Utilizarea cristalelor naturale

De când existăm, ca specie, am fost atrași de pietre și cristale. Chiar dacă nu știm exact cum erau folosite și percepute, amuletele și talismanele erau foarte utilizate încă de la începuturile noastre. Cele mai vechi podoabe au fost găsite în Rusia, datează din perioada paleolitică superioară și au fost realizate din fildeș de mamut.

Primele referințe istorice despre utilizarea cristalelor sunt de pe vremea sumerienilor antici, care le foloseau pentru formule magice.

Bijuterii cu cristale naturale

În Egiptul Antic cristalele (lapis lazuli, turcoaz, carnealian, smarald și cuarț) erau extrase și folosite pentru confecționarea bijuteriilor. Nu este de mirare ca după atâta practică să putem crea adevărate opere de artă, sub formă de bijuterii și accesorii.

Pentru a influența starea de sănătate sau a obține dragoste sau protecție

Tot în Egiptul antic pietrele prețioase erau folosite pentru sănătate și protecție, de multe ori îngropând alături de decedați anumite pietre prețioase (în special cele verzi) pentru a-l proteja în viața de apoi.

În Grecia antică, ametistul (cuvânt care însemna „nu beat”) era purtat ca amuletă pentru a preveni mahmureala și beția. Tot de la greci avem și cuvântul „cristal”, care provine de la termenul grecesc pentru gheață, pentru că aceștia credeau despre cuarțul limpede că era o apă care înghețase atât de adânc încât ar rămâne mereu solidă. Hematita provine din elenul „pentru sânge”, datorită nuanței de roșu pe care o capătă în momentul oxidării. Fiind un minereu de fier, era asociat cu Berbecul, zeul războiului, motiv pentru care războinicii își frecau hematită de corpurile lor înainte de luptă, pentru a deveni invulnerabili. Și marinarii greci utilizau amuletele confecționate cu pietre sau cristale pentru noroc pe mare.

Jadul a fost apreciat încă din China antică și a fost utilizat inclusiv pentru armurile în care erau înmormântați împărații. Și în Mexic se foloseau în aceeași perioadă măștile de jad pentru înmormântări.

Pentru proprietățile lor terapeutice

În lumea vorbitoare de engleză, vindecarea cu ajutorul cristalelor este asociată cu mișcarea New Age. Adepții acestor vindecări susțin că forma, culoarea și alte proprietăți fizice determină afecțiunile pe care respectiva piatră le poate vindeca. În același timp, susțin că pietrele nu au calități speciale intrinseci, ci țin de practica individualizată, de personalizarea și expresia creativă care se formează între participanți (piatră/cristal și utilizator/purtător). De obicei, selecția culorilor și plasarea pietrelor pe anumite zone ale corpului se practică conform anumitor concepte de împământare, chakre sau rețele energetice.

Jadul a fost utilizat ca piatră vindecătoare a rinichilor în China și America de Sud.

Cristalele terapeutice pot fi folosite pentru a îmbunătăți circulația și elasticitatea pielii prin stimularea mușchilor obosiți cu ajutorul rolei de masaj confecționate din cristale (cuarț roz) și să îți relaxezi și înfrumusețezi tenul cu masca din jad. Yoni-ul sau „templul sacru” (în sanscrită) are propria practică de îngrijire și menținere a armoniei cu tine însăți: practica cu Ouăle Yoni.

Pentru chakre

Fiecare dintre chakre are un cristal care îi corespunde astfel: Ametist – Sahasrara , Sodalit – Ajna, Cristal de stanca – Vishuddha, Peridot – Anahata, Citrin- Manipura, Ochi de tigru – Swadhistana, Granat – Muladhara.

Cristalele care corespund chakrelor pot fi utilizate combinate în bijuterii sau decorațiuni. Totuși, se pot alege și obiecte cu câte o piatră, în funcție de însemnătatea ei.

Pentru zodii

Fiecare piatră sau cristal este atribuită unui semn zodiacal. Purtarea unei podoabe confecționate din piatra sau cristalul potrivit zodiei ar aduce asupra purtătorului efectelele benefice pe care le deține.

Decor elegant cu cristale naturale

Floarea reînvierii

Dacă tot am povestit despre pietre și cristale cu efecte speciale, nu pot să nu pomenesc de trandafirul Ierihonului sau „Floarea Reînvierii” pe care o putem achiziționa de pe StoneMania, pentru a aduce magia și în grădina noastră.

Această floare provine din Mexic și este specială datorită capacității sale de a petrece 50 de ani uscată („moartă”) și de a-și reveni atunci când este pusă în apă. Atunci când mediul nu îi mai permite supraviețuirea se usucă și ia forma unei mingi. Își retrage rădăcinile din pământ și se lasă purtată de vânt până își găsește un nou loc în care să capete „viață”.

Dacă e să fim siguri de un efect al pietrelor și cristalelor prețioase sau semiprețiose, e clar, ne fac să fim dornici să le avem, să le deținem, să le admirăm și să ne fie admirate. Oricât de mult sau puțin am crede în efectele lor, simpla achiziție ne schimbă starea și ne oferă o fărâmă de relaxare și voiniciune.

Îmi cumpăr destul de des bijuterii ce conțin pietre sau cristale, dar după criteriul de selecție al aspectului (culoare, formă, integrarea în anumite tipuri de bijuterii/decorațiuni). Zilele trecute mi-am cumpărat un pandativ în formă de „copacul vieții”; văzându-mă nehotărâtă, vânzătoarea mi-a zis că „piatra mă alege pe mine”. Dar vai, câte accesorii ce erau confecționate cu pietre și cristale mă atrăgeau. Fiecare în felul ei, mă făcea să îmi doresc fiecare bijuterie, nu știam unde să îmi opresc privirea și pe care să o tranform în „my precious”.

Articol scris pentru SuperBlog 2020.

Banner SuperBlog 2020Categorii:Lucruri și locuri

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: