectul fizic. Canibalismul și extremismul filozofic al dragostei îți vor provoca mintea și îți vor mistui cu siguranță părți, concepte, credințe. Vei invidia relația soților Arosteguy și o vei condamna deopotrivă. Îl vei înțelege pe Nathan și îl vei judeca totodată. Vei simți teama și atracția pe care o experimentează Naomi, vei fi intrigat de substituirea dintre aceasta și filozofii a căror viață o descoperă până în cele mai intime momente. Dar mai mult decât atât, vei fi uluit de „pânza de păianjen” pe care o alcătuiesc personajele, de „muștele moarte” care atârnă în ea, de Creatorul acesteia și de imaginația debordantă de care a dat dovadă, de puterea tehnologiei de a face ca cele mai odiose și improbabile scenarii să devină realitate.



Categorii:Autori străini, David Cronenberg, Recenzii

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: