Maigret și Fantoma (recenzie)

Autor: Georges Simenon;

Număr pagini: 126;

Editura: Univers, București;

An apariție: 1971;

Colecția: Enigma;

Traducere: Marga Cosașu;

Titlul original: Maigret et le Fantome, 1964, Paris.

Georges Simenon (Georges Joseph Christian Simenon) a trăit între anii 1903 și 1989. A rămas în literatură pentru cele aproximativ 500 nuvele, iar personajul Jules Maigret (detectiv) i-a adus cea mai multă faimă.

Chiar dacă lista operelor lui Simenon este lungă (multe titluri denotă faptul că Maigret este personajul principal al cărților: „Maigret are scrupule”(1958), „Prietenul meu Maigret”(1949) ș.a.), am descoperit acest autor printr-o minune 🙂 .

Pentru mine Crăciunul a venit vara! O rudă care a dorit eliberarea bibliotecii mi-a dăruit „un sac de vieți”, iar „Maigret și Fantoma” este prima lectură aleasă din universul literar abia descoperit.

Țin să vă spun că această carte se citește în câteva ore, iar stilul detectivului Maigret te transpune în vremurile acestuia.

Nu pot spune că această carte mi-a dat peste cap lumea, nefiind fana poveștilor cu detectivi, dar merită citită atunci când îți dorești o lectură ușoară și de calitate.

În schimb, pot spune că povestea lui Maigret și a Fantomei îți deschide apetitul pentru alte cazuri la care comisarul Maigret lucrează sau a lucrat.

Pe scurt: avem o crimă (atentat, de fapt, la viața unui polițist), avem secrete, bârfe, contrabandă și un mister care trebuie urgent rezolvat.

Adevărul care iese la iveală în cazul tentativei de omor a polițistului nu este previzibil, dar nici șocant. Poate că așa și era rezolvarea unui mister, în jurul anilor 1960.

Cum vă spuneam, „Maigret și Fantoma” este o lectură scurtă, relaxantă și misterioasă. Chiar dacă acțiunea nu m-a impresionat într-atât încât să „ridic în slăvi” această carte, vă asigur că în curând voi reveni cu noi titluri din Colecția Enigma, și poate, chiar cu alte aventuri ale detectivului Maigret.

Ce cărți ale lui Georges Simenon ai citit? Lasă în comentariu recomandările tale și ajută-mă să descopăr cele mai interesante cazuri ale lui Maigret (și nu numai)!Categorii:Autori străini, Georges Simenon, Recenzii

Etichete:, , , , , , , ,

2 răspunsuri

Trackback-uri

  1. Vorbește-i de rău pe morți (recenzie) – Bookmymind
  2. Georges Simenon – un scriitor prolific – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: