În fiecare om spiritul de salvator e ON. Tu ce faci pentru a proteja planeta? #SaveThePlanet #Wehasnolimits

În această perioadă, superputerea noastră (e ON)!

Da, cu toții avem puterea de a schimba lumea! Iar planeta noastră suferă mai tare ca niciodată. Putem să stopăm asta doar dacă ne deschidem către umanitate și realizăm că fiecare dintre noi afectează lumea întreagă, prin comportamentul pe care îl avem față de mediul în care trăim.

În ultima vreme am tot luat contact cu natura, prin prisma grădinii mele și prin ieșirile în aer liber, am avut timp să contemplu frumusețea pe care planeta o deține în mod natural, sălbatic și fără a avea nevoie de ajustările noastre.

Am luat ceva impecabil, armonios, estetic și l-am transformat în terenul nostru de joacă, uitând de multe ori că trebuie să avem grijă de sursa noastră de trai. Ne purtăm cu natura de parcă ne-ar fi datoare, inamică; omitem de multe ori să observăm că doar grație perfecțiunii și puterii sale de regenerare putem supraviețui. Dacă până acum ne-a ajutat să ne dezvoltăm, este momentul să o ajutăm și noi pe ea, să o susținem și să o protejăm.

Poate par prea visătoare, dar cum ar fi să punem pe OFF gândurile: „dacă nu aș fi singurul, dacă și ceilalți ar face ceva”, „doar unul, nu schimbă nimic”, „lasă, cât trăiesc eu să fie bine, după…” și am lăsa pe ON doar gândurile altruiste, constructive și mai ales pe cele de conservare a mediului înconjurător.

Ei bine, dacă tot spiritul nostru civic și ecologic , cred că ar fi potrivit să facem schimb de tehnici de protejare a mediului înconjurător. Este important să înțelegem că doar împreună, fiecare contribuind în dreptul său fără a aștepta ceva în schimb, putem reuși.

Evolutiv vorbind, oamenii au ajuns să dețină supremația regnului animal datorită puterii lor de asociere, a abilității de a lucra în grup. „Tribul” a crescut atât de mult încât ne-am individualizat în detrimentul supraviețuirii noastre, iar acum este timpul să ne reunim. E momentul să acționăm ca un întreg, să protejăm teritoriul în care trăim și pe care nu dorim să îl vedem distrus.

Ce fac pentru protejarea planetei

Pentru că fiecare gest contează, am să fac o listă cu acțiunile pe care le fac pentru a proteja planeta, încercând să le împart pe categorii:

🛒 Cumpărături:

🛒 Cumpăr mai puțin și doar ce îmi este neapărat necesar;

🛒 Caut să cumpăr cât mai multe produse din fibre naturale.

🥘 Mâncare:

🥘 Caut să mănânc cât mai natural și cât mai multe produse locale (chiar îmi cultiv o mare parte din legumele necesare, folosind îngrășămând și insecticide produse în casă – cojile de ou și cele de banană pot ține melcii la distanță și pot oferi substanțe nutritive necesare plantelor);

🥘 Nu risipesc mâncarea. Gătesc în proporții adaptate numărului de persoane prezent la masă, fără a pregăti porții suplimentare care să ajungă în coșul de gunoi. Astfel, nu doar că fac economie de bani și alimente, dar reduc și cantitatea de dioxid de carbon pe care deșeurile ar elimina-o în aer.

🥘 Îmi creez propriile sosuri și condimente. Folosesc doar sare și piper la gătit, în rest boia din ardei iuți cultivați în curte și alte plante aromate precum cimbru, busuioc, mentă, pătrunjel, leuștean, mărar, salvie, ghimbir.

🥘 Reciclez uleiul folosit (poate fi dus la centre de colectare).

🍸 Beau ceaiuri naturale, din plante crescute de mine.

🥤 Folosesc paie din carton, în locul celor de plastic. Îmi fac provizii de legume, fructe, murături pentru iarnă în borcane. Astfel, evit cumpărarea lor în pungi, conserve, cutii.

🛍️ Îmi iau sacoșă de acasă atunci când merg la cumpărături.

🪞 Îngrijire personală și frumusețe:

🪞 Încerc să folosesc cât mai multe produse bio-degradabile și cosmetice din ingrediente naturale. Încerc să utilizez cât mai multe măști cosmetice făcute în casă, din ingrediente naturale.

🚌 Transport:

🚌 Folosesc mijloacele de transport în comun, chiar dacă am mașină personală. Timpul petrecut în trafic este de multe ori economisit (autobuzul ajunge mai repede la destinație decât aș ajunge eu cu mașina în zilele aglomerate).

🗑️ Gunoi:

🗑️ Nu arunc gunoi pe stradă, câmpuri, pădure sau în alte locuri care nu sunt destinate colectării acestuia. Chiar dacă sunt fumătoare, nu arunc filtrele de țigări la întâmplare, de multe ori folosindu-mi pachetul încă neterminat pentru a păstra chiștoacele până la primul coș.

🗑️ Selectez gunoiul;

⚡ Energie și resurse naturale:

🚰 Nu consum inutil apa (de exemplu, nu las robinetul să curgă cât timp îmi perii dinții);

💡 Nu las luminile aprinse cât timp nu este nimeni în cameră (excepție fac doar instalațiile mele, ale căror baterii le adun și le reciclez);

💡 Folosesc becuri ecologice;

💚 Nu consum inutil hârtie; reutilizez pungile de hârtie în care este pus zahărul sau făina pentru a depozita plantele uscate ori zahărul și făina vrac, luate de la țară.

💚 Mi-am activat factura electronică pentru toate serviciile care oferă această posibilitate (de exemplu, factura electronică pentru serviciile oferite de E.ON România, care sprijină planeta prin diverse acțiuni, printre care și campania „We has no limits”).

Ce aș putea face pentru protejarea planetei

Când am început să scriu acest articol nu mi-am imaginat că sunt atât de multe lucruri mici care contribuie la protejarea mediului înconjurător și pe care le fac cu atât de multă ușurință și naturalețe. Protejarea naturii/planetei poate fi considerată a fi doar un obicei, atunci când acesta este însușit și făcut din dragoste pentru propria persoană, mediu, comunitate, planetă. Pentru că niciodată nu este prea mult atunci când vine vorba de grijă și implicare, am decis să fac o listă cu ce aș/am putea face în plus pentru un viitor sănătos.

🛒 Cumpărături:

🛒 Cumpărarea lucrurilor vintage sau second-hand;

🛒 Repararea obiectelor (mobilier, decorațiuni) și a articolelor vestimentare și de încălțăminte.

🥘 Mâncare:

🥘 Să fac mai multe cumpărături din piață. Astfel, evit cumpărarea fructelor și legumelor ambalate (exemple: morcovi în pungă, măr ambalat în cutie de carton sau banane în pungă) și încurajez astfel cumpăratul de la producătorii locali. Chiar dacă am legume proprii, supermarketul încă este sursa mea de alimente (asta și pentru că am două mari supermarketuri fix lângă mine).

🥘 Aș recicla absolut orice resturi alimentare îmi rămân, făcând compost pentru grădină. Astfel, este redusă cantitatea de gaz metan emanată de depozitul de deșeuri.

👃 Parfum și aromaterapie:

👃 Folosesc plantele aromate (mentă, busuioc) pentru a parfuma încăperile și dulapurile. Cea mai simplă metodă este uscarea și ambalarea în saculeți. Pot fi utilizate și pentru parfumarea apei pentru baie (aici se adaugă beneficiile pentru piele, de exemplu, menta și mușețelul au efect calmant). Chiar dacă încă nu utilizez aceste minuni naturale la adevărata lor capacitate, trebuie menționate la capitolul „de făcut”.

🏠 Locuință:

🏠 O casă izolată necesită mai puțină căldură în sezonul rece și mai puțin aer condiționat în sezonul cald, deci este o metodă prietenoasă cu planeta și ajută sporirea economiilor.

🪞 Îngrijire personală și frumusețe:

🪞 Absorbantele și tampoanele folosite în momentele delicate din viața femeilor ar putea fi înlocuite cu noile cupe menstruale din silicon.

🚌 Transport:

🚲 Aș putea merge cu bicicleta. În felul acesta aș putea să străbat mai ușor traseele de vacanță și aș putea avea mijloc de transport fiabil și ușor de închiriat în aproape orice destinație. Beneficiile planetei sunt mari, dar și organismul meu are de câștigat în urma mișcării.

🗑️ Gunoi:

🗑️ Aș recicla mai mult și aș arunca mai puțin (chiar dacă reduc constant cantitatea de alimente aruncată, încă sunt de părere că arunc mult gunoi și că aș putea recicla mai mult). Una dintre nemulțumirile mele legate de reciclat este cauzată de starea pubelelor, în care oamenii aruncă de toate, chiar dacă fiecare tomberon are destinație proprie.

⚡ Energie și resurse naturale:

Aș alege un pachet Green Home pentru casa mea.

Aș folosi o mașină electrică pe care să o alimentez cu energie verde.

⚡ Aș aduce la cunoștința cât mai multor persoane avantajele pe care le avem noi, consumatorii, dar mai ales planeta, dacă folosim energie verde. Ce este energia verde?

Desigur, sunt multe alte lucruri importante și necesare care probabil îmi scapă. Uneori surprindem obiceiuri rele, dăunătoare nouă sau mediului înconjurător, pe care le facem involuntar sau din lipsă de informații.

Propun un schimb de metode prietenoase cu planeta, idei care ar putea să ne îmbunătățească viața tuturor. Dacă tot ai citit articolul până în acest punct, te invit să adaugi listei mele din obiceiurile și informațiile tale. Împreună putem contrui o lume mai bună! Fii schimbarea pe care o vrei în lume!

Este protejarea planetei o practică în viața de zi cu zi sau doar un subiect la modă? Scrie în comentarii cum protejezi planeta și ajută-i și pe ceilalți să afle metoda ta!Categorii:Lucruri și locuri

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

67 de răspunsuri

 1. Este foarte important ca acest efort sa fie individual, mi-a placut foarte mult ca s-a pus accent pe asta. Nu putem sa asteptam schimbari si dovezi de responsabilitate din partea altora cat timp nu exista aceste schimbari si dovezi la noi. Pentru majoritatea acest efort se poate manifesta de cele mai multe ori prin detaliile mici dar foarte importante, asa cum sunt mentionate mai sus.

  O schimbare la fel de importanta ar fi trecerea masiva la panouri solare, distribuite uniform, pentru o producere a energiei intr-un mod cat mai ecologic si cat mai sigur.

  p.s. Nu uitati ca lumina zilei este de fapt lumina pe care o cautam, nu cea produsa 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 2. Ar fi bine ca fiecare din noi sa facem un mic pas pentru a avea o planeta verde!
  Orice mic gest de la a arunca gunoiul corespunzător sau de la a pune totul în pubelele special destinate înseamnă un plus.
  Mai mult de atât ne plângem ca se taie pădurile dar de Crăciun nu ar fi mai comod sa achiziționa un brad în ghiveci și apoi sa îl plantam. Vorbesc aici din proprie experienta făcând lucrul asta și anul trecut.
  Tot ce facem are repercusiuni asupra noastră mai devreme sau mai târziu. Hai sa ne „trezim” la realitate cât încă mai e timp.

  Apreciat de 2 persoane

  • Super tare ideea. Eu rămăsesem la varianta cu pomul artificial. Dar cred că voi urma exemplul tău.

   Apreciază

  • legat de plantarea brazilor, am facut si eu asta vreo 4 ani. am plantat brazii in fata casei iar acum pot sa le pun instalatii. cand mai adaug si proiectorul e spectacol ca in filme in curtea mea. am renuntat insa si am cumparat unul de plastic pentru ca nu aveam unde sa ii mai pun si ma costa anual o suma importanta pt mine. in schimb, in fiecare primavara merg cu cei mici si plantam copaci pe terenul pe care il avem in apropierea satului. am plantat gutui, cires, par si mar. de cand s-a nascut fii-miu cel mare (16ani), am reusit sa cream o mica livada (aproape 30 de copaci) care ne ofera fructele necesare noua + mai si vindem

   Apreciază

 3. Eu unul personal voi scrie ceea ce fac strict din punctul meu de vedere. A fi e- on pentru mine înseamnă energie verde , reciclare, a consuma exact cât îți trebuie , a arunca resturile la gunoi nu pe jos fiecare in sectorul in care face parte. Pentru mine înseamnă a folosi energia solară vântul pământul tot ce ne oferă natura pentru a o proteja și nu in ultimul rând sa ii îndemnam pe toți cei de langa noi sa fie Civilizați. Secretul este CIVILIZAȚIE , reciclare și mult bun simt.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Inca o ideea de reciclare ar fi sa folosim haine vechi pe post de mop sau de lavete. Am putea folosi apa cu bicarbonat si niste plante uscate cu miros puternic(lavanda,menta) pentru spalarea geamurile. Asa am economisi banii dati pe detergentii din comert care de multe ori lasa urme si contin chimicale.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Foarte bine punctate ideile. Si eu colectez ulei pentru reciclare si ma simt super bine cand il duc la centrul de reciclare. Eu spre exemplu folosesc bidoane de 5 l sau sticle pentru a pune florile. Le pot picta si le pot utiliza oriunde in casa sau gradina.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Consider ca a proteja planeta este unul dintre cele mai importante lucruri si ca fiecare dintre noi are aceasta obligatie cat timp constientizeaza acest aspect si iubeste sa traiasca in armonie cu natura si tot ceea ce ne ofera aceasta.
  De asemenea, cred ca exista o ,,combinatie de ingrediente” care functioneaza doar daca fiecare dintre noi ,,o aplicam” zi de zi.
  Ingredientul principal consta in felul in care reusim in fiecare zi sa ne ghidam viata spre un stil de viata cat mai sanatos ( nu doar alimentar, cat si mental, cel mai important de altfel), iar restul ,,retetei” presupune protejarea mediului inconjurator : separare deseuri, utilizarea gunoiului ca ingrasamant, folosirea unui alt mijloc de transport pentru deplasari scurte ( ex. bicicleta), reducerea folosirii hartiei si astfel reducerea cantitatii de deseuri.

  Apreciat de 1 persoană

 7. Salvarea planetei depinde de fiecare dintre noi, un lucru este clar: planeta suferă și noi o putem ajuta.
  Lucruri simple, dar care conteaza!

  Apreciat de 1 persoană

 8. Idei foarte bine puse la punct. Personal recomand folosirea cupei menstruale (cu grijile de rigoare) si reciclarea becurilor, bateriilor, produselor electronice etc, evitarea consumului excesiv (mancare, cosmetice, electronice, electrocasnice) etc

  Apreciat de 1 persoană

 9. Intr-adevar idei foarte bune, insa sunt convins ca de multe ori uitam sa facem anumite lucruri (uite, spre exemplu nu stiu de cate ori am zis ca imi iau sacosa de acasa…iar cand ajung la magazin si fac o multime de cumparaturi, trebuie sa cumpar una noua) sau ne este mai comod (de nu stiu cate ori am spus ca o sa cumpar fructe si legume numai de la tarani din piata…dar cand e urat afara, si „Profi” e chiar la baza blocului meu, si mi-e pofta de o salata, tot la supermarket ajung din pacate). Cu toate astea ma straduiesc, sincer: sortez gunoiul, chiar daca ajung la tomberon si tot gunoiul este amestecat (menajer cu hartie cu sticla cu plastic, tot de-a valma), nu arunc chistoace pe strada, desi mi-e imposibil sa nu merg odata cu masina sa vad cate unul care-si goleste scrumiera in strada, inchid luminile in camerele in care nu stau, desi fiica-mea nu suporta intunericul si aprinde luminile in toata casa. Cu pasi mici si timizi incerc sa schimb cate ceva. Doua lucruri de care sunt mandru ca le fac constant sunt reciclarea uleiului de gatit si achizitionarea de becuri LED in toata casa (daca luminile tot stau aprinse, macar sa am consum redus).

  Apreciat de 1 persoană

  • Felicitări pentru efortul depus! Chiar dacă mai sunt „scăpări”, cum ar fi cea cu sacoșa, contează ca încercăm mereu să ne perfecționăm și să acționăm cât mai în beneficiul planetei.

   Apreciază

  • Pentru a evita consumul inutil al energiei electrice soțul meu a făcut o mică „invenție” și pot aprinde/stinge lumina de pe telefon. Astfel, chiar dacă am uitat lumina aprinsă într-o cameră, pot „controla” asta fără să depun efort suplimentar (valabil pentru anumite lumini, nu pentru toată instalația electrică, dar e util atunci când ai copii).

   Apreciază

 10. Filtrarea apei ar fi un alt gest mic și util pentru planetă. În felul ăsta nu mai cumpăram atât de mult plastic.

  Apreciat de 1 persoană

 11. Folosesc cana pentru filtrarea apei, becuri economice, am activată plata electronica a facturilor, folosesc mijloacele de transport in comun și selectez gunoiul.

  Apreciat de 2 persoane

 12. Pe lângă lucrurile de zi cu zi, precum reciclarea și evitarea risipei, unul dintre cele mai „mari” gesturi pentru planetă a fost recondiționarea mobilierului din apartament. Am cumpărat doar mobilă SH și împreună cu soțul meu i-am dat aspectul dorit. Am economisit bani, am evitat folosirea de noi resurse și am petrecut timp împreună.

  Apreciază

 13. foarte util articolul tau. mi se pare importanta trecerea in revista a tuturor posibilitatilor pe care le avem pentru protejarea planetei. eu folosesc panouri solare, colectez apa de ploaie, cultiv gradina și folosesc resturile vegetale pentru compost.

  Apreciază

  • Felicitări. Voi colecta și eu apă de ploaie. Îmi place ideea, chiar dacă este cam greu în cazul meu pentru că burlanele ating pământul și e imposibil să pun un vas pentru a colecta apa. Dar voi începe să las o găleată în terasă ca să adun apă măcar pentru plantele adăpostite în apartament. Mersi pentru pont! 🙂

   Apreciază

 14. Eu am renunțat să mai citesc ziare și reviste în format fizic. Adun gunoiul atunci când ies cu familia la iarbă verde.

  Apreciază

 15. Ce e drept am avut semne legate de incalzirea globala inca de acuma 20 de ani…insa s-au luat masuri minime.Cred ca cea mai buna forma de economie o reprezinta masina electrica,traficul actual fiind un factor important pentru poluare este o chestiune de timp pana vom avea cu totii automobile electrice.

  Apreciat de 1 persoană

 16. Salut. Cu toții, noi ăștia mici, putem face multe. Însă nici a suta parte din ce pot face cei mari. De curând, energia eoliană și solară (de fapt solare sunt ambele, provin din fuziunea heliului) au devenit cele mai ieftine forme de a obține energie electrică. Cu toate acestea, țările europene subvenționează masiv producerea electricității (ineficient, scump și poluant) din combustibili fosili. Trimite-i un mesaj parlamentarului tău să nu mai voteze asemenea măsuri.

  Apreciat de 1 persoană

  • Super multă dreptate, păcat că nu suntem destul de uniți pentru a face mesajul către cei mari să conteze. Speranța trebuie totuși să nu moară, deci poate reușim să ne solidarizăm și să ne trezim înainte să fie prea târziu.

   Apreciază

 17. Felicitari pentru implicare.
  Idei bine punctate si argumentate!
  Noi suntem responsabili de ceea ce se intampla cu mediul nostru inconjurator, doar noi putem influenta in mod pozitiv sau negativ natura, pacat ca nu toti constientizeaza asta.

  Apreciat de 2 persoane

 18. Mereu folosesc plata electronică. E mult mai usor si accesibil de pe telefon. Selectând gunoiul protejăm natura și ea ne protejează pe noi

  Apreciat de 1 persoană

 19. Selectez gunoiul, filtrez apa si incerc sa nu fac risipa de alimente sau energie. In plus, donez bani sau cumpar produse ale caror campanii sunt bazate pe protejarea mediului si plantarea copacilor.

  Apreciat de 1 persoană

 20. Felicitari pentru articol! Foarte bine pus la punct.
  Personal selectez gunoiul, am facturile online, duc la reciclat ce pot ( hartie, ulei, baterii, etc ), mai inchid si caloriferele de care n-am nevoie… 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Mulțumesc pentru apreciere și implicare!

   Apreciază

  • Felicitari! Mai putem reduce consumul la electricitate folosind becuri economice si stingand lumina cand nu ne este necesara. Putem face dus in loc de baie si consumam mai putina apa. si am mai vazut-o pe nevasta-mea cum opreste mereu aragazul inainte sa fie 100% gata mancarea si o finalizeaza folosindu-se de fierbinteala cuptorului sau aragazului (zice ca in felul asta economineste energia fiindca altfel acea caldura ar fi risipita prin procesul de racire)

   Apreciază

 21. ma bucur ca putem ajuta planeta sa se regenereze, este foarte important sa o ajutam atat cat putem noi sa se pastreze.

  Apreciază

  • Fiecare contribuind cu gesturi direct proporționale cu posibilitățile noastre putem să o ajutăm să reziste și să ne ofere în continuare mediul prielnic vieții. Împreună putem reuși!

   Apreciază

 22. Pe langa lucrurile de bun simt (selectarea gunoiului si aruncarea lui in locuri special destinate pentru asta, diminuarea risipei alimentare, economisirea resurselor cu ajutorul becurilor economice, cumpararea legumelor din piata si utilizarea sacoselor din material textil), eu investesc in viitor. Mamica fiind mi-am crescut copilul in spiritul respectarii planetei. Nu neaparat recicleaza pentru ca ne vom sufoca in deseuri, cat recicleaza pentru ca asa este normal si responsabil. Imi amintesc ca atunci cand ieseam cu fetita mea in parcuri (inainte sa fie interzis fumatul in spatiile de joaca) era atat de dornica sa aiba un mediu curat incat strangea chistoacele de pe jos. Eram mandra de ea, dar totodata foarte suparata ca am ajuns sa vedem responsabilitate si decenta mai mare la un copil decat la multi adulti. Mi s-a intamplat de multe ori sa primesc priviri pline de ciuda atunci cand copilul meu observa cum cineva arunca gunoaie pe jos. ”Mami, tanti nu a aruncat hartia corect la cos”, ”Copilul ala nu a invatat ca trebuie sa respecte natura” sunt vorbe exprimate cu sinceritatea si naivitatea specifica copilariei, dar din pacate conduita corecta si buna nu este mereu admirata sau incurajata. Din punctul meu de vedere trebuie sa renuntam sa ne gandim ca noi nu putem schimba nimic si ca avem dreptul sa ne batem joc de mediul inconjurator (n-are nimic daca arunc asta aici, oricum este murdar).

  Apreciază

  • Eu ca sa il invat pe cel mic sa recicleze i-am aratat posibilitatea valorificarii, inclusiv monetare. Il sustin mergand la centre de reciclare pentru a duce plasticul, dozele, sticlele adunate. banii primiti sunt ai lui. atunci cand isi doreste vreun obiect pe care stie ca nu i l-as cumpara, aduna materiale reciclabile cu mult mai multa sarguinta decat cand nu are interes. chiar daca nu e din responsabilitate 100%, ci din interes. ma gandesc ca isi va crea un bun obicei.

   Apreciază

 23. cred ca o buna solutie ar fi incurajarea tinerilor sa locuiasca in medii rurale. eu imi cultiv si cresc tot ce este necesar familiei mele (cumparam putine produse pe care chiar nu le putem produce noi). cresc animale, iepuri, gaini, porci, iar fecalele le folosesc ca ingrasamant pentru gradina. fructele care pica din copaci le culegem anual si le folosim la prepararea rachiului. pentru o familie cu 4 copii ne ajunge un singur congelator, majoritatea produselor depozitandu-le in beci.

  Apreciază

 24. Ce fac pentru planeta? Ce ar trebui sa facem toti! Ma implic. Am fost de mai multe ori voluntar atunci cand a fost vorba de plantarea copacilor si de strangerea gunoaielor din diverse zone.

  Apreciază

 25. Foarte bine spus! Problema este ca noi, oamenii în general nu suntem uniți și temători în a face aceste schimbări, noi fiind manipulați de cei care ne asupreaza cu „statutul lor”. Am putea face orice dacă am acționa ca o unitate. Dacă aceste idei ar fi puse în aplicare, ne’am face o lume mai buna. Felicitări pentru acest articol!!

  Apreciază

 26. Congelarea este una dintre modalitatile prin care sotia mea evita risipa alimentara. Legumele si fructele au un congelator aparte (toate sunt culese sau cumparate de la tarani), iar celalalt congelator are de toate. va zic! pana si painea o rationalizeaza (cate 6-8 felii) si o congeleaza. in felul asta nu se arunca mai nimic. inainte sa inceapa sa faca asta aruncam cate jumatate de paine odata (uneori mai multe jumatati).

  Apreciază

 27. 1.eu impletesc pluovere de pentru intreaga familie. cu ajutorul colorantilor naturali, ca pe vremuri le fac in diferite culori. fulare, caciuli, manusi, ciorapi, pentru intreaga familie. astfel nu mai cumparam materiale sintetice.
  2. refolosesc materiale din rochii sau bluze pentru reconditionarea pernelor (fac costeie sau fete pentru perna ori cultuc)

  Apreciază

 28. Sa va mai zic una tare: putem face jucarii din materiale pe care nu le mai folosim. papusi din carpe pentru al caror par putem folosi firele ramase zilnic pe perie.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: