Originea și răspândirea obiceiurilor de Halloween

Halloween-ul este o sărbătoare care se infiltrează tot mai mult în societatea noastră. Aceasta apariție recentă ne-ar putea face să credem că este ceva nou, inventat de curând și desigur, ne îndepărtează de adevărata ei semnificație.

Originea Halloween-ului

Se crede că această sărbătoare datează din jurul anului 4000 î. Hr. (are o vechime de 6000 ani), dar dovezi clare ne poartă către festivalul Samhain sărbătorit de celtici de mai bine de 2000 de ani. Celticii credeau că în noaptea de 31 octombrie lumea morților se intersectează cu lumea viilor, iar semnificația acestei nopți este similară și în alte culturi și tradiții. Noapte Valpurgiei sau Sabaturile (unul dintre ele având loc pe data de 31 octombrie) sunt doar câteva dintre sărbătorile care de-a lungul timpului au creat în jurul acestei zile misterul și groaza.

Numele provine de la „All Hallows ‘Eve”, adică de la Sărbătoarea Sfinților ce era celebrată în a doua zi a festivalului Samhain. Wiccanii (în Irlanda) celebrează și în zilele noastre sărbătoarea printr-un festival asemănător Samhain-ului.

Răspândirea Halloween-ului

Foametea din anul 1845 este răspunzătoare de răspândirea acestei sărbători. Fuga celor peste 1,5 milioane de irlandezi în America, a dus la răspândirea tradiției lor cu repeziciune în rândul americanilor.

Fotografie de freestocks.org pe Pexels.com

Jocuri de Halloween pentru găsirea iubirii

🍎 Pentru a afla cum va fi viitorul soț, femeile jucau diverse jocuri în noaptea de Halloween. Cel mai popular joc era cel al prinsului mărului suspendat de un băț. Cine îl prindea prima, urma să se căsătorească. Cojile de la mere erau aruncate de femei peste umăr, iar forma pe care o lua pe podea trebuia să arate femeii inițiala viitorului soț.

🍎 Acest joc al prinsului mărului provine dintr-un festival roman (Pomona), celții combinându-și tradițiile cu cele romane din jurul anului 43 d. Hr., atunci când au fost cuceriți de Imperiul Roman.

🍎 Merele sunt și un simbol al fertilității, motiv pentru care fetele își însemnau mărul. Dacă un bărbat captura mărul unei fete, se considera că exista o potrivire!

Îmblânzirea Halloween-ului

Această sărbătoare nu a fost mereu despre dulciuri, copii și costume amuzante. Brutalitatea și violența poate fi urmărită până prin 1980 în practica aprinderii focurilor în „Noaptea Diavolului” din Detroit, chiar dacă „îmblânzirea” acestei sărbători a început încă din anii 1920-1930.

Americanii au reușit să elimine vandalismul și să facă această sărbătoare orientată spre familie în jurul anului 1950, când s-a popularizat și conceptul de „Trick or Treat” („Ne dați ori nu ne dați”). „Trucul” era o amenințare cu un rău făcut proprietății celui care nu oferea „tratamentul” (bomboană, prăjitură). Farsele de Halloween au devenit mult mai populare, decât „trucurile” ce reprezentau dansuri sau cântece.

De ce mâncăm bomboane de Halloween

🍬 Dulciurile și Halloween-ul au mai multe în comun decât am putea crede. În Evul Mediu ambele au fost catolicizate. Încă din jurul anului 1200 cerșetorii se plimbau din ușă în ușă pentru a cere o „prăjitură a sufletului”, pentru că în Irlanda, Germania și Marea Britanie erau preparate prăjituri din ingrediente scumpe, cu menirea de a distrage atenția fantomelor care călătoresc prin lumea noastră pe 31 octombrie, și de a onora astfel morții.

Felinarul lui Jack

🎃 Legenda spune că Jack, un celtic avar, i-a jucat trucuri diavolului, motiv pentru care i-a fost refuzată intrarea în rai, dar și în iad. Condamnat să rătăcească pe pământ și având în ajutor doar un cărbune, acesta l-a pus într-un nap, făcându-și astfel un felinar care să îi lumineze drumurile. În zilele noastre, dovleacul este cel utilizat pentru confecționarea felinarelor de Halloween.

Bufnițe, lilieci și pisici

🐈‍⬛ Pisicile negre și liliecii au fost mereu legați de vrăjitoare, superstiții și supranatural. 🦇 Focurile pe care vechii celți le făceau în cadrul Samhain-ului atrăgeau deseori mamifere zburătoare precum liliecii. Cuvântul „foc” provine de la „foc de os” din timpul celților și a Samhainului, pe atunci preoții aruncau oase de vită în foc.

🦉 În epoca medievală se considera că bufnițele sunt vrăjitoare și că dacă auzeai chemarea uneia, cineva era pe punctul de a muri.

Tradiții și superstiții

🕷️ Conform unor legende, dacă vezi un păianjen în noaptea de Halloween, înseamnă că ești vegheat de o persoană dragă.

🧙 O altă legendă spune că poți vedea o vrăjitoare dacă îți iei hainele pe dos și te plimbi mergând cu spatele.Categorii:Lucruri și locuri, Oameni și povești

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. De Halloween voi pregăti un festin cu ajutorul lui Franke – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: