Misterele Londrei 3. Marea Familie (recenzie)

Autor: Paul Féval

Număr pagini: 282

An apariție: 2015, București

Editura: Litera

Traducere: Vlad Mușatescu și Lazăr Cassvan

Titlul original: Les Mystères de Londres 3. La Grande Famille

Nu mă ruga nimic, domnule! îl întrerupse Rio-Santo, care făcea eforturi să vorbească, dar al cărui calm biruitor contrasta puternic cu slăbiciunea lui. Nu mă ruga; e inutil. Nu-ți vreau răul… Numai că invidia dumitale este nesăbuită, iar taina mea face parte din acele secrete care nu pot fi ghicite… Taina mea seamănă cu paginile scrise în limbi necunoscute pe care le-ai găsit în cabinetul meu și pe care ai încercat în van să le descifrezi: nu era suficient să pui mâna pe ele, îți trebuia și-o cheie pentru a le înțelege.

Paul Féval a trăit între anii 1816 și 1887 și a fost unul dintre cei mai prolifici autori francezi de romane-foileton (foileton – reprezintă un format editorial prin care o operă literară mai lungă este publicată în fragmente secvențiale mai mici) din secolul al XIX-lea. Printre romanele de succes ale lui Féval se numără: „Lupul alb” (1843), „Cocoșatul” (1857) și „Jean Diable” (1862). Cel din urmă a fost primul thriller polițist modern.

Gentilomii Nopții”, „Fiica Spânzuratului”, „Marea Familie” și „Marchizul de Rio-Santo” sunt cele 4 volume care alcătuiesc seria „Misterele Londrei”.

Cea de-a treia parte din „Misterele Londrei” urmărește destinul controversatelor personaje cu care ne-am familiarizat deja în volumele anterioare.

Pentru că nu mi se pare corect să dezvălui povestea (fiind volumul 3 ne aflăm în mijlocul acțiunii), am să vă spun că „Marea Familie” devine clară pentru ochii noștri, ajungând în final chiar să aflăm cât de vital este fiecare membru.

Rio-Santo

Fermecătorul și irezistibilul bărbat este conducătorul grupului, planurile sale sunt atât de ramnificate, încât abia în acest volum cititorul poate înțelege scopul mai presus de mijloace pe care Rio-Santo și l-a dat vieții sale.

Puterea bărbatului este dincolo de imaginație, având armate de oameni gata să lucreze pentru îndeplinirea planului său politic. Nu doar femeile sau persoanele care îi stau în cale sunt în pericol, ci întreaga Anglie.

Clary și Susannah

Nici un călău n-ar fi putut privi fără milă efectele acestui supliciu barbar, aplicat unei ființe umane. Și-un călău s-ar fi înduioșat văzând mâinile acelea albe apăsând cu-o mută disperare pieptul care nu mai palpita, obrajii palizi, marcați de suferință, ochii holbați și triști, ridurile din jurul gurii!

Dar omul care mânuia de sus felinarul avea o inimă de piatră. Nu era călău.

Viața personajelor este atât de împletită, încât Clary ajunge aproape de moarte, iar singurul ajutor pe care îl poate primi este sacrificiul lui Susannah.

Susannah ajunge să poată hrăni „îngerul” care i-a oferit mâncare cu ani în urmă, dar acum pericolul în care se află este cu mult mai mare. Aceasta primește o veste șocantă, iar dacă rămân cele două fete în viață abia aștept să aflu din ultimul volum.

Anna și Cavalerul Angelo Bembo

Dragostea-i singurul bun adevărat pe acest pământ, miladies – declamă de departe poetul laureat. O emanație imaterială care fuge dintr-o inimă spre a fermeca alta, un suflu insesizabil, un polen al sufletului.

Între Angelo Bembo și Anna nu exista aparent nicio legătură. Poate doar Rio-Santo (doar tatăl fetelor ajunsese în grija sa). Angelo Bembo este martorul luptelor dintre pacient și îngrijitor, salvatorul lui Rio-Santo și adoratorul acestuia. Deci, coincidența face ca Angelo Bembo să se îndrăgostească de frumoasa prizonieră și să încerce să-i redea libertatea, din iubire curată.

Mary și Frank Perceval

Cea mai „norocoasă” dintre dintre femei, Mary este logodnica lui Rio-Santo, ca urmare a șaradei jucate de Susannah la căpătâiul lui Frank, atunci când bărbatul zăcea în urma unui duel cu… Rio-Santo.

Aș putea spune că fascinația mea pentru acest personaj misterios, Rio-Santo, a crescut odată cu dezvăluirea secretului făcută de Lady Ophelia. În primul rând, această femeie își trădează bărbatul iubit pentru a se asigura de dragostea lui. Apoi, efectul avut de dezvăluirea cumplitului secret asupra lui Mary: o criză de catalepsie, afecțiune care îl fascinează pe doctorul Moore.

-Cred, milady… m-am temut la-nceput să nu fie vorba de-o isterie obișnuită, dar e cazul unei strașnice și minunate catalepsii! O catalepsie! continuă el entuziasmat. O afecțiune rară, misterioasă, teribilă! care în viață are toate caracteristicile morții, iar în moarte principalele trăsături ale vieții… Ah! de douăzeci și cinci de ani de când profesez e pentru prima oară când văd așa ceva.

Mary și Anna

Chiar dacă sunt la distanță, destinul Annei este legat de cel al lui Mary. Anna ar trebui să fie salvarea lui Mary și marea realizare a doctorului Moore. Ar fi de acord Eduard cu sacrificarea Annei pentru Mary? Ar putea valora în ochii lui Rio-Santo viața unei tinere mai mult decât viața alteia?

De ce planurile lui Rio-Santo necesitau răpirea tinerelor aflăm în această carte, iar răsturnările de situație vor deveni tot mai frecvente. Personajele suferă modificări, aflăm despre identitățile multiple ale majorității lor, dar și despre locuri tenebroase, precum tunelurile prin care o organizație ciudată a răpit o tânără ce a fost pângărită într-un fel de ritual ciudat. Probabil nu este greu de crezut că toate drumurile duc la misteriosul nostru gentleman, Rio-Santo.

Oh, Londra, atât de îngăduitoare cu viciul acceptat, stabilit, normal, e nemiloasă față de orice vină nedefinită.

Acolo poți săvârși orice, însă într-un anumit mod. Trebuie să păstrezi aparențele și să nu te tăvălești în noroi decât după etichetă.

Povestea este tot mai captivantă și ține cititorul cu sufletul la gură. Din acest motiv nu voi mai povesti, ci ma voi grăbi să revin cu recenzia ultimei părți, „Marchizul de Rio-Santo”.



Categorii:Paul Féval

Etichete:, , , , , , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Misterele Londrei 4. Marchizul de Rio-Santo (recenzie) – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: