#JurnaldeCroitorie. Acul și ața în viața mea

De ceva timp mă gândesc serios să mă apuc de ceva creativ. Variantele pe care le iau în calcul sunt goblenul, împletitul sau cusutul. Veți spune că este incredibil, nu-i așa? Cum aș putea să îmi doresc așa ceva? Să știți că nu e doar nostalgia adusă de toamnă, ci parte din bucuria copilăriei și satisfacția oferită de un rezultat spectaculos.

Nu sunt talentată, chiar din contră, dar îmi amintesc cu drag de activitățile de lucru manual din timpul grădiniței și a claselor primare. Mai mult, îmi amintesc acele seri călduroase de la gura sobei, privind cum mama sau bunica țeseau la război.

Oricât de mult aș dori să recapăt aroma vremurilor trecute, ițele poveștii mele de viață se țes într-un alt context temporal și social. Adio război, bine ai venit mașină de cusut!

Semn de carte

Primele tangențe cu acul și ața au fost pentru a crea un semn de carte. Cel din imagine este făcut manual și este păstrat ca amintire de mai bine de 40 de ani. Însemnătatea acestui mic obiect va fi mereu stocată de către amintirea mea, plăcerea pe care o aveam în copilărie odată ce terminam „opera mea de artă” nu poate fi uitată.

Realizez, adult fiind, că acele mici îndeletniciri ofereau satisfacție nu pentru că erau copilărești, ci pentru că erau propria creație. Chiar dacă acum nu s-ar mai justifica împletirea unei rogojini, asta nu înseamnă că nu aș putea adapta conceptul la actualul stil de viață. De exemplu, aș putea împleti un coș de nuiele, pe care l-aș putea folosi atât în casă, cât și în terasă.

Punctul de cusut folosit pentru acest semn de carte este însăilatul.

Pernă pentru acele bunicii

Sursa foto: aici.

Mașina de cusut a fost una dintre atracțiile copilăriei mele. Acolo își făcea bunica magia! Vârsta fragedă m-a ținut la distanță și abia după câțiva ani de admirat, am avut voie să folosesc accesorii de croitorie. Următorul nivel spre excelență în Împletit, Țesut, Cusut și Brodat.

Aceste ramuri în care o viitoare gospodină trebuia să exceleze, probabil sunt cunoscute de către majoritatea celor care au copilărit cu cizmari și croitori în loc de mall-uri și case de modă.

Pentru că acum și „uneltele” erau altele, puteam face lucruri mai complexe. Și cum orice croitor adevărat are nevoie de un loc pentru a păstra acele, gama de pernuțe pentru ace și pentru păpușile surorii era variată. O bunică agilă în ale croitoriei era o resursă constantă de materiale (cordele, nasturi și ațe).

Poate că unul dintre motivele pentru care am renunțat la această activitate relaxantă, recreativă și constructivă este tocmai dorința de a ne detașa de trecut. De ce dorim să fugim atât de tare, încât nici lucrurile care ne îmbunătățesc viața nu mai sunt păstrate? Cât de des folosim mașina de cusut în prezent? Mai știm utilitatea ei sau ne este mai ușor să cumpărăm decât să reparăm?

Ei bine, în viziunea mea mașina de cusut, acele, ațele și ițele de tot felul, nu s-au demodat! Cât de frumos este să petreci timp alături de copilul din viața ta și să îi creezi un costum pentru un eveniment, accesori sau jucării (de exemplu rochii pentru păpuși, costume pentru super eroi) ori chiar decorațiuni pentru cameră. Cu ajutorul materialelor, a aței și a unei rame simple ar putea fi create minunății de suporturi pentru a păstra amintirile, de la rame pentru fotografii, până la albume ori chiar cutii personalizate.

Abia aștept să văd ce lucruri voi reuși să fac toamna aceasta cu ajutorul cusutului și brodatului. Am ca și ajutor cartea „Să învățăm croitorie!” scrisă de Draga Neagu, deci un profesor de cusut și brodat. Cu un astfel de ghid scris, cu schițele și desenele ce însoțesc explicațiile fiecărui detaliu pe care ar trebui să îl cunoaștem (mi-am reamintit de punctele de croitorie: „însăilat”, „cusătura înaintea acului”, „tighel”) această lume a creației se deschide în fața mea.

Pentru idei sau programe de broderie putem apela la cărți (cea despre care am menționat având exemple de șabloane și modele) sau putem comanda programe de broderie de pe site-urile cu produse specializate în cusut și brodat. Gama de modele este variată, iar noi putem să personalizăm diversele articole vestimentare sau de decor prin alegerea modelului de broderie care să exprime ceea ce dorim, în cel mai fidel mod.

Până la apariția rezultatelor (pe care aș dori să le împărtășim), vă urez o toamnă înțeleaptă (în care să faceți ce vă inspiră sufletul) și spor la

Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

Articol scris pentru SuperBlog 2020.

Banner SuperBlog 2020;



Categorii:Oameni și povești

Etichete:, , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: