Fiecare carte pe care o citesc este ca o călătorie în timp. Pe durata lecturii cutreier alături de personaje, uneori contopindu-mă cu personalitatea acestora, trăind profund experiențele lor și ducând parcă o viață clandestină, cu personalități multiple și aventuri în diverse locuri și timpuri. Cărțile oferă posibilitatea de a trăi orice și de a fi oricine, oriunde și oricând.
Dar, de câte ori parcă ne lipsesc detalii pentru a ne putea unifica cu personajele a căror viață o împrumutăm până la finalul lecturii? Dintre cărțile citite în ultima perioadă, Femeia cu chimono alb, scrisă de Ana Johns și Yoko, scrisă de Takeo Arishima (⏰ în curând voi publica recenzia) mi-au atras atenția către o lume cu o mentalitate total diferită, cu o istorie și o poveste inedită, o lume pe cât de cunoscută, pe atât de misterioasă.
🇯🇵 Este vorba de Japonia, o țară cu o cultură și istorie imensă.
În japoneză, numele Japonia înseamnă „pământul de unde răsare Soarele”; se credea că Japonia a fost prima țară care a văzut soarele răsărind.
Una dintre țările în care se lucrează cel mai mult, din toată lumea, își lasă angajații să se odihnească la locul de muncă. Asta îi ajută pe angajați să își recapete energia și să evite epuizarea fizică. Chiar dacă, programul japonezilor este tot de 8 ore, mentalitatea populației este de a lucra suplimentar.
Wreslingul sumo este de 1500 de ani în cultura japoneză. Luptătorii cântăresc cel puțin 300kg și se antrenează alături de foști campioni de sumo (ca tradiție, luptătorii mai tineri ajută luptătorii venerani în procesul de îmbăiere, pentru a facilita curățarea locurilor greu accesibile).
🏙️ Tokyo este cel mai mare oraș din lume (cu cel mai mare nr al populației) și al doilea cel mai scump.
🏙️ În marile orașe sunt disponibile hoteluri capsulă (hoteluri în care camerele sunt extrem de mici, numite capsule).
Anual, în Japonia se folosesc aproximativ 25 de miliarde de perechi de waribashi (batiste de hârtie).
🎁 Din cauza numărului mic de fructe ce cresc natural în Japonia, prețul fructelor este foarte mare. Chiar dacă în ultima perioadă a mai scăzut, fructele rămân considerate scumpe și sunt privite ca un dar perfect pentru cei dragi.
🎁 Este nepoliticos să smulgi hârtia în care este ambalat cadoul primit.
🍔 Chiar dacă obezitatea este rareori întâlnită, numărul de restaurante McDonald’s (peste 3000) este depășit doar de SUA.
🐬 Delfinii sunt ceva normal în alimentația japonezilor. Au chiar și o supă, kusiyaki, preparată din carnea delfinilor.
☕ Există cafenele în care personalul este îmbrăcat ca sevitoarele din Franța.
🛏️ Din cauza numărului mare de persoane singure, în Japonia găsim cafenele unde se poate plăti pentru a dormi alături de o altă persoană. În această metodă de a primi și oferi afecțiune nu este nimic sexual sau ciudat. Chiar dacă aceste cafenele sunt o normalitate în Japonia, nu sunt frecventate decât de un mic procent din numărul populației.
⚰️ Harakiri înseamnă tăierea burții, termen folosit pentru sinuciderea prin tăierea abdomenului cu un cuțit seppuku. Metoda este preluată din codul războinicului, conform căruia un samurai care se confrunta cu o înfrângere, trebuia să își salveze onoarea comițând seppuku, în loc să se predea inamicului.
⚰️ Numărul mare de sinucideri este o problemă în Japonia. În schimb, este a doua țară în topul celor mai puține omucideri din lume.
⚰️ Pădurea Aokigahara sau „pădurea sinuciderilor” este vestită ca fiind „locul perfect să mori” și este al doilea, după Golden Gate Bridge, cel mai popular loc în care oamenii își iau viața.
⚰️ Dacă se alege ca metodă de sinucidere aruncarea în fața unui tren, familia decedatului va plăti o taxă de perturbare.
🇯🇵 Natalitatea este foarte mică; se vând mai multe scutece pentru adulți decât pentru bebeluși. Dintre adopțiile ce au loc în Japonia, 98% sunt de sex masculin, astfel încât afacerile să rămână în familie.
Masabumi Hosono, japonejul care a supraviețuit ciocnirii Titanicului din 1914, a fost considerat un laș de către compatrioți; după ideea japonezilor, Hosono a fost laș că nu a murit alături de ceilalți pasageri.
⛔ Tatuajele sunt considerate urâte în Japonia. Sunt asociate cu bande și crime, motiv pentru care este interzis să faci baie în izvoare termale cu tatuajele la vedere. În prezent, regulile sunt puțin mai blânde, dar pentru a putea intra într-un izvor termal trebuie să îți acoperi tatuajele cu o bandă de culoarea pielii. Dacă, totuși, cineva intră într-un izvor termal cu tatuajele la vedere, se consideră că a murdărit apa acelui izvor.
☂️ Pentru că plouă foarte des, pe străzile din Japonia vei găsi vase în care sunt lăsate umbrele. Atunci când plouă pot fi folosite și lăsate apoi în oricare alt vas.
☂️ Tot ploaia este motivul pentru care 90% dintre telefoanele mobile vândute în Japonia sunt rezistente la apă.
😻 Kello Kitty (Kitty Chan) a luat naștere în Japonia, în 1974, ca un portofel de plastic.
🐱 Japonia este cunoscută și pentru numeroasele insule pentru pisici. Pe lângă Insula Aoshima și Tashiro-jima, numărul insulelor crește rapid, datorită turismului atras de insulele populate de aceste feline. În Japonia, pisicile negre sunt considerate aducătoare de noroc.
🐇 Insula Ōkunoshima este plină de iepuri. Animăluțele au ajuns pe insulă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în cadrul unui proiect de testare a efectelor unui gaz otrăvitor.
Japonezii au mai multe animale de companie decât copii.
🦷 Yaeba (dinții strâmbi) sunt considerați atât de atrăgători, în Japonia, încât multe femei merg la stomatolog anume pentru a face această transformare.
🦷 Femeile din Japonia antică își înnegreau dinții cu vopsea – ohaguro -, practică ce a continuat până la sfârșitul anilor 1800.
4️⃣ Pronunția asemănătoare dintre „moarte” și „patru” îi fac pe japonezi atât de superstițioși încât evită cifra 4 cu orice preț. Din acest motiv, 3 sau 5 este numărul dorit de oaspeți într-o ceremonie tradițională a ceaiului japonez. Seturile de ceai sau sake (e făcut din orez fermentat) conțin cinci căni. Clădirile înalte nu au al patrulea etaj.
🥠 Prăjitura cu răvaș (noroc) a fost făcută pentru prima dată în secolul al XIX-lea la Kyoto, Japonia.
📖 În Japonia, rata de alfabetizare este de aproape 100%; e printre cele mai mari din lume.
📖 Poezia Haiku a fost inventată în Japonia și este alcătuită din doar 3 versuri. Este considerată cea mai scurtă formă poetică din lume.
📖 Peste 2 miliarde de cărți și reviste de manga sunt vândute anual. Se folosește mai multă hârtie pentru desene decât hârtie igienică.
😳 În Japonia pornografia nu este un subiect tabu. Revistele deocheate pot fi cumpărate de la orice supermarket, de oricine. În societatea japoneză, anime-urile hentai și manga sunt sursele de informare sexuală a tinerilor, în lipsa educației de acest gen la școală sau în familie.
🚦 Lumina verde a semaforului în japoneză este „ao shingō” sau „albastru”.


Înălțimea pe care o are podeaua la intrarea într-o casă din Japonia indică dacă trebuie să îți scoți sau nu pantofii.
🛑 Este considerat nepoliticos să îți sufli nasul în public.
🌳 Creșterea și îngrijirea boinsaiului este un hobby în Japonia. Mai mult, aceștia iubesc atât de mult plantele, încât au dezvoltat o formă de artă („ikebana”) care să scoată în evidență frumusețea florilor din aranjament.
Despre cele mai faimoase și inedite festivaluri din Japonia am scris într-un articol care poate fi citit apăsând butonul de mai jos:
🙏 Sursă articol și imagini:
- https://www.swedishnomad.com/interesting-facts-about-japan/
- https://www.thefactsite.com/cat-islands-japan/
- https://www.atlasobscura.com/articles/japan-green-traffic-lights-blue
- https://www.factretriever.com/japan-facts
- https://www.spendlifetraveling.com/40-fun-facts-about-japan/
- https://www.kids-world-travel-guide.com/japan-facts.html
Categorii:Oameni și povești
Lasă un răspuns