Data de naștere a scriitorului Georges Simenon este cea de 13 februarie 1903, dar mătușa care a înregistrat nașterea la oficiul registrului municipal din Liège a declarat data de 12 februarie 1903 ca fiind ziua în care s-a născut autorul. Explicația acestui gest ar fi legată de superstițiile pe care femeia le credea în legătură cu numărul 13.

🚬 A colecționat peste 300 de pipe din care fuma ca și faimosul său caracter Inspectorul Maigret. Conform spuselor acestuia, fuma între 6 și 8 pipe în timp ce crea un capitol.
✍🏼 Nu știm dacă fumatul pipei era secretul vitezei cu care scria, dar Simenon scria între 6.000-8.000 cuvinte pe zi, sau 60-80 de pagini. În doar 11 zile era complet un roman.
🤩 În 1927, Georges Simenon a acceptat să scrie o nuvelă în timp ce era suspendat într-o cutie de sticlă, pentru suma de 100.000 franci. Publicul putea contribui cu idei de titlu, caractere, subiect. Se spune că ar fi terminat romanul în 24 de ore.
Scrisul nu este o profesie, ci o vacanță de la nefericire.
Georges Simenon
✍🏼 A început să scrie pentru Gazzete de Liège la 16 ani, în ianuarie 1919, primul său roman, „Au Pont des Arches”, fiind scris în iunie 1919 și publicat în 1921 sub pseudonim. În 3 ani, 1919-1922, au fost publicate peste 800 de piese umoristice ale scriitorului.
💨 Scria cu o viteză impresionantă, având nevoie de rutină (purta aceeași cămașă pe parcursul scrierii unui roman, în compania pipelor și tutunului „Coupe Maigret”) și liniște (deconecta telefonul și atârna la ușă un semn de „Nu deranjați!”).
Scriu repede pentru că nu am creierul să scriu lent.
Georges Simenon
Nu a folosit niciodată un dicționar și nu a reeditat niciodată textele sale.
💕 Aceste abilități impresionate de scriere i-au oferit lui Simeon posibilitatea unei vieți amoroase vaste. Scriitorul a susținut că a avut 10.000 de iubite 😮 , 80% dintre ele fiind prostituate. Una dintre cele mai faimoase iubite ale sale a fost Josephine Baker, dansatoare și actriță francez-americană.
Am suferit literalmente să știu că există milioane de femei pe lumea asta pe care nu le-aș ști niciodată.
Georges Simenon
A avut două soții (4 copii) și mai multe amante „oficiale”, printre care Teresa Sburelin, o venețiană cu care a avut relații amoroase timp de 23 de ani și care s-a apropiat de cuplu ca fiind servitoarea celei de-a doua soții.
📺 Cum el a iubit femeile și marile ecrane l-au iubit pe el. Din dragoste pentru cinematografie, scria în așa fel, încât munca sa să poată fi adaptată marilor ecrane. Cel puțin 171 de producții au purtat amprenta lui Simenon (după romanele cu Maigret s-a făcut o serie impresionantă de filme), rămânând încă, scriitorul cu cele mei multe adaptari pe marile ecrane.
🪞 Cu siguranță că faima cere și o ținută pe măsura, capitol pe care Simenon nu l-a neglijat deloc. Deținea un dressing la primul etaj al casei case, cu pereții acoperiți cu oglinzi, astfel încât să se poată observa din toate unghiurile.
👔 A fost considerat de Louis Vuitton ca fiind unul dintre cei mai fideli clienți ai săi, importanța aspectului vestimentației fiind bine evidențiată și în scrierile sale. Detaliile despre vestimentația inspectorului Maigret dau personajului „un chip”, un pardesiu, o pălărie, un trup atent înveșmântat și accesorizat cu o pipă. Pe scurt, atenția la detaliile vestimentare dădeau personalitate creatorului și oglindirii sale – personajului său.
Prima apariție a lui Maigret a fost în „Detective”, în anul 1930.
🍹 Pentru că merită celebrat talentul acestui mare scriitor, în Bruxelles, la barul de jazz L’Archiduc poți savura un cocktail în onoarea autorului. Un mix de votcă, Campari și suc de grepfrut cu o aromă de fum.
📚 A deținut 150 de cărți de telefon, din diferite țări, din care se inspira pentru numele personajelor. Era o activitate ce dura câteva ore și care se termina cu o listă de 300 de nume, notate pe un plic, pe care scriitorul le repeta până când se hotăra asupra numelor potrivite.
A încetat de scris la aproape 70 de ani, vârstă la care suferea de vertigo. A murit la data de 4 septembrie 1989.
Chipul său a apărut pe o monedă de 10 Euro din Belgia, în 2003, la 100 de ani de la nașterea celebrului scriitor. În același an, 21 dintre cărțile sale au fost incluse în colecția „La Pléiade” (Biblioteca de la Pléiade este o colecție editorială franceză creată în 1931 de Jacques Schiffrin. Scopul acesteia era să ofere publicului ediții de referință ale lucrărilor complete ale autorilor clasici într-un format de buzunar.).

Citește și: Maigret și Fantoma (recenzie).
🙏🏼Sursă articol:
- https://theculturetrip.com/europe/belgium/articles/10-things-you-didnt-know-about-georges-simenon/
- https://cjrogers.com/bloggers-in-history-georges-simenon/717
- https://awritersden.wordpress.com/2017/05/20/a-case-of-georges-simenon/
Categorii:Georges Simenon, Oameni și povești
Lasă un răspuns