Suntem înconjurați de diverse forme de viață pe care considerăm că le cunoaștem, dar câte știm de fapt despre plantele și vietățile din preajma noastră?
Explorarea micii mele grădini m-a făcut curioasă să aflu detalii despre prietenoșii mei „vecini”, dar și despre vegetația care îi atrage pentru a-i ocroti. Am notat câteva lucruri interesante despre vietățile și plantele care ni se par atât de banale, încât nu ne mai obosim să le „cercetăm” pentru a le descoperi:
Știați că…
- mărimea cochiliei unui melc reflectă vârsta acestuia?
- melcii sunt nocturi?
- melcii pot vedea, dar nu pot auzi?
- procesul de curtare, anterior celui de împerechere, durează între 2 și 12 ore?
- majoritatea speciilor de melci sunt hermafrodite (au atât organe de reproducere masculine, cât și feminine), dar de obicei nu se înmulțesc singuri (individual), ci împerechindu-se cu un alt melc, apoi ambii depunând ouă?
- un singur melc de grădină poate avea 430 eclozeuri după un an?

Pe 24 Mai se sărbătorește Ziua Națională a Escargot-ului.
- sunt zone în care se consumă ouă de melc, fiind numite „caviar alb”?
- „escargot” este un cuvânt care semnifică „melci comestibili” sau fel de mâncare preparată cu melci?

Inspirație pentru Cupidon?
Melcul de curte trage cu „săgeți” ca cea din imagine în partenerul său, acțiune ce face parte dintr-un ritual sexual.
Conform nature.com s-a descoperit că săgeata melcului transferă de fapt un mucus, ale cărui ingrediente declanșează schimbări în organele reproducătoare feminine, crescând fertilitatea acestora.
Misterul din jurul „săgeții dragostei” a creat diverse teorii pentru a-i justifica rolul: de la cei care susțineau că săgeata ar fi de fapt un „cadou nupțial”, pentru că oferă o sursă de calciu necesar producției de ouă, până la cei care considerau că i-ar ajuta pe melci în procesul de alegere a partenerului, fără a se ști în ce mod.
În sfârșit, se păstrează ultima teorie, chiar dacă nu s-a descoperit ce componentă a mucusului este cea care are efect în momentul injectării săgeții. Romantic, uh?
Știați că…
- ardeii iuți sunt calmante naturale și pot fi folosiți pentru multe remedii naturale? Conform unui studiu, consumul de ardei iuți scade cu 14% riscul morții.
- ardeii iuți sunt mai buni pentru tine dacă îi consumi gătiți? Când sunt gătiți ei eliberează componente bio-active ce sunt absorbite mai ușor de către organism.
- conform unei legende, preoții spanioli au numit primul ardei iute „siropul Diavolului”, din cauza efectelor afrodiziace pe care se credea că le are?
- păsările nu sunt afectate de intensitatea iuțelii, așa cum sunt oamenii, contribuind la înmulțirea acestora prin consumul semințelor?

Pe 16 ianuarie este Ziua Internațională a Mâncării Iuți și Condimentate.

Pe 3 Mai este Ziua Națională a Zmeurei și Ziua Tartelor.
Pe 31 Iulie este Ziua Națională a Tartelor cu Zmeură.
Știați că…
- zmeura era inițial albă? Conform legendei, nimfa Ida și-a înțepat degetul în timp ce culegea fructe de pădure pentru copilul Jupiter, iar de atunci zmeura a rămas pătată de sângele ei.
- „Rubus Idaeus”, numele botanic al zmeurei, confirmă legenda; „Rubus” înseamnă „roșu” și „idaeus” înseamnă „a Idei”?
- principala diferență dintre zmeură și mure este că zmeura are un miez scobit la mijloc, în timp ce murele nu?
- zmeura neagră are miezul scobit la mijloc ca și cea roșie, iar spre deosebire de mure aceasta crește vertical?
- în 1950 zmeura era transportată din Scoția în Londra cu un tren numit The Raspberry Express („Zmeura Expres)?
- zmeura a fost considerată cândva simbolul bunătății?
- se crede că ceaiul de zmeură (din frunze) ajută la naștere?
Lasă în comentarii ce alte lucruri interesante vrei să adaugi celor enumerate de mine sau ce impresie ți-a lăsat ceea ce tocmai ai aflat! Revin cu noi descoperiri din curtea BookMyMind!
Categorii:Oameni și povești
Lasă un răspuns