Ritualuri funerare care nu se mai practică în zilele noastre

Moartea este un fenomen pe cât de natural, pe atât de tabu pentru multe comunități. Cum durerea pierderii cuiva drag este destul de greu de înțeles și de gestionat, oamenii au ales de-a lungul timpului diverse forme de a putea trece peste momentele grele ale vieții. Am să vă prezint câteva ritualuri de înmormântare folosite în trecut (din fericire nu se mai practică în zilele noastre):

Amputarea ritualică a degetelor

Tribul Dani din Papua, Noua Guinee, consideră că repetarea fizică a durerii emoționale este esențială pentru procesul de îndurerare.

Ritualul de amputare ritualică a degetelor este specific populației de femei din tribul Dani; femeia își va tăia vârful degetului dacă pierde un membru al familiei sau un copil.

Sursa foto: aici

Alte culturi foloseau tăierea brațelor, picioarelor și corpului, bărbieritul părului din cap și arderea pielii drept ritualuri ale procesului de îndurerare.

Pentru a se efectua ritualul, degetul era strâns cu o sfoară (aproximativ 30 minute, pentru a amorți), apoi eliminat cu un topor. Bucata de deget rămasă era uscată, arsă până devenea cenușă sau depozitată într-un loc special. Acest ritual este interzis în prezent în Noua Guinee, dar încă i se mai văd urmele pe membrii mai în vârstă ai comunității.

Sati

Sursa foto: aici

Ceva asemănător cu Sati (practică funerară din India) a fost practicat cu mult timp înainte de către egipteni, greci, goți și sciți.

Sati (femeia virtuoasă) este considerată a fi în hinduism una dintre soțiile zeului Shiva și o fiică a lui Daksa.

S-a căsătorit împotriva voinței tatălui său și a murit în timpul unui mare sacrificiu (se crede că s-a aruncat în focul sacrifical și a fost un suttee, fiind imolată ritualic pe piatra funerară a soțului ei) și a renăscut ca zeița Parvati.

Shiva a fost atât de îndurerat încât i-a purtat cadavrul pe umăr în jurul lumii, până când ceilalți zei au dezmembrat corpul lui Sati pentru a pune capăt suferinței acestuia. Fiecare loc în care o parte din corpul zeiței a căzut pe pământ a primit numele de „pitha” și este considerat loc sacru de perelinaj.

După legenda zeiței Sati s-a dezvoltat o practică funerară (în prezent interzisă) în India, femeile care deveniseră văduve imolau pe piatra funerară a recent răposatului soț. Chiar dacă era un act voluntar, cel puțin teoretic , au fost multe situații în care femeile au fost nevoite să practice Sati contrar voinței lor de a intra în foc.

Sursa acestui ritual nu se cunoaște cu certitudine, dar sunt teorii conform cărora Sati ar fi practicat pentru a împiedica soțiile să își ucidă soții bogați (prin otrăvire) și să se căsătorească cu cei pe care îi iubeau în realitate.

Într-o viziune mai romantică, Sati reprezenta modalitatea prin care soțul și soția puteau intra împreună în viața de apoi.

Funeraliul viking

Conform citărilor unui scriitor arab musulman din secolul al X-lea, la moartea unui șef, trupul acestuia a fost pus într-un mormânt temporar zece zile, timp în care i se pregăteau haine noi.

O tânără sclavă s-a oferit voluntară pentru a-l însoți în viața de apoi, motiv pentru care i s-au administrat cantități mari de băuturi intoxicante și odată cu începerea ceremoniei a trebuit să întrețină relații sexuale cu toți bărbații din sat, luând la rând corturile pe care le ocupau aceștia. A fost sugrumată cu frânghie în unul dintre corturile în care a fost dusă să întrețină relații sexuale cu șase bărbați vikingi. Curmândui-se viața prin înjunghiere de către un matriarh din sat, trupul femeii se alătura celui al șefului și erau amplasate la bordul unei nave de lemn care era pusă în vârf.

Explicația acestor fapte ar fi că îm acest mod s-au asigurat că fata îi va servi în viața de apoi, iar partea sexuală a ritualului ar fi de fapt, o modalitate de a transforma forța de viața a șefului decedat.

Endocannibalism

Endocannibalismul este o formă a canibalismului; endocannibaniștii consumă carnea decedaților în semn de respect pentru aceștia, nu pentru a se alimenta. Termenul a mai fost folosit și pentru a descrie practicarea canibalismului în propria comunitate (localitate).

Sursă foto: aici

Cea mai timpurie mențiune a endocannibalismului este făcută de Herodot și atribuie practica unui trib din India(Callatiae).

Turnul Tăcerii

Sursa foto: aici

Această structură circulară a fost construită de Zoroastrieni și era folosită pentru expunerea trupurilor moarte vulturilor.

Practica funerară a Zoroastrienilor este atestată pentru prima dată în secolul al V-lea î. Hr, dar utilizarea turnurilor este documentată pentru prima dată la începutul secolului al IX-lea.

Sursă foto: aici

În tradiția Zoroastriană se considera că un corp mort este necurat și că un demon de cadavre se grăbește în corp și contaminează orice intră în contact cu cadavrul. Pentru a preveni contaminarea Pământului și a Focului, trupurile morților erau așezate în turnuri, fiind expuse astfel la soare și la păsări răpitoare, ca metodă de evitare a putrefacției.

Acoperișurile Turnurilor erau împărțite în trei inele concentrice: trupurile bărbaților erau puse în inelul exterior, al femeilor în al doilea cerc, iar în inelul cel mai interior trupurile copiilor.

Cel mai vechi Dakhma (Turn), care rezistă și în prezent, este Tower of Silence Chilpik din Uzbekistan.

În Iran a fost menținut un Turn până în anul 1970, când expunerea ritualică a fost interzisă de lege.

Știai de aceste practici funerale? Lasă în comentariu ce te-a surprins mai tare sau ce alte practici nefolosite în zilele noastre mai cunoști.

P.S: Voi reveni cu un articol în care vă voi prezenta câteva practici șocante din zilele noastre așa că te invit să urmărești blogul sau pagina de facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi articole postate.Categorii:Lucruri și locuri

Etichete:, , , , , , , , ,

2 răspunsuri

Trackback-uri

  1. 4 dintre cele mai scumpe înmormântări din lume – Bookmymind
  2. Bântuind pe glob – ritualuri funerare și de înmormântare – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: