Autor: Kevin Dutton și Andy McNab
Editura: Globo, București
An apariție: 2018
Număr pagini: 253
Traducere: Răzvan Lerescu
Titlul original: Sorted! The Good Psychopath’s Guide to Bossing Your Life. How to win your everyday battles, 2015

Avem o întrebare pentru voi:
De câte ori credeți că cineva încearcă să vă convingă?
Din momentul în care vă treziți dimineața până când puneți seara capul pe pernă. Douăzeci? Patruzeci? Șaizeci, poate?
Majoritatea oamenilor dau răspunsuri în acest interval. Răspunsul v-ar putea însă surprinde.
Răspunsul e: aproape patru sute!
Pare destul de șocant, nu?
Kevin Dutton este cercetător în psihologie la Departamentul de Psihologie Experimentală al Universității Oxford, membru asociat al Societății Regale de Medicină și al Societății de Studiu Științific al Psihopatiei. Este cunoscut pentru cărțile sale „Flipnosis: The Art of Split-Second Persuasion”(2011), „Înțelepciunea psihopaților. Din experiența de viață a sfinților, spionilor și criminalilor în serie”(2013) și „ABC-ul psihopatului de succes”(2014).
Andy McNab a fost membru al SAS 22 și a luat parte la numeroase misiuni sub acoperire. A luptat în timpul Războiului din Golf, conducând Bravo Two Zero, o patrulă care „va rămâne veșnic în istoria regimentului”. Atunci când a părăsit SAS, McNab era cel mai înalt decorat soldat din Armata Britanică (a primit Distinguished Conduct Medal și Military Medal), iar povestirea experiențelor sale l-au făcut să devină unul dintre cei mai bine vânduți autori din lume. Pe lângă „ABC-ul psihopatului de succes”, McNab a mai scris „Bravo Two Zero”, seriile de thrillere Nick Stone și Tom Buckingham, precum și cărți pentru copii.
Ca urmare a feedback-ului primit din partea cititorilor, Kevin Dutton și Andy McNab au publicat „ABC-ul psihopatului 2: Idei și sfaturi pentru o viață mai bună”, carte în care anumite principii și idei din „ABC-ul psihopatului de succes” sunt detaliate.
Formatul cărții este mai mic, iar structura este mai simplă și mai schematică; această carte îmi amintește de o carte de bucate, în care fiecare rețetă este un alt pas către succes. Cele 4 capitole aprofundează problemele pe care autorii le-au identificat ca fiind cele mai numeroase în viața cititorilor primului volum.
Anecdotele și umorul nuanțează subiectele serioase ale cărții, iar viața devine mai accesibilă datorită abordării diferite pe care o prezintă cei doi.
Subiectele importante abordate în carte sunt: viața profesională, de la obținerea unui loc de muncă, până la a munci mai inteligent, nu mai mult, dar și inteligența socială.
Chiar dacă nu ai fi citit „ABC-ul psihopatului de succes” această carte îți prezintă schematizat cele 7 însușiri ale personalității psihopate, detaliindu-le succint, făcând astfel introducerea către următorul nivel.
Cartea este utilă pentru cei care vor să devină mai siguri pe ei, să aibă un program mai relaxat, să poată trece cu bine un interviu sau, pur și simplu, să își îmbunătățească comunicarea.
Dacă munca este apăsătoare pentru tine, această carte te poate ajuta să devii mai eficient în timp ce beneficiezi de mai mult timp liber. Dacă ai probleme cu găsirea unui loc de muncă, îți dorești o avansare sau o schimbare a dinamicii din colectivul tău, nu ezita, aceasta este o carte potrivită pentru schimbările pe care vrei să le faci.
Partea legată de comunicare, ascultare, empatie, exploatarea punctelor forte, convingere și restul aspectelor legate de inteligența socială este utilă oricărei persoane care nu are un nivel cel puțin mediu al acesteia (chiar și cei cu un nivel peste medie ar putea afla lucruri care să le îmbunătățească comunicarea).
Iată niște statistici incredibile. Creierul unei persoane care trăiește în oraș în zilele noastre asimilează pe parcursul unui interval de 24 de ore aceeași cantitate de informație pe care ar fi asimilat-o creierele unei persoane din Evul Mediu în Marea Britanie… pe toată durata vieții!
Chiar dacă subiectul cărții nu a fost așa nou precum mi-ar fi plăcut, iar nivelul explicațiilor nu a fost revelator pentru mine (majoritatea lucrurilor le știam și aș fi fost mult mai interesată de alte subiecte abordate în prima carte și nedetaliate în aceasta), mi-a plăcut stilul acestei cărți, abordarea relaxată a subiectelor și perspectiva lipsită de griji care te învăluie în timp ce citești.
„Nu există problemă fără rezolvare” este ca un pilon pe care putem clădi o viață mai bună, impedimentele fiind mici provocări pe care trebuie să le luam ca atare; cu un astfel de punct de vedere bine sedimentat în creier, putem reuși orice ne propunem, cât timp încercăm.
„Igiena mentală este esențială. Viciile și slăbiciunile sunt ca niște bacterii psihologice. Dacă dau de un mediu poprice, se vor înmulți; asta în absența unei structuri și dacă lași distracția să te întrerupă. Așa că e extrem de important să-ți păstrezi mintea curată.
Și când vine vorba despre rezultate, trebuie să începi de cu seara… deschizând un pachet de șervețele umede impregnate cu motivație și angajându-te să respecți un plan de acțiune.”
Categorii:Andy McNab, Autori străini, Kevin Dutton, Recenzii
Lasă un răspuns