Mark Twain a fost unul dintre primii autori pe care i-am citit în copilărie. „Aventurile lui Tom Sawyer” mi-au oferit o pârghie către literatură; astăzi, la aproape 20 de ani de când am citit ce a scris Mark Twain, scriu eu despre el. În continuare vă prezint câteva lucruri interesante despre acest autor de aur, pornind de la ceea ce m-a fascinat cel mai tare în cazul său: preconizarea morții și legărura acesteia cu un eveniment cosmic.
Ceea ce a stărnit curiozitatea în cazul morții lui Mark Twain nu este cauza decesului, acesta murind din cauza unui atac de cord, ci faptul că și-a prezis sfârșitul.
Mark Twain s-a născut la data de 30 noiembrie 1835, cu două săptămâni înainte de trecerea la cea mai mică distanță față de Pământ a Cometei Halleys .
La data de 21 aprilie 1910 autorul s-a stins din viață în urma unui atac de cord, la o zi după ce Cometa Halleys a trecut la cea mai apropiată distanță de Pământ.
Cometa Halleys este cea mai faimoasă cometă periodică și poate fi văzută o dată la 75-76 de ani. În urma misiunilor spațiale s-a putut observa că aceasta are un nucleu foarte întunecat, de două ori mai lung față de lățimea sa și are jeturi active care țâșnesc din mai multe locuri de pe fața încălzită de soare.

Am venit pe lume cu Halleys Comet în 1835. Cometa se va întoarce din nou anul viitor și aș vrea să plec cu ea. Va fi o mare dezamăgire dacă nu voi pleca cu Halleys Comet.
Mark Twain
Mark Twain a fost de fapt pseudonimul literar al lui Samuel Langhorne Clemens și este cunoscut pentru romanele: „Aventurile lui Tom Sawyer” și „Prinț și cerșetor”, dar contribuția sa literară este neprețuită. A fost prieten cu numeroase celebrități, printre care inventatorul Nikola Tesla, iar autorul american William Faukner l-a numit „părintele literaturii americane”.
Mark Twain a patentat trei invenții, cel mai mare succes avându-l un carnet de auto-lipire (peste 25.000 de astfel de carnete au fost vândute); pe pagini era un adeziv uscat ce trebuia umezit înainte de utilizare.
Mark Twain este recunoscut și pentru inventarea curelei întinse, ce avea rolul de a opri îmbrăcămintea să cadă, dar a inventat și cureaua din spatele sutienului.
În ciuda câștigurilor considerabile din scris, Mark Twain avea probleme financiare din cauza investițiilor pe care le făcea în invenții și tehnologii. Una dintre cele mai costisitoare investiții a fost o mașină de gravat (numită Kaolatype) ce urma să revoluționeze industria tipografică. Nu a reușit niciodată să își vadă invenția, mereu apărând un incendiu în atelierul inventatorului cu o zi înainte să ajungă Twain. Pentru o mașină automată de compus Twain a plătit câteva milioane de dolari, lucru care l-a băgat în faliment.
Singura înregistrare de film a lui Mark Twain a fost făcută de Thomas Edison și a fost folosită în „The Prince and the Pauper” (1909). Twain a experimentat și fonograful inventat de Edison, înregistrând unul dintre romanele sale în mașină, dar nu i-a plăcut cum s-a transformat vocea sa.
Mark Twain era solicitat și în calitate de vorbitor în multe cluburi, locații în care realiza discuții pline de umor, similare cu stand-up comedy din zilele noastre. „Viteza” cu care Mark Twain ținea anumite discursuri a fost criticată, vorbind cu o viteză de 3 cuvinte pe minut pentru a ține publicul atent.
Lucrările lui Twain au fost supuse unor încercări de cenzură în unele cazuri din partea unor organizații religioase, dar și de către biblioteci. În 1905, Biblioteca Publică din Brooklyn a interzis „Aventurile lui Huckleberry Finn” și „Aventurile lui Tom Sawyer” din departamentul pentru copii din cauza limbajului. Twain avea o „gură murdară”, iar dacă în cărțile sale era constrâns să aibă un limbaj cât mai curat, acesta a ținut o conferință despre masturbare („Unele gânduri despre știința onanismului”) în care a atribuit mai multor figuri istorice imagini comice despre masturbare. „1601” este o altă lucrare scandaloasă de-a lui Twain, considerată de către Edward Wagenknecht „cea mai faimoasă piesă de pornografie din literatura americană”.
A avut convingeri anti-imperialiste, a susținut abolirea scaviei și emanciparea sclavilor și a susținut mișcarea muncii.
Lucrările sale pe subiecte religioase au fost foarte controversate („Three Statements of the Eighties” – 1880), declarând în eseul menționat mai sus credința lui în Dumnezeu, dar în niciun alt tip de mesaj, inclusiv Biblia și Scriptura. A fost de religie presbiterian.
Plăcerea pe care o avea în legătură cu purtarea costumelor albe a stârnit destul de multă vâlvă în acele vremuri, dar în „Autobiografia lui Mark Twain” acesta explică motivul pentru care a avut curajul să poarte o culoare tinerească la vârsta de 70 de ani.
Scriitorul a fost considerat excentric nu doar datorită înfățisării (costum alb și trabuc în mână), ci și a acțiunilor puțin ieșite din comun. După moartea soției, în timp ce fiica sa era plecată într-un turneu de canto în Europa, Twain a decis să își găsească înlocuitori pentru nepoții ce îi lipseau (singura sa fiică nu avea copii) strângând animale de companie.
Twain susținea că are „telegrafie mentală” și că între el și destinatarii scrisorilor lui există o legătură mentală, cunoscând conținutul scrisorilor primite înainte de a le deschide. Mama sa credea în darul fiului său, ca urmare a unui moment de somnambulism din copilărie; s-a ascuns în așternutul surorii sale, iar aceasta a murit două zile mai târziu. Conform superstițiilor mama scriitorului considera că acesta are a doua vedere. Înainte de decesul fratelui său Henry, Twain a susținut că l-a visat în sicriu, indicând detaliile hainelor și florilor, lucruri care au devenit realitate atunci când Henry a murit într-o explozie a unui cazan de la bordul unui vapor.
Din autobiografia lui Twain aflăm că aproape s-a înecat de două ori în râul Mississippi; nu știa să înnoate, dar îi plăcea să se joace în apă. A mai povestit și că s-a ars în timpul unei călătorii cu barca cu aburi și că aproape s-a sinucis. Chiar dacă nu se știe cât de adevărate sunt aceste relatări, este cunoscut faptul că Twain a suferit de depresie acută.
Chiar dacă și-a exprimat preferința pentru crematorii (în „Life on the Mississippi” – „Viața în Mississippi”), scriitorul a fost înmormântat în New York, alături de soția sa.
La sfârșitul anului 2014, între Crăciun și Revelion, a fost furată piatra de mormânt a scriitorului conform contactmusic.com. Piatra funerară a fost realizată din granit și a fost comandată de fiica acestuia.
Nu pot înțelege cum un om cu suficient simț al umorului poate fi vreodată religios; doar dacă nu își închide intenționat ochii minții, ținându-i cu forța strânși. Biblia este interesantă. Conține o rafinată poezie și ceva fabule istețe. Și povestiri în care sângele băltește. Contine și ceva principii morale utile. Ca și o groază de obscenitate. Totul îngrămădit peste o mie de nimicuri
Mark Twain
Surse: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cometa_Halley
https://ro.wikipedia.org/wiki/Mark_Twain
https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Twain
https://twain.lib.virginia.edu/onstage/voice.html
https://listverse.com/2014/07/07/10-shocking-sides-of-famous-authors/
Categorii:Oameni și povești
Lasă un răspuns