Ce apă e bine să consumăm? Aquatique pentru cel mic!

Ce sunt bolile cauzate de apă?

Apa este un element vital pentru întreținerea vieții. De-a lungul timpului aceasta a avut rolul de a ne menține în viață, dar ne-a și cauzat probleme (au fost numeroase focare de îmbolnăvire din cauza apei nepotabile pe care oamenii au consumat-o știut sau nu, în funcție de necesitățile vremurilor și ale comunităților respective).

Bolile transmise prin apă sunt cauzate de organisme microscopice, cum ar fi virusurile și bacteriile, care sunt ingerate prin apă contaminată sau prin contactul direct cu fecale. Printre bolile cauzate de apa impură putem enumera: febra tifoidă, holera, giardia, dizenteria, Escherichia Coli (E.coli), hepatita A, salmonela, precum și alte afecțiuni ale sistemului digestiv și nu numai.

Ce este apa oligominerală?

Termenul „oligomineral” este alcătuit din prefixul grecesc „oligo”, care înseamnă puțin și „mineral”, adică puține minerale. Asta înseamnă că apa oligominerală conține cantități infime de minerale, adică subtanțe care ar putea dăuna organismului nostru (este recomandată o concentrație de cel mult 120 mg/l).

În alimentația bebelușului apa oligominerală este de neînlocuit, acesta neavând rinichii încă dezvoltați, deci neputând filtra toxinele ce pot ajunge în organism prin consumul apei ce conține cantități mari de minerale sau reziduuri. De asemenea, este de la sine înțeles că cea mai potrivită apă pentru copii (până în 3 ani) este apa minerală plată, nicidecum cea carbogazoasă.

Apa în alimentația bebelușului

Organismul sugarilor nu are nevoie de apă până când nu încep să mănânce hrană solidă. Laptele (matern) le oferă acestora toată hidratarea de care au nevoie. Totuși, în situația în care sugarul nu este alăptat la sân, laptele praf trebuie preparat cu ajutorul apei.

Apa pe care o oferim micuților noștri, prin prepararea hranei sau simplă, pentru hidratare, trebuie să fie cât mai pură posibil. De ce? E simplu! Organismul bebelușilor este mai sensibil, iar microorganismele din apă pot cauza neplăceri grave.

Apa îmbuteliată nu este recomandată pentru alimentația bebelușului din cauza concentrației prea mare de sodiu (sare) și sulfat. Societățile de pediatrie europene recomandă concentrații de sodiu mai mici de 20 mg/l în apa destinată bebelușilor (Aquatique îndeplinește aceste cerințe importante pentru sănătatea bebelușilor și a întregii familii).

Ce se întâmplă dacă îi dai bebelușului tău apă prea curând?

Mai puțini nutrienți pentru sugar

Atunci când bebelușului i se dă apă prea devreme (când este hrănit exclusiv cu lapte) acesta ratează asimilarea subtanțelor nutritive pe care le-ar obține din lapte (matern sau praf).

Creșterea insuficientă în greutate

Dacă alimentația bebelușului este „diluată” prin oferirea apei, acesta nu primește necesarul de calorii pentru a lua în greutate și a se dezvolta la nivel optim. În plus, va mânca mai puțin dacă stomacul său este plin cu apă.

Scăderea cantității de lapte

Dacă oferiți lapte sugarului în timp ce alăptați, în cele din urmă cantitatea de lapte disponibilă se va micșora, pentru că bebelușii care beau apă sug mai puțin la sân.

Probleme gastrice

Nitriții (sunt mai toxici decât nitrații) apar în momentul în care nitrații (sunt prezenți în mod natural în apă) ajung în organismul uman. Sugarii sunt cei mai vulnerabili în cazul în care în corpul lor ajung aceste substanțe și pot suferi probleme gastrice precum: diareea infecțioasă, intoleranță la anumite proteine, intoxicație cu metale grele. Sindromul albastru al nou-născutului este o afecțiune gravă cu care bebelușul se poate „alege” ca urmare a consumării apei contaminată cu nitrați. Această afecțiune poate duce la moartea bebelușului din cauza problemelor respiratorii și a circulației neadecvate a oxigenului în sânge, provocând asfixiere (nitrații se transformă în nitriți și fixează hemoglobina împiedicând transportul oxigenului).

Plumbul din apă este un alt pericol la care este expus organismul copilului atunci când apa nu este pură.

Dezechilibre chimice

Cantitățile mari de apă băute de sugari pot duce la intoxicații cu apă, adică electroliții din fluxul sanguin al copilului se diluează. Acest lucru poate duce la temperaturi scăzute ale corpului și convulsii.

Avantajele apei în alimentația bebelușului

Atunci când sugarul ajunge să mănânce și altceva (după aproximativ 6 luni), apa este esențială pentru dezvoltarea acestuia. Este important să folosim apă oligominerală atunci când gătim sau preparăm ceaiuri, pentru că utilizarea unei altfel de ape (de exemplu cea de la robinet) nu ne scapă de nitriții, nitrații și metalele grele din compoziție, nici măcar prin fierbere.

Printre beneficiile aduse de apa plată oligominerală bebelușului se numără:

Capacitatea de transport

Apa ajută la transportarea substanțelor nutritive și oxigenului către celule, precum și la eliminarea toxinelor (cu cât organismul conține mai multe toxine, cu atât se pierde mai greu excesul ponderal).

Menținerea articulațiilor și țesuturilor lubrifiate

Aportul prea mic de apă compromite această abilitate de transport a substanțelor nutritive, efect resimțit la nivel muscular.

Menținerea volumului de sânge

Apa ajută la menținerea presiunii sanvine în parametri normali și stabilizează bătăile inimii.

Evitarea sucurilor de fructe din alimentație

Apa este importantă în procesul de digestie (suficientă apă consumată previne constipația). Pediatrii recomandă lipsa sucurilor de fructe din alimentația bebelușilor cel puțin în primul an din viață.

Hidratare sănătoasă pentru întreaga familie

Aquatique este apa potrivită bebelușului tău, dar și a întregii familii. Beneficiile unei ape cu puține minerale (98mg/l) nu trebuie să lipsească nici organismului adultului. Aquatique provine din inima Carpaților (rezervația naturală Abruptul Prahovean), mai exact din zona Parcului Natural Bucegi, izvorând de la 1.100 m altitudine.

Fiind un element esențial vieții, trebuie să acordăm atenție maximă calității apei. Aquatique îndeplinește criteriile de compoziție și puritate pentru a fi consumată atât de adulți, cât și de către copii și bebeluși. Este recomandată în dietele fără sare (conținutul redus de sodiu fiind un avantaj pentru buna funcționare a organismului, iar cantitatea infimă de minerale este optimă pentru hidratare și purificare).

Calitățile sale au fost apreciate de către mămici (conform mai multor studii efectuate, Aquatique este apa recomandată de mămici pentru alimentația copiilor), dar și de către Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”, fiind recomandată de către acesta pentru prepararea hranei sugarilor. Societatea Română de Pediatrie recomandă această apă atât pentru hrana bebelușilor, cât și pentru consumul întregii familii.

Dacă vrei ca-l tău pitic,
Să crească corect de mic,
Dă-i trupului Aquatique,
Și-o să fie puternic.

Dacă vrei bătrân să-l vezi,
Nu cumva să te privezi.
Bea și tu Aquatique,
Să fii un bătrân voinic.


Categorii:Lucruri și locuri

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: