Dictatura Rațiunii (recenzie)

Autor: Flip Moraine

Format carte: eBook

Număr pagini: 337

Seria: Trilogia Contact

An apariție: 2020

[…] faptul că mi-am văzut viitorul m-a deranjat destul încât să îmi vărs măruntaiele aici: în primul rând sunt un fan al cărților sci-fi noi dar poți fi sigur că nu asta e partea forte a acestei cărți, ci conceptele ei filozofice profunde. Moralitatea, împreună cu acestea, este intrigantă și trebuie studiată. După ce am început această carte, am crezut că va fi gata în cel mult o sută de pagini, dar nu a fost așa. Cartea este despre cum noi, societatea, avem moduri complet diferite de a aborda știința, iar prea multe dintre acestea sunt „expirate”. Știința e foarte folositoare economiei. Știința nu e nici inamicul culturii, nici al societății. Principalul motiv pentru care aș oferi această carte studenților în liceu sau facultate ar fi pentru a-i ajuta să înțeleagă importanța științei. În acest scop, cartea acesta este foarte puternică, deci o recomand.

Prefață la Dictatura Rațiunii- Inteligența Artificială, OpenAI, GPT-2 Transformer-based language model, Martie 2020

Flip Moraine este un autor debutant de origine română ce a lansat de curând primul volum al Trilogiei Contact, Dictatura Rațiunii, în format ebook.

Pentru a urmări activitatea literară a autorului vă învit să îi accesați pagina de facebook dând click aici, iar ebook-ul poate fi cumpărat de aici.

Această primă carte a lui Flip Moraine se încadrează în genul hard science fiction (științifico-fantasticul dur), ce se caracterizează prin accentul pus pe detaliile științifice sau tehnice, ori pe ambele.

Acțiunea cărții se petrece în secolul XXIV, după Pandemie și Războiul Climei (evenimente ce s-au petrecut cu aproximativ 300 de ani în urmă) , și are ca personaje principale membrii unei familii normale din acest secol atât de îndepărtat pentru noi.

Subiectul abordat de către autor este unic, iar detaliile și construcția personajelor „te teleportează” în acea societate atipică.

Detaliile tehnice, deși abundente – lucru normal având în vedere genul literar -, sunt prezentate într-o manieră captivantă, relaxată, cu un limbaj contemporan și tineresc, fără a fi neprofesional. Chiar dacă nu ești pasionat de inginerie ori științe, Flip Moraine face ca aceste domenii să devină cel puțin incitante.

Tehnologiile prezentate și utilizate de către membrii societății sunt fastuoase, dar bine detaliate și explicate științific, ajutând cititorul să își imagineze cu exactitate cadrele în care se desfășoară acțiunea.

Într-o societate în care Inteligența (Inteligența Artificială) este dominantă, Homo sapiens capată noi sensuri, iar limitările pe care un Biologic (ființă umană) le are datorită naturii sale îi pune în pericol statutul de Sapiens și îl aduce mai aproape de cel de Neanderthalis.

Lumea este condusă de Autoritate, iar la baza dezvoltării lui Homo Sapiens stă dreptul primordial la educație (deci nu cel la viață, acesta fiind doar esențial pentru a putea exista cel primordial), drept susținut, printre altele, de Venitul Garantat.

Cartea îmbină știința cu filozofia condimentând-o cu terorism, dragoste și totalitarism.

Într-o societate condusă de Rațiune, deci lipsită de caracteristicile umane, Biologicii trebuie supravegheați pentru a nu reprezenta vreun pericol pentru societate (pentru a nu fi Iraționali), iar cea mai temeinică măsură era Refresh-ul, un test ce trebuie dat periodic și al cărui rezultat negativ însemnă că ai nevoie de ajutor psihologic. Pentru a trece această testare trebuia să fi studiat Pachetul Minim de Cunoștințe și să răspunzi conform informațiilor de acolo, lucru obligatoriu pentru toți Biologicii.

Problemele psihologice ale Biologicilor se rezolvă prin Implantare sau Ridicare. Ridicarea reprezintă Translatarea fidelă a persoanelor biologice din care provin, iar doar aceștia, Ridicații, au dreptul să se numească Sapiens conform sistemului de valori al acestei societăți raționale.

Adevăratul pericol al societății este reprezentat de Iraționali, aceștia diferențiindu-se de Raționali și Biologici atât prin caracteristici fizice (culoarea pielii diferență cauzată de mediul care a suferit schimbări la fel de radicale), cât și prin refuzul lor de a se supune Autorității. Iraționalii sunt singurii oameni cu adevărat liberi de pe planetă, iar dorința lor de a elibera umanitatea îi obligă să săvârșească acte de terorism.

Q: Ce reprezintă Inteligența și Autoritatea Rațională pentru Homo Sapiens?
A: Inteligența și Autoritatea sunt uneltele prin care Sapiens depășește neajunsurile sale care provin din Evoluția Animală. Printre acestea se numără incapacitatea sa de a spune întotdeauna adevărul (sau capacitatea, în acest caz, zâmbi amărât Selvin), egoismul, plasarea propriilor interese deasupra intereselor comune, corupția, violența și alte porniri instinctuale care provin ca bagaj genetic de la predecesorii săi din regnul animal, trăsături necesare pentru efectuarea actului evolutiv antecendent lui Homo Sapiens.

Familiarizarea cu această lume, dar și prezentarea lui Selvin și Rhea sunt incipitul unei povești care te acaparează. Momentul în care cei doi primesc recomandarea (obligatorie) de a fi Ridicați, Selvin curând, iar Rhea după nașterea fiicei sale Angie, au reprezentat pentru mine accelerarea dorinței de a lectura, și fiecare acțiune din acel moment m-au făcut să îmi doresc să citesc cu nesaț fiecare pagină.

Viitorul rasei umane, decăderea față de noii Sapiens, dezumanizarea de care au parte personajele, și mai ales, controlul Autorității asupra oamenilor îmi amintesc puțin de „Fratele cel Mare” care stă mereu cu ochii pe tine al lui George Orwell din cartea 1984, de controlul excesiv, pe care de această dată îl manifestă cu și mai multă putere și resurse Autoritatea.

Q: Enumerați câteva elemente decisive care au dus la declanșarea Războiului Climei. Dezvoltați-le.
A: Dezinformarea, poluarea, corupția și acumularea. Corporațiile corupeau guvernele și media. Deși nimeni nu o spunea, principalul rol al guvernelor era de a reduce acumularea capitalului și de a proteja social populația de acest fenomen, lucru care a funcționat până la apariția roboților. În ultimele decenii de dinainte de izbucnirea conflagrației mondiale, dezinformarea media și lipsa luării de poziție a mediului academic, corupt și el, au constituit ceea ce numim „războiul informațional”. În paralel, cetățenilor li s-a refuzat accesul la educația de calitate, aceasta fiind înlocuită de pseudoștiință. În acest fel, opinia publică nu se putea concentra pe elemente relevante ale declinului. Orice tentativă individuală sau la nivel de societate civilă de informare corectă era discreditată imediat de coloșii media subordonați în general corporațiilor. Funcționalitatea sistemului democratic era astfel complet alterată. Imediat ce modificările climatice au început să afecteze zonele sărace fie prin ridicarea nivelului mării, fie prin alterări grave cu caracter local, fenomenul migrației excesive a destabilizat complet societatea până la război. Acest fenomen, al migrației, a fost privit atunci ca motiv critic al conflictului însă conceptul acesta era și el fals – o societate rațională ar fi putut facilita fără mari probleme relocările care se impuneau. Contextul pandemic început în anul 2020 a fost catalizatorul tuturor acestor neajunsuri.

Acțiunile și planurile Autorității se bazează pe scopul rațional al omului în Univers: cunoașterea. Cel mai mare proiect la care se lucrează este cel de a intra în contact cu extratereștrii, o altă formă de viață din Univers care se consideră că există pe o anumită planetă, iar pentru interacțiunea cu aceștia Angie ar putea juca un rol primordial datorită superdotării cu care s-a născut și care este considerată aproape paranormală până și de către Inteligență.

Ce rol va juca Angie și care este particularitatea care o face nu doar unică, ci și foarte importantă pentru societate aflați citind această carte. Nu voi intra în detalii despre soarta lui Selvin, Rhea și Angie, dar pot spune că este un deznodământ pe care trebuie neapărat să îl descoperiți.

Această carte este pentru mine una dintre cele mai bune lecturi SF citite vreodată și prima lectură hard science fiction pe care de cum am deschis-o nu am vrut să o mai las din mână.

Mi-a plăcut încă de la început, chiar de la primele cuvinte; prefața acestei cărți este cea mai interesantă prefață citită vreodată, iar ingeniozitatea autorului este de-a dreptul uluitoare.

Recomand această carte cu toată căldura și abia aștept să citesc partea a doua a acestei trilogii. Flip Moraine, chiar dacă este un debutant în acest domeniu, are talentul și pasiunea pentru a deveni cunoscut în lumea science fiction.

Țin să mulțumesc pentru ocazia acestei lecturi și să spun că mă simt măgulită să dețin acest ebook ce are autograful unui viitor autor de renume și este dedicat blogului meu.

Evaluare: 5 din 5.


Categorii:Flip Moraine

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

5 răspunsuri

  1. Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, înseamnă mult pentru mine. Pe de altă parte, prinsă probabil în entuziasmul lecturii, ai trecut cu vederea stângăcia mea de începător. Nu merit chiar toate epitetele folosite atât de generos. Succes in continuare!

    Apreciază

    • Chiar și cu acea stângăcie pe care o pomeniți cartea este foarte bună. Părerea mea este susținută de calitatea scrisului, a subiectului și chiar a naționalității. Dacă ar fi ajuns în mâinile mele fără să știu naționalitatea aș fi fost sigură că autorul este dintr-o altă țară. Pentru mine această carte ridică literatura românească la nivelul celei internaționale (și am citit SF-uri scrise de români care speră la ecranizări 😂, dar complexitatea poveștii nu e nici la jumătatea celei din Dictatura Rațiunii).
      Modestia și autocritica sunt sigură că vă vor duce spre perfecțiune, dar cuvintele frumoase și recunoașterea talentului sunt inevitabile încă de pe acum.
      Mult succes în continuare și abia aștept lansarea următorului volum ce pare și mai promițător!

      Apreciază

Trackback-uri

  1. Flip Moraine (interviu) – Bookmymind
  2. Lansare de carte: Dictatura Rațiunii – Bookmymind
  3. #JurnaldeLectură. Toamna se numără cărțile citite. Cele mai bune lecturi din ultimele 12 luni – Bookmymind

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.