Cărțile sunt mai mult decât obiecte, asta e sigur. În filele oricărei cărți putem descoperi mistere, lumi incredibile, vieți și povești nebănuite. Conținutul acestor obiecte magice nu este singurul lor punct forte. Mai jos vă prezint câteva cărți ce uimesc prin materialul din care sunt făcute coperțile.
1. Fahrenheit 451 scrisă de Ray Bradbury a fost publicată în anul 1953 într-o ediție limitată, numerotată și semnată de către autor, ce avea coperțile din azbest. Prețul unei cărți din această ediție variază între 10.000 și 20.000 de dolari.
2. O altă ediție inedită a romanului Fahrenheit 451 este cea creată de Laboratorul Charles Nypels (face parte din Academia Jan van Eyck). Această ediție este sensibilă la căldură, paginile părând a fi acoperite cu funingine, iar cuvintele dezvăluindu-se doar când se aplică o temperatură ridicată.
Cel mai neobișnuit material din care s-au confecționat coperți pentru cărți în secolele XVII și XVIII este… PIELEA UMANĂ.
Chiar dacă de-a lungul timpului s-au legat cărți în piele de animal, lemn, sticlă, pânză ori chiar azbest (ca în exemplul de mai sus), cea mai controversată metodă de a lega o carte rămâne bibliopegia antropodermică, adică copertarea manuscriselor în piele de om.
Această practică se presupune că a fost folosită încă din Evul Mediu, dar veridicitatea acestor informații este greu de dovedit. Totuși, în prezent s-a demonstrat existența unor astfel de cărți.
3. „Des destinées de l’ame” (Destinul Sufletului) scrisă de Arsene Houssaye, este unul dintre exemplarele din biblioteca de la Harvard ce are coperți din piele umană.
Cartea se presupune că a fost legată de doctorul Ludovic Bouland prin anii 1980. Pielea folosită ar fi a unei femei, iar rațiunea alegerii acestui material ar fi fost faptul că o carte cu un asemenea subiect (Destinul Sufletului), merită un înveliș pe măsură.


4. Registrul Bristol (nu este denumirea oficială, cartea fiind de fapt un registru istoric) a fost legată cu pielea primului om spânzurat în orașul Bristol Gaol, în anul 1821.
John Horwood a fost spânzurat la vârsta de 18 ani pentru că a omorât o femeie cu o piatră. Corpul bărbatului a fost disecat în public de către doctorul Richard Smith, care ulterior a folosit pielea lui Horwood pentru a lega împreună documente privind crima comisă de acesta.
Cartea poate fi văzută la Muzeul Bristol’s M Shed.
5. William Burke a fost un infractor care omora și vindea cadavrele studenților la medicină pentru disecții. Ca urmare a condamnării pentru cele peste 15 crime comise, în 1829 Burke a fost executat și disecat public. O parte din pielea sa a dispărut, ani mai târziu descoperindu-se acest mic carnețel maro ștampilat pe spate cu data execuției lui Burke.
Pielea din care a fost confecționat acest carnețel nu este singura parte din bărbat ce s-a păstrat până în zilele noastre. În Edinburgh, putem vedea și cartea de apelare făcută din pielea mâinii stângi a acestuia (o carte de vizită cu mai multe detalii decât cele din prezent), precum și scheletul lui William Burke.
Categorii:Oameni și povești
Lasă un răspuns