Depozitează speranța. Mai multe celule, mai multe șanse la viață.

Cuprins articol:

Mit: Toate celulele stem sunt la fel?
Nu.

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem au fost numite în trecut celule sușă (din franțuzescul souche = încordare) și sunt celule nediferențiate (nu au caracteristici proprii) cu un mare potențial de diferențiere. Acestea stau la baza dezvoltării tuturor organismelor și au un rol important în refacerea țesuturilor (rănilor) și pot forma noi celule diferențiate cu multiple beneficii pentru diverse afecțiuni (inclusiv ale organelor).

Numele (modern) de celule stem provine de la englezescul „stemness” ce definește potențialul celulelor stem de a se diviza (celula mamă) și de a produce celule fiice identice (ciclul mitotic simetric), sau de a produce celule fiice diferite (ciclu celular nesimetric).

Tipuri de celule stem:

Celule stem hematopoieticeCelule stem mezenchimale
Sunt responsabile de formarea celulelor din sânge (leucocite, hematii și trombocite) și au fost primele celule stem identificate (la începutul anilor ’60).
Sunt responsabile de formarea celulelor cartilaginoase, osoase, musculare, interstițiale, adipoase, tegumentare, nervoase etc.
În prezent, sunt singura categorie de celule stem pentru care s-au demonstrat efectele terapeutice, anual peste 40.000 de transplanturi efectuându-se în centre medicale din Europa.Există perspective de utilizare terapeutică în domeniul medicinei regenerative (de refacere a unor țesuturi și organe), făcând obiectul mai multor studii și cercetări în desfășurare.
Grefele pot fi obținute din: măduvă osoasă, sânge periferic, sânge placentar și sânge din cordonul ombilical. Cea mai valoroasă grefă este cea din sângele din cordonul ombilical, recoltat la naștere.Pot fi recoltate din țesutul de cordon ombilical și din placentă.

Celule stem (stem cells) sau celule stem din sângele de cordon ombilical (cord blood)

Sângele de cordon ombilical este mai valoros din punct de vedere medical decât „doar celulele stem” pentru că acesta conține pe lângă celule stem și alte tipuri de celule. Sângele de cordon ombilical este principala sursă pentru recoltarea de celule stem. După recoltarea grefei de sânge din cordon ombilical (cord blood) acesta va fi înghețat (crioconservat) și păstrat mulți ani.

Sângele ombilical poate da o nouă șansă la viață

Alex este un băiețel din România care, deși s-a născut sănătos, la 11 luni a suferit un stop cardio-respirator; în timpul uneia dintre mese, a început să plângă și vomeze, a aspirat voma în plămâni, iar din cauza lipsei de oxigenare a creierului a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală.

Medicul neurolog Prof. Dr. Gunther Bernert l-a întâlnit pentru prima dată pe Alex în 2010. Conform concluziilor la care specialiștii au putut ajunge, copilul era într-o stare similară comei. În anul 2012, cu sprijinul Cord Blood Transplant Center, Alex a primit o infuzie cu propriile celule stem în Statele Unite.

Posibilitatea de a primi viața normală înapoi, prin tratarea afecțiunii cu propriile celule stem, există doar pentru că părinții lui Alex au decis stocarea unei grefe de sânge placentar la naștere.

Paza bună trece primejdia rea

Această modalitate de tratare nu poate vindeca în mod miraculos orice boală, dar are potențialul de a revoluționa viitorul medicinei în următorii ani. Pentru moment, recoltarea la naștere este o metodă de asigurare, oferind o speranță, o „plasă de siguranță” pentru familia care recoltează și stochează astfel de grefe.

Celule stem în cosmetică – utilizarea eronată a termenului sau reclame despre ingrediente sau proceduri false?

Mit: Celulele stem vindecă orice tip de afecțiune?
Nu.

Multe firme de produse cosmetice susțin că celulele stem sunt conținute de cremele și produsele lor. Nimic mai fals. În cel mai bun caz, aceste produse conțin celule stem vegetale, multiplicarea celulară individuală capabilă de regenerarea întregii plante fiind sugerată încă din anul 1902, de către botanistul austriac Gottlieb Haberlandt.

Mit: Pot să îmi reîntineresc organismul cu celule stem din suplimente alimentare?
Nu.

Suplimentele alimentare care susțin că au în componență celule stem, nu au cum să aibă printre ingrediente celule stem din placentă, cordon ombilical sau sânge de cordon ombilical. Stocarea celor din urmă poate fi făcută doar la o anumită temperatură (înghețare la -196 grade Celsius), iar includerea lor în componența acelor suplimente alimentare nu le-ar asigura păstrarea abilității de multiplicare.

O altă reclamă falsă folosită în industria frumuseții este cea legată de tratamentele pentru ten cu celule stem. Procedurile prin care se injectează celule stem în piele cel mai probabil nu ajută la întinerirea acesteia. Totuși, reclamele pentru acest tip de proceduri se îndesesc.

Din păcate, aceste afirmații nefondate și uneori chiar frauduloase, discreditează potențialul pe care celulele stem din placentă, cordon ombilical sau din sânge de colon ombilical îl oferă. Incorecta folosire a terminologiei sau intenționata confuzie creată poate impacta dezvoltarea acestei practici terapeutice.

Utilizarea placentei în funcție de cadrul cultural

În lumea Occidentală, cel mai des placenta este incinerată. În țări precum Maori din Noua Zeelandă placenta este îngropată și sugerează relația dintre oameni și pământ. Costa Rica, Bolivia, Columbia sunt alte regiuni în care placenta este îngropată pentru protejarea mamei și a bebelușului (credința în această semnificație depășind barierile lumii fizice). Nepalezii percep placenta ca pe un prieten al bebelușului, ca pe un frate. În Hawaii, nativii consideră că placenta este o parte a bebelușului și o plantează cu un copac care poate crește alături de copil. În indonezia, se planteză în fața casei, condiderându-se că are un spirit.

Placentofagia: canibalism sau remediu?

În unele culturi (de exemplu în China), placenta se consumă (uscată, gătită, îmbibată în lichid) și este utilizată în medicina tradițională chineză și în compoziția diverselor produse de sănătate. Această practică este foarte controversată, în special datorită încadrării sale în canibalism.

Placentofagia după naștere este promovată ca tratament după depresia și oboseala postpartum, având și alte efecte benefice asupra organismului. Este considerată ca fiind hrănitoare datorită cantității mari de proteine, fier și nutrienți.

Mit: Consumul placentei este sănătos pentru organism și vindecă diversele afecțiuni ale acestuia.
Nu s-au dovedit științific efectele consumării placentei asupra organismului.

În ciuda practicilor vechi, cercetările nu au reușit să confirme sau să infirme beneficiile acestor practici. În schimb, a fost semnalat un caz de îmbolnăvire din cauza unui streptococ de grupă B (infecție cu sânge cauzat de consumul de placentă de către mama copilului).

Dăruire sau irosire?

În situația în care nu vrei să stochezi personal grefa din placentă, cordonul ombilical sau sânge din cordonul ombilical, poți dona grefa. Astfel, persoane care sunt compatibile pot beneficia de tratament cu celule stem, iar potențialul medical nu s-a irosit.

Atât de multe persoane au nevoie de o nouă șansă, lăsând boala și neputința în urmă. Copii, adulți, bătrâni. Femei și bărbați. Boala nu distinge, nu judecă, nu discriminează. Banca de celule stem poate fi noul Graam, șansa noastră la regenerare și „reparare”.

De ce să aruncăm efectiv la gunoi acest material genetic prețios? De ce să nu ne asigurăm viitorul și din acest punct de vedere? Este pentru noi, pentru familia noastră și pentru celalți semeni. Împreună putem evolua, ne putem reîntregi, reforma și reintegra. Recoltarea la naștere poate însemna pentru omenire următorul nivel. Să nu ne aruncăm „viitorul pe fereastră”!

Importanța donării este susținută de statistici. Din 10 persoane, aproximativ 7 nu au rude apropiate, deci în cazul în care se caută un donator șansele să se identifice potriviri cresc, cu cât numărul donatorilor este mai mare. Datorită „Registrului de Potriviri” (The Match Registry) posibilitatea de a găsi o potrivire este între 66% și 99%, în funcție de rădăcinile etnice (fiind moștenit genetic, potrivirea HCL este mai probabilă cu persoane aparținând aceluiași grup etnic).

Recoltare fără riscuri

Mit: Recoltarea este dureroasă și dăunează mamei și nou-născutului.
Fals. Recoltarea este fără riscuri sau dureri.

Pentru că recoltarea se efectuează după naștere, nu există niciun risc pentru mamă sau bebeluș. Siguranța mamei și a copilului sunt esențiale și prioritare, recoltarea fiind efectuată după ce doctorul se asigură că nașterea s-a finalizat fără probleme.

Procedura de recoltare a sângelui ombilical durează între 30 de secunde și maxim 3 minute, fără să implice durere pentru mamă sau nou-născut.

De ce unele celule sunt mai bune decât altele?

Mit: Toate celulele stem sunt la fel?
Nu.

Pentru a se determina unicitatea unei celule dintr-un organism în comparație cu altul și, implicit, compatibilitatea în cazul unui transplant alogenic, se urmărește markerul HLA (human leucocyte antigen). HCL reprezintă de fapt, proteinele găsite în majoritatea celulelor corpului, iar potrivirea HCL este importantă pentru succesul transplantului în tratarea afecțiunii. De asemenea, potrivirea HCL micșorează riscul de complicații ulterioare transplantului.

Potrivirea HCL începe cu un test de sânge foarte complex pentru că sunt foarte mulți markeri de urmărit. De obicei, doctorii doresc să identifice între 8 și 10 markeri pentru a considera că există o potrivire între pacient și donator. Pentru sângele de cordon ombilical (cord blood) sunt necesari între 4 și 6 markeri să fie identificați pentru a fi considerată o potrivire.

Mit: Dacă sunt celulele unei rude cu siguranță se potrivesc.
Fals. Trebuie efectuat un test al markerilor HCL pentru a verifica compatibilitatea.

Markerii HCL sunt moșteniți genetic (50% de la mamă și 50% de la tată), motiv pentru care, testarea pentru căutarea unui donator se va face începând cu rudele pacientului. Între frați și surori sunt 25% șanse să existe potriviri, iar între părinți și copii 50% dintre markeri se potrivesc de cele mai multe ori.

Ce este transplantul autolog?

Transplantul autolog implică izolarea propriilor celule stem, care după pregătirea adecvată sunt trasplantate înapoi în același pacient. Din cauza necesității izolării celulelor stem, transplantul autolog necesită mai mult timp pentru pregătire față de cel alogenic. Avantajul transplantului alogenic față de cel autolog constă și în posibilitatea repetării dozajului optim. Totuși, în cazul transplantului autolog nu mai este necesară potrivirea HCL și nu sunt riscuri de transmitere a altor boli.

Ce este transplantul alogenic?

Transplantul alogenic presupune trasplantul celulelor stem provenite de la un donator. În acest caz, pentru a se găsi donatorul compatibil se face o potrivire HLA; cel mai compatibil donator este cel care are un HLC cât mai apropiat de cel al primitorului.

Recoltare și utilizare în România

Conf. Dr. Anca Coliță a declarat că testările efectuate la Institutul Clinic Fundeni au confirmat calitatea grefei cordonal fraternal, atât din punct de vedere al numărului de celule stem disponibile cât și al viabilității acestora.

Mit: În România nu se efectuează recoltare sau stocare de celule stem sau sânge ombilical.
Fals. Cu ajutorul Cord Blood Center (prima bancă de celule stem din România) recoltarea se poate face în orice județ, transportul și stocarea fiind în sarcina Cord Blood Center.

În imaginile de mai jos, se poate vedea numărul de grefe de sânge eliberate și vârsta pacienților transplantați cu grefele eliberate, fiind astfel evidențiat numărul de probe utilizate în România.

Recoltarea în România

Recoltarea la naștere poate fi făcută pe tot teritoriul țării, Cord Blood Center asigurând condiții optime pentru stocare și transport. Pentru a vedea centrele medicale în care se poate efectua recoltarea verifică lista de aici.

Conform standardelor în vigoare ale laboratorului, pentru sângele ombilical și placentar nu trebuie să treacă mai mult de 96 de ore de la prelevare până la procesarea probei. Pentru țesutul de cordon ombilical termenul este de 72 de ore, în condițiile menținerii unei temperaturi între 2 și 22 de grade Celsius. În cazul placentei, transportul trebuie realizat în maxim 10 ore de la recoltare.

Transportul este asigurat de Cord Blood Center, cu ajutorul colaboratorilor acestuia. Timpul estimat pentru transportul materialului prelevat este de 30 de ore (sunt luate măsuri de siguranță pentru a transporta proba prelevată la temperatura care să asigure păstrarea în condiții optime). Cutiile în care vor fi transportate probele prelevate sunt triplu împachetate, căptușite cu material rezistent la șocuri și termoizolant. Temperatura pe durata transportului este adaptată cu ajutorul acumulatorilor termici.

Laboratoare și spații de stocare

Laboratoarele și spațiile de stocare ale Cord Blood Center Group din România se află la Cluj și Otopeni. Acestea sunt amplasate și construite pentru a nu exista vreun risc de deteriorare/distrugere a grefelor stocate, fiind păzite și supravegheate video permanent. Pentru o bună depozitare grefele sunt stocate la o temperatură de -196 grade Celsius. Acest sistem este independent de orice sursă de energie electrică (întreruperile de curent nu influențează temperatura din containere).

Articol scris pentru SuperBlog 2020.

Banner SuperBlog 2020Categorii:Lucruri și locuri

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: