Cu gândul pe plajă… 👙

🌞 E vară, e soare și cu toții ne gândim la plajă. 🏖️ Pentru că îmi este imposibil să ajung la mare, am încercat să aduc marea la mine și am aflat câteva lucruri interesante despre plajă și mersul la plajă.

De unde provin nisipurile albe?

🐟 Peștele-papagal (parrotfish) ar fi, de fapt, creatorul nisipurilor albe. Majoritatea nisipului alb de pe plaje se datorează excrețiilor acestui pește, mare consumator de corali.

Puteți urmări procesul în video de mai sus.

🥇 Cea mai lungă plajă din lume este considerată plaja Casino din Rio Grande, Brazilia, cu o lungime de 132 mile (aproximativ 212 km).

🥇 Cea mai mare insulă de nisip din lume este considerată cea de pe insula Fraser din largul coastei Queensland, din Australia, care acoperă 163.000 ha și are o plajă de 65 km lungime.

🥇 Cea mai înaltă piatră de nisip a fost realizată în mai 2011, în Connecticut, SUA și avea 11,53 m înălțime, conform Guinness World Records.

Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

Plajele au toate culorile diferite, incluzând: alb, roșu, maro, auriu și gri.

Diferența mare a nuanțelor este explicată de diferențele de tipuri de sedimente care alcătuiesc plajele.

Fotografie de Valdemaras D. pe Pexels.com

🌊 Panta și forma plajei ne oferă indicii despre valuri și potențialul eolian al plajei.

Litoralele care sunt protejate de valuri și vânturi au, de cele mai multe ori, sedimente mai fine (în apele turbulente sedimentul mic este suspendat).

🏭 O neplăcere pe care o avem tot mai des este cauzată de poluare. Ceea ce Organizația Națiunilor Unite a numit „cel mai mare efort de curățare a plajei din lume” a durat aproximativ doi ani. Plaja ajunsese să aibă deșeuri de o înălțime de 5,5 metri. Ca urmare a curățării au fost strânse 11.684.500 kilograme de gunoi. Eforturile au fost mai multe decât v-am menționat, dar rezultatele sunt cele la care voiam să ajung:

🐸 După zeci de ani de lipsă, peste 80 de țestoase și-au făcut apariția pe plaja din Mumbai.

Luptele din al Doilea Război Mondial (D-Day, mai exact, data de 6 Iunie 1944), au lăsat urme pe plajele din Normandia. Cecetătorii au descoperit că 4% din nisip este alcătuit din șrapnel descompus. Se estimează că peste aproximativ 150 de ani șrapnelul va fi luat cu totul de apă, ștergând astfel urma unui trecut sângeros.

Sursă foto: aici.

În SUA a existat o perioadă în care bărbaților le era interzis să apară la plajă la bustul gol. Se considera ofensatoare, față de femei și copii, expunerea părului de pe piept în public. Interdicția a fost ridicată, ca urmare a protestului cauzat de valul de căldură din 1930. 👮 Oricât de incredibil ar părea astăzi, se pare că zeci de mii de bărbați participanți la acest protest au fost arestați. Ulterior, judecătorii au ridicat această interdicție.

🦈 Plaja pe care au avut loc cele mai multe atacuri ale rechinilor este New Smyrna, din Daytonia, Florida.

🌟 Stelele de mare își pot regenera brațul rupt.

Dacă tot mi-am lăsat mintea liberă către peisaje de vis, am adăugat câteva imagini cu plaje din diverse colțuri de glob. Dacă doriți mai multe detalii despre locație, găsiți accesând sursa fotografiilor.

Mie mi-ar fi aproape imposibil să aleg între locurile acestea minunate. Tu ce ai alege să vizitezi?

🙏 Sursă articol:Categorii:Oameni și povești

Etichete:, , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: