Pentru că îmi place să trăiesc cât mai real fiecare poveste, nu aveam cum să rezist și să nu vizitez Valea celor XII. Dacă ajungi pe str. Pârâu Horaița, nr.153, din satul Dobreni, Județul Neamț vei găsi acest complex promițător.
Mi-am dorit să aflu de unde vine numele zonei, iar singura explicație găsită este o legendă, conform căreia prin aceste locuri a fost un sat de războinici în vremea geților. Luptele pentru această zonă au fost constante, chiar și regele ar fi atacat această așezare. Atacul trupelor regelui a lăsat satul fără apărare, iar din luptă s-au întors doar 12 războinici. Dorind să reclădească așezarea pustiită de trupele asupritoare, aceștia s-au întâlnit cu Zamolksis care le promite un loc bun și roditor, cu singura condiție ca în mijlocul așezării să construiască o tavernă.
Când am ajuns acolo aveam așteptări atât de mari în urma articolelor citite, încât am decis să povestesc ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut, pentru a ști la ce să vă așteptați cu adevărat.
Ce mi-a plăcut când am vizitat căsuțele îngropate din Valea celor XII
🏡 Mi-au plăcut căsuțele, asta este clar. Mini sătucul este absolut minunat, iar aspectul atât de diferit și inedit al căsuțelor îți oferă o experiență relaxantă și plăcută. E ca o călătorie în timp.
🐐 Am apreciat prezența animăluțelor din apropierea locului de joacă pentru copii. În felul acesta, cei mici, dar și cei mari au avut parte de un altfel de spectacol din partea țapului și a celor doi măgăruși. Și pisicile și cățeii prezenți acolo sunt un deliciu care nu poate fi trecut cu vederea.

💲 Un alt detaliu surprinzător a fost adaptarea prețului biletului, în funcție de numărul căsuțelor rămase libere (accesul este permis doar în căsuțele neînchiriate de turiști).
🗝️ Detaliile strecurate cu atenție în decor. Prezența obiectelor vechi ce transformă căsuțele din Valea celor XII într-un mini muzeu, un loc în care timpul nu doar că stă pe loc, ci oferă posibilitatea unei priviri fugare în trecut.
🚿 Sauna și baia. În imaginile de mai jos este adăpostită baia. Acest spațiu este comun celor cazați, dar și celor care doar vizitează. În interior găsim dușuri, precum și minimum necesar igienei.
Ce nu mi-a plăcut când am vizitat căsuțele îngropate din Valea celor XII
🍲 Meniul mi s-a părut destul de limitat, iar denumirile produselor nu sunt atât de „divine” precum se vehiculează pe internet. „Varietatea” bunătăților culinare a fost marea mea dezămăgire, în schimb calitatea produselor a fost mulțumitoare.
🛋️ Interiorul căsuțelor. Dacă consultăm site-ul oficial al acestui complex turistic, găsim ceea ce ni se promite. Dar, dacă pățiți ca și mine, interiorul căsuțelor în stil tradițional românesc (aici mă refer la cele 2 în care am putut intra) va fi surprinzător. Când am mers în Valea celor XII mă așteptam să găsesc căsuțele hobiților (din Stăpânul Inelelor). Ei bine, chiar dacă este prea mult spus că te simți ca în lumea construită în „Stăpânul Inelelor”, Valea celor XII merită vizitată!
👯 Aglomerația. Numărul meselor de la terasă este relativ mic, dar timpul de așteptare nu este foarte mare. Cel puțin, nu până când se aglomerează, iar aleile ce permit accesul către căsuțe devin neîncăpătoare pentru turiști. Peisajul este superb, iar împrejurimile lacului – ochi de apă ce parcă este inima căsuțelor – ar putea fi puțin aglomerate.

Cu plusuri și minusuri, Valea celor XII merită vizitată și sper ca potențialul pe care îl are acest colțisor de rai, acest spațiu care te ajută să te întorci la „rădăcini”, să fie fructificat în următoarea perioadă (cum spuneam, este deschis de curând).
Categorii:Lucruri și locuri
Lasă un răspuns