7 locuri pe care le-am văzut în Maramureș într-un singur weekend

Moara lui Mecleș

De curând, am scris despre cum poți păstra aspectul lânei cât mai aproape de calitățile inițiale (Secrete vechi pentru lucruri noi), iar acum o săptămână am putut vedea și cum se procesează lâna în mod tradițional și natural la Moara lui Mecleș, una dintre atracțiile Maramureșului.

Am avut plăcerea să o vizitez și să aflu câte ceva despre mecanismul acesta vechi și unic. Datează din anul 1907 și încă funcționează prin magia naturii, a apei. Frumusețea mecanismului nu constă doar în vechimea acestuia, ci și în pitorescul oferit de împletirea muncii omului cu a naturii.

Am putut vedea modalitatea prin care maramureșenii încă prelucrează lâna (cei care au acces la această moară, Moara lui Mecleș fiind singura care funcționează doar pe baza apei), să ascult povestea unui mesteșug unic și să aud susurul apei în timp ce magia se creează.

În imaginile de mai sus produsele de lână sunt bătute pentru a deveni mai pufoase și moi. Diferența pe care apa o face în cele 24 de ore în care produsul de lână se „scaldă” este incredibilă.

Funcționând datorită acțiunii apei, Moara lui Mecleș nu poate avea mașinăriile concomitent în funcțiune pentru că există doar o sursă de apă, iar fiecare mecanism necesită o anumită putere, totalul necesar depășind potențialul oferit de natură.

În interiorul Morii lui Mecleș găsim moară de porumb, dar și mașinării de prelucrare (scărmănare) a lânei. Daracul este singura mașinărie pentru lână care funcționează cu apă. Râul se poate vedea din interiorul morii, iar sunetul acestuia, aerul proaspăt și încărcarea istorică a locului mi-au creat sentimentul de întoarcere la rădăcini, la natură, la viață.

Sper să pot revizita acest loc cât mai curând pentru că îmi doresc să observ roțile morii în acțiune, să pot admira apa care le animă și să văd o altă parte din mesteșugul maramureșean înfăptuindu-se.

Mănăstirea Bârsana

Nu sunt o împătimită a vizitatului mănăstirilor (da, știu, aveți o părere diferită de a mea, gusturile nu se discută 🙂 ), dar unele locuri chiar nu trebuie ratate. Așa este în cazul Mănăstirii Bârsana, una dintre cele mai frumoase și pitorești locuri religioase din lista celor devenite celebre datorită atracției manifestate în rândul turiștilor.

Să nu se înțeleagă greșit, nu ratez ocazia să vizitez vreun obiectiv turistic, indiferent ce reprezintă acesta. Din categoria mănăstirilor este pentru prima dată când chiar m-a impresionat un loc, din acest motiv este primul lăcaș spiritual despre care vorbesc pe blog.

Pe lângă peisajul de-a dreptul divin, în cadrul mănăstirii există și un muzeu în care pot fi admirate picturi pe sticlă (icoane), dar și o colecție de obiecte necesare traiului maramureșean de odinioară.

Cimitirul Vesel

Vestitul Cimitir Vesel, pe care îmi doream să îl vizitez de muuuulți ani, nu mi-a atins așteptările. Poate și nerăbdarea mea a contribuit la stricarea atmosferei. Cine știe, poate mi-am creat eu așteptări nerealiste.

Totuși, dacă treci prin Maramureș merită să vezi acest obiectiv turistic, doar pentru a adormi curiozitatea și a bifa ca „văzut” ineditul loc de veci. Și cine știe, poate îți va lăsa o altă impresie.

Memorialul Durerii

Acest lagăr trebuie neapărat vizitat. Dacă vrei să poți parcurge în tihnă și să poți afla cât mai multe informații trebuie să îți rezervi câteva ore doar pentru el.

Despre acest loc vreau să vă povestec mai multe, așa că voi reveni cu articole.

Muzeul Satului Maramureșean

Un obiectiv turistic care m-a încântat a fost Muzeul Satului Maramureșean, deschis în anul 1981. Acest muzeu creează impresia unui sat, având posibilitatea să mergi pe ulițe și să intri în curți. Cea mai veche construcție este biserica, datând din secolul al XVI-lea. Restul caselor sunt de asemenea foarte vechi și recreează gospodăria tradițională maramureșeană. Nici casele vechi ale minorităților prezente în această zonă nu sunt uitate din tabloul satului vechi maramureșean, putând fi admirate case nemțești, evreiești și tigănești.

Și în această locație poți petrece ore în șir de relaxare și conectare cu natura. Peisajul și liniștea acestui sat-muzeu te însoțesc mult timp după ce părăsești așezarea.

Satul Maramureșean

Este ușor de confundat Satul Maramureșean cu Muzeul Satului Maramureșean. Astfel, este ușor de pierdut din vedere una dintre locații. Satul Maramureșean poate fi vizitat atunci când iei Mocănița sau mergând în gară fără a lua Mocănița (așa cum am facut eu, pentru că nu mai aveam timp să mă bucur și de această plimbare), și este un complex micuț alcătuit din case vechi maramureșene.

Chiar dacă are o suprafață mult mai mică decât Muzeul Satului Maramureșean, Satul Maramureșean are avantajul Mocăniței și a celorlalte trenuri și vagoane pe care le poți admira.

Cascada Cailor

Pentru că mi-am dorit să ajung la Cascada Cailor, ploaia nu mi s-a părut un impediment care să mă oprească din a alege un traseu de o oră până la destinația dorită (mi-aș fi dorit să urc până la lac, dar target-ul a fost cascada). Deci, am pornit pe munte într-o zi de toamnă, admirând coloritul atât de viu al naturii…

Și cum ne apropiam eroic de Cascada Cailor, ploaia începea să se transforme în lapoviță, iar zăpada să își facă pentru prima dată simțită prezența în acest an.

Așa cum vă puteți imagina după numărul mare de locații vizitate într-un singur weekend, regret că s-a terminat și că nu am avut mai mult timp. Aș fi petrecut ore în plus în majoritatea acestor locuri inedite (doar la Cimitirul Vesel am petrecut destul timp 🙂 ) și m-aș fi bucurat de peisajele rupte parcă din povești.

Dar, să fiu recunoscătoare că m-am jucat cu primii bulgări de zăpadă (aproape la mijlocul lunii octombrie) și că am putut să iau contact cu această senzație de libertate și pace, pe care o oferă natura în fiecare dintre etapele ei, este mult mai important decât faptul că s-a termina. Poate nu va dura mult până când pașii îmi vor fi purtați pe aceleași meleaguri.

Și pentru că nici în vacanță nu pot sta departe de cărți, m-am întors acasă cu o nouă viitoare lectură: „Istorie și tradiție pe Valea Râului (Vaser)”, scrisă de Ștefan Andreica. Doar din puținul auzit, Maramureșul are multe istorii interesante și încă necunoscute de mulți dintre noi. Vă atenționez să fiți cu băgare de seamă la fata pădurii și la celelalte apariții misterioase (sunt multe legende inedite în care unii localnici cred și astăzi) și voi reveni cu noi informații după ce studiez istoria și tradițiile de pe Valea Vaserului.



Categorii:Lucruri și locuri

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: