Zeița Gadhimai și festivalul în onoarea ei (cel mai mare sacrificiu de animale din lume)

Zeița GadhiMai este considerată de către hinduși ca fiind zeița puterii. Templul GadhiMai este situat în districtul Bara din Nepal.

La fiecare 5 ani la templul GadhiMai se organizează festivalul în onoarea zeiței. În cadrul acestei ceremonii sunt sacrificate animale în masă, iar participanții fac acest lucru pentru ca zeița să le îndeplinească în următorii 5 ani dorințele.

Festivalul începe de dimineață și se crede că zeița își schimbă sângele cu cel al vietăților sacrificate. Această ceremonie ritualică durează două zile.

Sursa foto: aici

Conform theguardian.com, în anul 2009 au fost sacrificate 250.000 de animale în cinstea zeiței, iar un taximetrist local i-a explicat unui jurnalist britanic aflat în vizită că:

Așa este tradiția. Dacă vrem ceva și venim aici cu o ofrandă pentru zeiță, în 5 ani toate visele noastre se vor împlini.

Manoj Shah, taximetrist nepalez în vârstă de 45 ani; a participat la acest festival de când avea 6 ani

Oficial evenimentul a fost deschis cu sacrificiul a doi șobolani, doi porumbei, un porc, un miel și un cocoș în templul principal. Peste 10.000 de bivoli au fost ulterior decapitați de către 250 de persoane înarmate cu tradiționalele cuțite kukri. La acest festival au participat peste 1 milion de persoane (numărul participanților diferă de sursa accesată, conform wikipedia au participat 4-5 milioane).

Chiar dacă Guvernul din Nepal susține acest eveniment (prin donații consistente, o încercare de a reduce bugetul alocat a provocat proteste în stradă), sunt și multe voci care se împotrivesc.

Pramada Shah a organizat un protest pentru a opri sacrificarea animalelor și a spart cu această ocazie nuci de cocos într-un templu din apropiere, ca sacrificiu simbolic. Printre susținătorii acestei campanii se numără și Brigitte Bardot.

Zeița are nevoie de sânge. Atunci acea persoană își poate face dorințele să devină realitate.

Chandan Dev Chaudhary, preot hindus (theguardian.com)

Chiar dacă autoritățile templului au anunțat o interdicție în anul 2015, în anul 2019 festivalul a continuat cu tradiția sacrificării animalelor, iar mii de oameni din Nepal și India au dormit zile întregi în aer liber și s-au închinat zeiței.

După terminarea festivalului, carnea, oasele și pielea animalelor sunt vândute companiilor din India și Nepal, astfel organizatorii obținând profit (o parte din animalele sacrificate sunt aduse ca ofrandă de către persoanele care participă la eveniment).

Cum a început această tradiție:

Istoria acestui eveniment sângeros a început când Bhagwan Chaudhary, un proprietar feudal, a fost încarcerat la Makwanpur în urmă cu aproximativ 260 de ani. El a visat că toate problemele sale vor fi rezolvate dacă i-ar face un sacrificiu de sânge lui Gadhi Mai. Imediat după eliberarea din închisoare, ia sfat de la vindecătorul local. Se pare că atunci a apărut o lumină într-un borcan de pământ și a început jertfa jalnică.

Anil Bhanot, secretarul general al Consiliului hindus al Regatului Unit, 2009 (declarație pentru The Guardian)

În „Sacrificiul animalelor de cinci ani: pe urmele celui mai mare festival de sacrificii de animale din lume”, scriitorul Ravi M. Singh a susținut în 2013 că originile acestui festival sunt mult mai vechi.

Istoria festivalului sacrificial datează de aproximativ 900 de ani de la un om binevoitor și cu frica de Dumnezeu, locuitor ar Bariyarpurului, numit Bhagwan Chaudhary. Într-o zi a avut loc un furt la casa sa, dar hoții au fost prinși cu mâna roșie și au plătit cu viața curmată chiar de mâna sătenilor.

Temându-se că vecinii săi vor fi condamnați pentru omor, Bhagwan Chaudhary a luat vina asupra sa și a fost trimis la închisoarea Nakkhu din Kathmandu. Într-o noapte, Gadhi, zeița Makwanpur, a apărut în visul său și a continuat să apară în nopțile următoare cerându-i să o ducă la Bariyapur și la locul crimei. Puterile oculte ale zeiței l-au eliberat pe Bhagwan Chaudhary din temniță. O fărâmă de sol de la picioarele ei presurată pe turbanul său i-a permis trecerea liberă înapoi în satul său.

În schimb, Ghandi Mai i-a cerut să jertfească cinci oameni în fiecare an. Bhagwan Chaudhary și-a oferit în mod magnific propria viață, spunând că nu va putea să facă sacrificii umane. În schimb, el a jurat un sacrificiu cvintuplu la fiecare cinci ani. Acesta ar include un șobolan, un porc, un cocoș, o capră și un bivol de apă.

Totuși, acest ritual a eșuat, deoarece copiii și tinerii din Bariyarpur s-au îmbolnăvit brusc și au început să moară. Bhagwan Chaudhary a făcut din nou apel la Gadhi Mai și a fost îndrumat de zeiță să ofere sacrificiu uman. A început vânătoarea pentru un om, dar fără folos. Din fericire, un sătean din Simri, din cartierul vecin Rautahat, a venit salvator și s-a oferit să verse cinci picături de sânge din corpul său ca sacrificiu, în locul vieții sale. Asta a salvat satul de calamitate.

Ravi M. Singh, „Sacrificiul animalelor de cinci ani: pe urmele celui mai mare festival de sacrificii de animale din lume”

Chiar și în prezent, când numărul animalelor sacrificate este alarmant de mare, sacrificiul celor 5 animale, precum și al celor 5 picături de sânge vărsate de o persoană este dublat de nucile de cocos sparte în semn de ofrandă. Un indiciu că acestea au fost de fapt sacrificate mai des decât animalele ar fi chiar marcajul locului în care se presupune că locuia Gadhi Mai – o piatră de nucă de cocos – în locul unui altar.Categorii:Lucruri și locuri

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: