Top 5 lucruri pe care le-aș face dacă aș afla că urmează să fiu mămică

A fi sau a nu fi mămică? Pentru unii această întrebare deja are răspunsul materializat, pentru alții, printre care mă număr și eu, această întrebare încă mai creează dileme. În acest moment al vieții mele nu am pe lista de priorități o sarcină, însă iubesc copiii și nu pierd nicio ocazie să îmi petrec timpul în compania lor.

Venirea pe lume a unui bebeluș este unul dintre cele mai importante momente ale vieții noastre. Dar suntem oare pregătiți să le oferim bebelușilor noștri cea mai facilă și tandră venire pe lume?

Ca urmare a exercițiului de imaginație și a documentării în acest sens (incluzând discuții cu prietene mămici și viitoare mămici, cărora le mulțumesc pe această cale) am ajuns la concluzia că printre cele mai importante lucruri de care mă ocupa până să apară micuțul, atunci când va veni vremea, sunt cele de mai jos.

1.👶 Investesc în mine 📚

Ce poate fi mai important pentru dezvoltarea unui copil decât un mediu sănătos fizic și psihic? Pentru a putea avea grijă mereu de dezvoltarea armonioasă a micuțului, trebuie să fiu la rândul meu dezvoltată armonios și sănătos. Câteva cărți de dezvoltare personală și pareting ar fi prima achiziție atunci când aș afla de venirea pe lume a bebelușului meu (nici acum nu îmi displac genul acesta de lecturi, dar atunci voi avea motivație dublă să le citesc).

Pentru un viitor imprevizibil trebuie să fii cât mai pregătit. Din acest motiv consider că cea mai importantă pregătire ca și mămică (desigur că e valabil și pentru tătici) este cea de documentare. Nu doar că devii purtătoarea acelui mic suflet, dar vei fi și protectoarea, muza, alinarea și personajul emblematic feminin al vieții bebelușului. Indiferent că este băiat sau fată, bebelușul are nevoie de întrunirea anumitor cerințe de bază pentru a putea să se dezvolte și să crească.

Aceleași pregătiri și îmbunătățiri i le-aș recomanda și partenerului meu, viitorul tătic. Relaționarea armonioasă din cuplu este vitală dezvoltării emoționale sănătoase a copilului.

Trăim vremuri noi, cu avantajele și dezavantajele de rigoare. Tehnologia ne ușurează viața, dar pericolele sunt departe de a înceta să apară. Oricât de pregătiți ne-am considera, unele situații în viață ne fac să atingem limita puterilor noastre. Sau să credem că o atingem.

Am descoperit că unele dintre marile probleme de sănătate ar putea fi evitate (mai bine zis ar putea avea remediul deja pregătit) prin recoltarea de celule stem din sângele de țesut ombilical, cordon ombilical și placentă.

2. 👶 Recoltez celule stem din sângele de cordon ombilical, țesut ombilical și placentă 🦠

Placenta este un organ complex și vital pentru dezvoltarea și creșterea armonioasă a embrionului și fătului, formarea sa începând încă din săptămâna a 2 a de sarcină. Pe durata sarcinii placenta îndeplinește multiple funcții, între care și cea de prim sediu al maturării hematiilor primitive. Ca urmare, cercetările medicale efectuate în ultima perioadă în întreaga lume au evidențiat nu numai faptul că placenta ar putea fi valorificată ca o sursă inestimabilă de celule stem cu un vast potențial de aplicabilitate terapeutică, dar și că aceasta este un “sanctuar” al celor mai primitive celule stem.

Sângele ombilical reprezintă o valoroasă sursă de celule stem tinere, nașterea fiind momentul unic în care acesta poate fi recoltat.

În viața intrauterină sângele circulant de la nivelul vaselor ombilicale și a placentei reprezintă “vehiculul” prin care se asigură aportul de oxigen și de substanțe nutritive fundamentale creșterii și dezvoltării fătului și preluarea substanțele nefolositoare (“deșeurile”) rezultate în urma metabolismului tisular al fătului.

Cordonul ombilical face parte din anexele fetale, începând să se formeze încă din ziua 21-a de sarcină. Pe lângă rolul esențial de a asigura conexiunea dintre placentă și făt, în urma cercetările medicale efectuate în ultimii ani s-a constatat că în componența cordonului ombilical există 3 categorii importante de celule stem (celulele stem mezenchimale) sau progenitoare (celule progenitoare endoteliale și epiteliale).

CordCenter

Deținând capacitatea de a da naștere mai multor tipuri de celule adulte, celulele stem recoltate din placentă, cordon ombilical sau sânge ombilical au rolul de reînnoire a celulelor adulte îmbătrânite și de regenerare a țesuturilor și organelor.

Acum că v-am oferit, succint, informațiile de bază, am să vă explic de ce cred că este important să ne asigurăm că recoltăm celule stem din placenta, cordonul ombilical sau sângele provenit din tăierea cordonului ombilical.

În mediul intrauterin, adică în burtică, bebelușul se formează și se dezvoltă cu ajutorul celulelor stem. După ce micuțul și-a făcut apariția în lumea aceasta (atât el cât și mama având o stare bună de sănătate), doctorul recoltează aceste celule, pe care le păstrează pentru eventuala utilizare în momentul în care copilul va avea nevoie.

Recoltarea se va face fără riscuri, mama și copilul nesuferind vreun fel de durere, iar grefa de transplant își păstrează peste 90% din celulele prezente în momentul recoltării, pe toată perioada de stocare (CordBloodCenter are o experiență de peste 20 de ani). Posibilitatea ca organismul să respingă aceste celule este 0 (fiind foarte tinere, deci primitive, nu au avut timp să dezvolte trăsături specifice ce ar putea fi respinse de către organism), și mai mult decât atât, grefa de transplant poate fi folosită pentru toți membrii familiei, nu doar pentru bebeluș.

Recoltarea placentei ar putea reprezenta asigurarea noastră că viitorul bebelușului nostru este protejat din punct de vedere medical. Cu rezultate în tratarea cancerelor de sânge și boli autoimune, transplantul de celule stem din placentă, cordon ombilical și sânge ombilical își lărgește aria de aplicabilitate odată cu avansarea tehnologiei și a descoperirilor medicale.

Mai simplu, dacă vom recolta celule stem din placentă, sânge ombilical sau țesut de cordon ombilical, o grefă de celule stem va fi stocată și păstrată până când un membru al familiei ar putea avea nevoie. Recoltarea de celule sânge ombilical, țesut ombilical și placentă se efectuează la spitale din toată țara, iar stocarea ar putea fi făcută pe viață, conform ultimelor studii în domeniu. Celulele stem din placentă, sânge ombilical și țesut de cordon ombilical pot fi folosite pentru tratarea diferitelor forme de cancer de sânge (leucemii), dar și pentru alte tipuri de afecțiuni (inclusiv ale organelor).

3. 👶 Economisesc pentru cheltuielile neprevăzute de după naștere și aleg modalitatea de monitorizare a bebelușului meu 💸

Una dintre cele mai importante subiecte ale viitorilor părinți sunt economiile. Indiferent de cât timp este așteptat micuțul, partea financiară reprezintă una dintre cele mai controversate subiecte legate de viitorul copilului.

Atunci când voi afla că voi fi mămică, îmi propun să deschid un cont de economii pentru a mă asigura că voi face față cheltuielilor care vor apărea pe parcursul dezvoltării copilului.

O altă inițiativă ce necesită o investiție materială este un sistem de supraveghere și monitorizare a bebelușului. Somnul este esențial pentru copil și pentru părinți, iar învățarea bebelușului cu propriul lui spațiu (cameră) va fi mult mai facilă dacă voi avea posibilitatea să îl monitorizez constant, fiind alături de el în cele mai terifiante momente ale nopții.

Se spune că nimeni nu este pregătit să fie părinte. Probabil că așa și este, dar asta nu ne scuză și nu ne scutește de munca de cercetare, adaptare și fructificare a adevăratului nostru potențial.

4. 👶 Muzică și lectură 🎶

Lectura este importantă pe toată durata de viață, dar puțini o folosesc pentru a „îndulci” venirea pe lume a bebelușului. Conform celor susținute de Gaspar Gyorgy (psiholog clinician și psihoterapeut relațional) în „Copilul invizibil”, bebelușul poate recunoaște vocea mamei încă de când se află în burtică. Această legătură care se poate forma și consolida prin exprimarea verbală constantă a mamei (de exemplu, prin citirea poveștilor) îl vor ajuta pe bebeluș să se adapteze mediului nou.

Atunci când se produce vraja și venim în această lume, în calitate de bebeluș, totul este nou pentru creierul nostru. Iar pentru a face față mai bine stresului reprezentat de toți stimulii din mediu, avem nevoie de diferite surse de confort biologic și de siguranță psihologică. Astfel, îngrijitorii noștri se străduiesc, cum știu și pot ei mai bine, să răspundă nevoilor noastre, dar hrana trupească și siguranța fizică trebuie dublate de atenția sporită asupra conectării emoționale și stării de bine. Există deja studii de specialitate realizate de cercetătorii în neuroștiințe cognitive, care ne arată că în primele săptămâni de viață, atunci când adulții îi citesc bebelușului, acesta recunoaște vocea părinților și astfel i se transmite convingerea că lumea este un mediu sigur.

Gaspar Gyorgy – Copilul invizibil

O metodă la fel de productivă ca și cititul este cântatul. Putem să îi cântăm micuțului încă de când se află în burtică sau putem să ascultăm muzica și să ne relaxăm în timp ce notele cântecelor alese ajung prin intermediul nostru la creierul bebelușului.

Eu personal prefer muzica clasică (ascult și alte genuri, chiar dacă mai rar) pentru efectele benefice pe care le are asupra creierului nostru. O mămică relaxată poate aduce pe lume un bebeluș fericit!

5. 👶 Furăm timp ⏱️

Pentru că în zilele noastre tehnologia ne permite, acum putem crea amintiri cu bebelușii nostri, încă dinainte să îi cunoaștem. Una dintre variante este pictarea burticii. O ședință foto alături de tătic va crea contextul cald și familiar pentru a-i explica mai târziu micuțului tău cum a ajuns printre noi.

Mi se par atât de frumoase tablourile cu viitoarea familie, cu hainuțele asortate, cu burtica colorată și cu chipul zâmbitor al unui prichindel…

„Belly Art” sau practica de pictare a burticii în timpul sarcinii este o nouă metodă de manifestare a artei, dar și a atenției, bucuriei și dragostei viitorilor părinți față de bebeluș.

Cu posibilități infinite, pictura putând fi aleasă de către părinți, deci exprimă orice doresc aceștia, belly art este o metodă distractivă de a petrece clipe „împreună” încă dinainte să ne cunoaștem. Bine, în zilele noastre aproape că ne-am cunoscut, în cabinetul medicului având prima „întâlnire online” dintre părinți și copil.

Majoritatea lucrurilor din lista mea pot fi începute, întrerupte, amânate și reprogramate. Cu o excepție: recoltarea celulelor stem din placentă, țesut de cordon ombilical sau sânge ombilical. Această măsură preventivă este pentru binele copilului nostru, dar și a întregii familii, și poate fi făcută doar în momentul nașterii. Unicitatea momentului face din aceasta o prioritate, dar și o șansă unică în viață de a controla boala și de a o elimina.

Lucrurile se schimbă, vremurile ne schimbă, dar indiferent de ritmul și traiectoria pe care o alegem în viața noastră, sănătatea copiilor noștri este o prioritate. Să ne asigurăm că le oferim tot ce le este necesar este dreptul și îndatorirea noastră deopotrivă. Sentimental, psihic și fizic copiii sunt vulnerabili, iar analizarea propriei povești de viață, completarea și îmbunătățirea ei, ne va ajuta în relația cu prichindeii noștri. Dacă luăm din timp toate măsurile necesare pentru a le oferi confortul și siguranța necesară dezvoltării sănătoase, vom fi mai relaxați, deci mai fericiți.

Articol scris pentru SuperBlog 2020.

Banner SuperBlog 2020Categorii:Oameni și povești

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

3 răspunsuri

  1. A republicat asta pe Bookmymind și a comentat:

    Cord Blood Center mi-a oferit un cod de discount (până la 1500 lei) pentru viitoarele mămici interesate să recolteze la naștere. Pentru a primi codul și informațiile necesare trimite un mesaj folosind formularul de CONTACT.
    Distribuie postarea pentru a afla cât mai multe mămici despre această reducere de care pot beneficia!

    Apreciază

Trackback-uri

  1. Proba 2. Vine bebe! Cum îi pregătim viitorul, încă din perioada de sarcină
  2. Depozitează speranța. Mai multe celule, mai multe șanse la viață. – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: