Inspiră ce te inspiră!

Primele utilizări ale uleiurilor esențiale

Uleiurile esențiale au fost pentru prima dată folosite de egipteni în religie, cosmetică și medicină. S-au găsit „vase” de distilare a plantelor aromatice datând din preajma anului 3500 î.Hr.. Mai târziu, grecii antici au asimilat cunoștințele și l-au oferit lumii pe Hipocrate (circa 460-377 î. Hr.), cel mai cunoscut medic al vremii, fiind considerat „părintele medicinei”. Abordarea terapeutică a lui Hipocrate se baza pe puterea vindecătoare a naturii.

Fără baie, fără aromaterapie

Perioada de după căderea Imperiului Roman, Evul Întunecat, a cunoscut mari opresiuni din partea bisericii. Scăldatul era considerat un păcat, iar fețele bisericești încurajau oamenii să folosească plantele aromatice pentru a acoperi mirosul emanat de corpul nespălat.

De învățăturile lui Hipocrate s-a uitat până când Paracelsius (a trăit între anii 1493-1541) a vindecat lepra cu ajutorul extractului de plante.

Apariția aromaterapiei

Termenul „aromaterapie” a fost inventat în anul 1937 de către Rene Maurice Gattefosse (chimist și parfumier francez). În anul 1910 s-a ars la mână în laborator, iar uleiul pur de lavandă nediluat a fost primul compus disponibil. Astfel, a descoperit că lavanda a ajutat la scăderea durerii și la vindecarea mâinii fără infecții sau cicatrici. Studiind proprietățile uleiurilor esențiale a mai descoperit că pot fi absorbite de corp, interacționând chimic cu acesta.

Datorită descoperirilor lui Gattefosse, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mulți soldați răniți au fost tratați cu uleiuri esențiale.

Aromaterapia modernă

Începând cu anii 1970-1980, a crescut interesul pentru medicina naturală și preocupările legate de mediu. Această popularizare a utilizării produselor fără chimicale în componență, crește popularitatea uleiurilor esențiale.

Ulei esențial sau absolut?

Absolutul este un lichid (esență aromatică) extras din plante cu ajutorul unui solvent sau prin tehnica enflorage. Concentrația acestui ulei aromatic este atât de puternică, încât aroma este foarte apropiată de cea naturală a plantei.

Uleiurile esențiale sunt produse prin presare la rece sau distilare la abur. Pentru florile ale căror compuși sunt prea „grei” pentru a fi distilați sau planta este prea „delicată” și aburul ar putea distruge compușii esențiali, folosirea unui solvent este soluția pentru extragerea compușilor aromatici din planta respectivă.

Ce beneficii au uleiurile esențiale?

Cu ajutorul uleiurilor esențiale poți schimba atmosfera casei tale. Fie că vrei să transformi casa într-un mediu mai cald, sau că vrei să simți răcoarea, puritatea și tăria naturii, uleiurile esențiale îți pot îmbia simțurile, oferindu-ți o stare de relaxare și liniște.

Poți avea un somn liniștit sau poți scăpa de starea de anxietate transmisă de atmosfera încărcată din jur, poți creea un cadru intim și relaxat pentru a analiza sentimente și amintiri reprimate ori neglijate sau poți stimula concentrarea, atenția sau efortul mental. Toate aceste beneficii mentale pot fi obținute prin simpla aromă a plantelor în preajma noastră.

Printre aromele mele preferate se numără cea a uleiului esențial de portocală. Îmi place aroma lui veselă, jucăușă și revigorantă. Această aromă este interesantă vara și de neprețuit iarna, aducând în casă mirosul proaspăt al portocalelor, din nou și din nou… parcă ar fi Crăciun la sticluță.

Extras prin presare la rece din coaja fructului, uleiul esențial de portocală poate fi folosit pentru proprietățile sale terapeutice în diverse mixuri și rețete.

Un alt ulei esențial cu o aromă inedită este cel de ghimbir. Dinamismul, duritatea și iuțeala aromei ghimbirului este indicată pentru momentele în care ai nevoie de derminare și curaj. Mirosul său revigorant, emanat de uleiul esențial extras din rădăcină crește voința și are efecte notabile pe toate planurile: psihic, spiritual și fizic. Uleiul esențial de ghimbir te ține iute, încrezător și curajos, ghimbirul fiind energie pură.

De unde îmi achiziționez uleiurile esențiale?

Indiferent de scopul pentru care folosim uleiurile esențiale, pentru a schimba atmosfera din casă și a ne bucura de parfumul diverselor plante, sau pentru proprietățile terapeutice de care ne putem bucura prin folosirea în diverse rețete și combinații cu alte uleiuri esențiale, este important să ne asigurăm că acestea sunt extrase din plante și că sunt lipsite de substanțe nocive. Utilizarea uleiurilor esențiale produse din ingrediente chimice pot cauza neplăceri organismului nostru, din cauza chimicalelor pe care le asimilăm utilizându-le ( inhalându-le atunci când folosim uleiuri produse din chimicale pentru a ne parfuma casa).

Uleiurile esențiale de la sunt produse din ingrediente 100% naturale, deci pot fi folosite cu încredere pentru proprietățile terapeutice ale plantelor din care sunt extrase, mai ales în colaborare cu medicul.

Pentru mine „aromaterapia” înseamnă răsfățul simțurilor, relaxarea corpului și minții. Atmosfera poate fi „purificată” dând „savoare” aerului înconjurător într-un mod sănătos și natural.

Inspiră ceva care te inspiră!Categorii:Lucruri și locuri

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: