Odată ce ai învățat cuvintele, îți închipui că lumea se reduce la ceea ce poate fi descris, dar, în realitate, înseamnă și ceea ce nu poate fi descris. Într-un fel, totul era mai bine pe vremea când nu puteai descrie nimic.
Autor: Edward St. Aubyn
Număr pagini: 238
An apariție: 2008
Editura: Leda
Colecția: Maeștrii Leda
Traducere: Adina și Gabriel Rațiu
Titlul original: Mother’s Milk, 2005

Edward St Aubyn este autor și jurnalist englez, născut în anul 1960, în Anglia. Este autorul a opt romane, cinci dintre ele alcătuind seria semi-autobiografică „Patrick Melrose”; primele patru romane ale acestei serii au fost publicate într-un singur volum în anul 2012.
„Lapte de mamă” a fost ecranizat în 2011, iar în 2018 a fost realizat un serial de televiziune în cinci părți, „Patrick Melrose”.
O păstrez aici, îi explicase bunica lui, ca să îmi reamintească de vremurile când tocmai venisem pe lume și eram mai aproape de sursă.
— Care sursă? întrebă el.
— Mai aproape de Dumnezeu, spuse ea sfioasă.
Seria Patrick Melrose este inspirată de copilăria nefericită a autorului, marcată de violență și abuz sexual. Cartea „Lapte de mamă” tratează subiecte precum alcoolismul, căsătoria, moartea părinților, neglijența maternă, gelozia și infidelitatea.
În „Lapte de mamă” ne este prezentat tiparul adultului nefericit, împovărat de resentimente, frici și furii provenite din copilărie, care ajuns la rândul său părinte și se zbate între ceea ce trebuie să fie și ceea ce e.
O încărcătură sentimentală care este observată prin ochii lui Robert, în vârstă de 5 ani, dar și prin prisma tatălui său, un adult cu probleme adâncite de starea de sănătate a mamei sale.
Averea familiei s-a împuținat din generație în generație, fiecare nou descendent fiind dezamăgit de mama neglijentă sau credulă care mai renunță, voit sau nevoit, la o parte însemnată din moștenirea familiei.
Inocența lui Robert pare a fi pierdută de când a început să vorbească, evoluție prin care știe că va trece și fratele său mai mic, Thomas. Relațiile de familie se strică din cauza necesității ca Thomas să fie mereu supravegheat de mama acestuia, grija solicitată de cel mic transformându-l în inamicul propriului tată. Cu o dualitate de sentimente, bărbatul este recunoscător și gelos datorită calităților materne pe care soția sa le deține și începe fără să vrea un drum al autocunoașterii, judecării și iertării.
În momentul în care te înconjori de limbaj, tot ce-ți mai rămâne de făcut este să amesteci pachetul unsuros de câteva mii de cuvinte pe care milioane de alți oameni le-au folosit înaintea ta. Uneori apar și câteva clipe de prospețime, nu pentru că existența lumii a fost descifrată cu succes, ci pentru că o nouă viață a luat naștere din plămada gândurilor. Dar asta nu însemna că lumina orbitoare a lumii nu explodase pe cerul atenției sale cu mult înainte ca gândurile și cuvintele să se suprapună.
Infidelitatea este privită ca ceva aproape necesar, ca pe o cale de a salva căsnicia, nevoile masculine ale soțului împlinite alături de altcineva fiind văzute ca un soi de ajutor oferit nevestei.
Starea de sănătate a bunicii lui Robert, cea care lasă familia fără singura și cea mai importantă moștenire de familie din partea tatălui, îl pun pe bărbat în fața unei situații limită. Puterile acestuia sunt reduse la zero, filantropia mamei sale fiind fără leac.
Părăsită de cel pe care îl ocrotea și căruia i-a lăsat toți banii ei, bătrâna ajunge să își roage fiul să o omoare, să îi curme suferința, dorință care rezonează oarecum cu ura pe care fiul i-o purta de mulți ani.
„Lapte de mamă” este o lectură ce te pune față în față cu momente în care etica e mai presus de datorie, sentimente sau rațiune. Totodată, această carte pune copiii într-o lumină realistă, evidențiind greutatea pe care aceștia o au în balanța vieții, limitările pe care fără dubiu le aduc în viața părinților.
Încă un defect uimitor, spuse tatăl. Nu pot să transpire, nu pot să meargă, nu pot să vorbească, nu pot să citească, nu pot să conducă, nu pot să semneze cecuri. Mânjii reușesc să se ridice pe propriile picioare la doar câteva ore de la naștere. Dacă s-ar interesa caii de activitățile bancare, ar obține o linie de credit într-o săptămână.
Scriitura este armonioasă, expresivă, sensibilă, fără a conține detalii irelevante care să plictisească cititorul. „Lapte de mamă” este o lectură care ne învață că pentru a putea oferi fericire altora, trebuie să fim noi fericiți. Sau măcar împăcați cu noi înșine.
Această carte demonstrează prin povestea personajelor ei împactul pe care îl pot avea frustrările adultului în viața copilului său și chiar în dezvoltarea copiilor acestuia.
Categorii:Edward St Aubyn
Lasă un răspuns