ABC-ul psihopatului de succes (recenzie)

În viață, te poți feri de succes în multe feluri. Dar, dacă vreți să fiți siguri, puteți să dați o șansă amânării.

Amânarea poate fi definită drept „acordarea de prioritate unor activități de importanță redusă, în defavoarea altor activități care fuseseră planificate sau programate”. Tehnologia modernă – cu Angry Birds, console Xbox, Facebook sau Twitter – contribuie la răspândirea acestui fenomen.

Autor: Dr. Kevin Dutton și Andy McNab

Editura: Globo

An apariție: 2015, București

Număr pagini: 403

Traducător: Răzvan Lerescu

Titlul original: The Good Psychopath’s Guide to Succes
How to use your inner psychopath to get the most out of life (2014)

Doctorul Kevin Dutton este cercetător la Departamentul de Psihologie Experimentală de la Universitatea Oxford. A mai scris „Flipnosis: The Art of Split-Second Persuasion”(2011), „ABC-ul psihopatului 2: Idei și sfaturi pentru o viață mai bună”(2015) și „Înțelepciunea Psihopaților”(2013).

Andy McNab a fost membru al Special Air Services(SAS) și a participat la nenumărate misiuni sub acoperire desfășurate pe cinci continente. Când a părăsit SAS, McNab era cel mai înalt decorat soldat din Armata Britanică. Este și unul dintre cei mai bine vânduți autori din lume, publicând „Bravo Two Zero” și seria de thrillere „Nick Stone”; pe lângă experiențele militare despre care a scris, Andy McNab a scris și cărți pentru copii.

E important totuși să te lupți pentru tine. Și asta în viața de zi cu zi. Dacă stai tot timpul și înduri, făcând ce vor ceilalți și nu ce vrei tu, atunci n-o să știi niciodată cine ești cu adevărat. Și nici ceilalți nu vor putea ști.

Vei fi ca toată lumea, și ca nimeni.

Întreaga ta personalitate va fi un amalgam din personalitățile celor din jur, cârpit și întreținut de nevoia de a fi plăcut, de nevoia de a te integra sau de nevoia de a fi cineva.

Paradoxal e însă că nu vei fi niciodată cineva dacă trăiești așa. Vei fi doar o identitate falsă. Vei fi un document Word temporar, care apare și dispare, dar care nu conține niciun fel de informație.

ABC-ul psihopatului de succes își dorește să ofere cititorului o filozofie de viață bazată pe calitățile de psihopat pe care fiecare dintre noi le avem, mai mult sau mai puțin dezvoltate.

Chiar dacă termenul de psihopat crează în mintea majorității o impresie negativă (mulți dintre noi atribuindu-l criminalilor sau persoanelor foarte violente), această carte spulberă acest mit. Andy McNab este un psihopat (demonstrat științific), iar experiențele și modalitatea în care „vede” viața ne sunt puse la dispoziție în acest abecedar al psihopatului.

Îmi imaginam că această carte va avea un conținut „întunecat”, iar citirea acesteia ar prezenta riscul de a descoperi laturile malefice (nedescoperite încă) ale minții, dar pornind de la definiția psihopatului cartea ne trece pas cu pas prin toate trăsăturile care alcătuiesc acest profil care ne speria până acum, arătându-ne beneficiile psihopatului bun (sunt mai multe categorii de psihopați, din păcate cei de care suntem conștienți fiind din categoria celor răi).

Majoritatea oamenilor își închipuie că psihopații sunt niște nebuni periculoși, care umblă cu cuțitul în mână și își omoară calul atunci când îi trântește din șa. Nu-și imaginează că sunt niște pragmatici neîmblânziți, care se scutură și încalecă la loc.

Cartea este împărțită în 10 capitole pline de informații utile pentru a ne descurca mai bine în majoritatea domeniilor importante pentru viața noastră, conține teste care ne ajută să ne identificăm punctele slabe, dar și ponturi care ne pot ajuta să nu mai amânăm, să putem spune nu, să putem folosi persuasiunea, precum și statistici și studii care ne demonstrează importanța conștientizării modului în care funcționează mintea noastră.

Multe dintre aceste informații par foarte cunoscute la prima vedere, dar completate cu detalii psihologice de către doctorul Dutton și cu analiza „la rece” a lui McNab devin un ghid al succesului în viață.

Ne străduim atât de mult să ne integrăm, încât cei mai mulți dintre noi sunt gata să renunțe la propria opinie, adoptând perspectivele celorlalți. Suntem atât de dornici să nu ieșim în evidență, încât ne aliem cu niște străini, împotriva noastră.

Capitole precum „Pur și simplu acționează”, „Fii propriul stăpân” și „Trăiește-ți clipa” pot îmbunătăți viața celor care pun în practică informațiile obținute.

Cu toții avem calitățile necesare, doar că unii dintre noi au nevoie de ajutor pentru a le descoperi. Această carte te ajută să identifici neajunsurile și să le transformi (prin exercițiu) în calități/aptitudini (asta dacă ești în categoria psihopatului bun, la fel ca Andy).

Cartea se citește ușor, iar dincolo de seriozitatea subiectului abordat sunt multe momente în care comedia este „la ea acasă”. Citind această carte poți economisi sume importante date psihologilor sau plătite pe diverse cursuri de dezvoltare personală.

După ce am citit această carte am înțeles că să fii psihopat este un talent, iar calitățile acestuia sunt binecuvântări, cât timp trăsăturile tale nu te transformă într-un psihopat rău; în acest ultim caz, îmi pare rău pentru tine.

În cele 3 zile pe parcusul cărora am citit această carte, am avut ocazia să încerc sfaturile legate de amânare (de exemplu, nu am amânat realizarea acestei recenzii pentru a începe „ABC-ul unui psihopat de succes 2”) și viața mea a devenit mult mai ordonată decât înainte (poate și de asta am terminat această carte după 3 zile, aveam multe detalii de pus la punct).

Chiar dacă am găsit utilitatea acestei cărți imediat (chiar înainte să o termin) cu siguranță trebuie recitită, anumite informații trebuie asimilate și digerate, exersate și repetate, dar mai ales înțelese bine.

Dacă vrei să îți îmbunătățești anumite capitole ale vieții tale, ancorează-te în prezent și nu amâna citirea acestei cărți.

Evaluare: 4.5 din 5.



Categorii:Andy McNab, Autori străini, Kevin Dutton, Recenzii

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

2 răspunsuri

Trackback-uri

  1. ABC-ul psihopatului 2 (recenzie) – Bookmymind
  2. #JurnaldeLectură. Toamna se numără cărțile citite. Cele mai bune lecturi din ultimele 12 luni – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: