6 cărți cu efecte letale (I)

Chiar dacă cititul este o activitate cu nenumărate efecte benefice, unele cărți au devenit unelte mortale în ciuda intențiilor autorilor lor. Mai jos veți găsi 6 cărți care au putut/pot ucide:

1. Caietul de lucru folosit de Marie Curie în care își nota experimentele pentru care folosea substanțe radioactive. Caietul a fost folosit în perioada 1899-1902 și acum este păstrat în cutii de plumb alături de alte documente și notițe, iar cutiile pot fi deschide doar de către persoane cu echipament de protecție, considerându-se că aceste documente vor rămâne radioactive încă 1500 ani.

Caietul lui Marie Curie – sursă foto: incredibilia.ro/marie-curie/

2. „Tomino’s Hell” (Iadul lui Tomino) este un poem japonez publicat în 1919 despre care există mitul că citirea cu voce tare ar fi fatală. Nu am găsit vreo dovadă că efectele poemului sunt reale, dar dacă ar fi adevărat oricum nu am putea avea mărturia cititorului.

3. „Fundația” de Isaac Asimov a adus moartea a 12 oameni și a rănit aproape 5000 pentru că ideile religioase ale matematicianului Hari Seldon și ale adepților săi au fost luate mult prea în serios de cultul japonez doomsday numit și Aum Shinrikyo. Aceștia au folosit cărțile lui Asimov pentru mișcarea cultului lor, iar atunci când sfârșitul apocaliptic la care se așteptau nu și-a făcut apariția au luat inițiativa și au eliberat gaz sarin în sistemul de metrou din Tokio. Atacul a avut loc în anul 1995, dar grupul nu a mărturisit niciodată. În anul 2018 Asahara (cel care a fondat grupul în anul 1984) și șase adepți au fost executați ca pedeapsă pentru atac, dar și pentru alte crime.

4. „A Clockwork Orange” (Portocala Mecanică) este un roman scris de Anthony Burgess și apărut în anul 1962. Ecranizarea din anul 1971 a fost foarte apreciată, dar plăcerile lui Alex DeLarge (muzica clasică, violul și ultra-violența) au influiențat în realitate viața a numeroase persoane. În 1972 un tânăr de 16 ani, inspirat de film, și-a ucis un coleg în vârstă de 14 ani; în 1973 o bandă de bărbați olandezi au violat o tânără în timp ce cântau „Singing in the rain”, copiind o crimă comisă de Alex, protagonistul din Clockwork. Crima copiată de acest grup de bărbați era de fapt povestea unui moment tragic din viața soției autorului, femeia fiind violată de patru soldați americani în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

5. „Baby and Child Care” scrisă de Benjamin Spock în anul 1946 a fost revoluționară pentru părinții din America, doctorul încurajându-i pe aceștia să aibă încredere în instinctele lor atunci când își îngrijesc micuții. Totuși, observația doctorului privitoare la poziția de somn a bebelușului (trebuiau să fie puși să doarmă pe burtă, nu pe spate) a fost constatată mai târziu ca fiind o cauză majoră a sindromului de moarte subită a sugarului. Din păcate, până la acel moment mii de bebeluși au murit, parțial, din sfaturile doctorului Spock.
O ediție revizuită a fost publicată în anul 2018 și poate fi cu ușurință achiziționată.

6. Cartea „Jaws” scrisă de Peter Benchley și ecranizarea acesteia din 1975 au făcut ca o generație întreagă să considere rechinii ca fiind atât de periculoși încât trebuie uciși. Ca urmare au început să fie pescuiți, s-au organizat concursuri de vânătoare a rechinilor și guvernele au adoptat politici agresive anti-rechin. Chiar dacă Benchley a luptat pentru salvarea subiecților săi, populațiile de rechini de pe coasta SUA au scăzut până la 50-90% din 1975, făcând astfel loc acestui animal marin pe lista speciilor pe cale de dispariție.

Ce carte dintre cele enumerate ați citit și care dintre acestea v-a surpins mai mult ca urmare a efectelor avute?



Categorii:Lucruri și locuri

Etichete:, , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: