De ce sunt influencerii importanți

Cuprins articol:

Am auzit destul de multe voci care susțin irelevanța și inutilitatea influencerilor. „Cine îl bagă în seamă pe ăsta?” și „Ce job e ăsta? Spui omului ce să facă, dar el nu știe?” sunt doar două dintre întrebările pe care le-am auzit în ultima perioadă în legătură cu influencerii și a căror relevanță vreau să o clarific în acest articol.

Cum ne ajută un influencer sau un opinion maker?

Vloggeri, bloggeri și instagrammeri lucrează „sub același acoperiș” pentru a oferi comunității virtuale informații legate de servicii și produse. Indiferent de rețeaua de socializare pe care sunt promovați, conținutul creat de aceștia vine în întâmpinarea nevoilor noastre de a alege, testa, compara și cumpăra. Piața este atât de diversă încât ne-ar lua mult timp pentru a afla și a încerca produsele disponibile pe cont propriu.

Dacă e să privim prin ochii brandurilor, influencerii și opinion makerii ajută la creșterea notorietății brandului și la comunicarea cu clienții și potențialii clienți. Avantajele oferite brandului de către influenceri devin tot mai numeroase, datorită posibilităților oferite de mediul online. Atragerea publicului nou, crearea de conținut proaspăt și conversiile sunt cele mai importante beneficii pe care brandul le urmărește atunci când colaborează cu un influencer.

Ce este un influencer?

Influencerul este persoana care a devenit o imagine reprezentativă pentru nișa în care își desfășoară activitatea. Acesta generează conținut și îl distribuie comunității online pe care și-a construit-o și pe care o influențează activ (o determină să acționeze).

Un marketing influencer transmite comunității sale mesajele brandurilor cu care colaborează, într-un mod creativ, ajutând brandul să își construiască o relație de încredere cu clienții săi.

Cum să alegi influencerul potrivit pentru brandul tău?

Pentru a alege influencerul cu care să colaborezi pentru promovarea online sau pe rețelele de socializare a produsului tău este necesar în primul rând să știi cui vrei să te adresezi (să îți selectezi publicul țintă). Pentru rezultate mai bune (conversii multe cu buget cât mai mic) este important să colaborezi cu mai mulți influenceri, să îți notezi rezultatele și să faci analize (buget/conversii) și să alege colaborări viitoare în funcție de rezultate.

Până la a analiza ce colaborare ți-a adus cele mai bune rezultate trebuie să faci o listă cu influenceri (se pot găsi online sau se poate apela la agenții de profil). În funcție de rezultatele dorite (și de produsul oferit) putem alege între influenceri pe o anumită nișă sau influenceri fără o nișă anume.

Avantajul unui influencer nișat constă în publicul relevant pentru conținutul pe care vrei să îl oferi. Dezavantajul acestui tip de influencer constă în numărul relativ mic de oameni la care ajunge mesajul tău. Totuși, trebuie avut în vedere faptul că numărul mic de oameni poate genera mai multe conversii (vânzări) decât un public mai larg, dar neinteresat de produsul sau serviciul oferit de brand.

Popularitatea online

Oamenii au avantajul de a coopera, de a lucra în grup și de a avansa prin puterea comună. Popularitatea online înseamnă crearea unei comunități (și nu numai), a unui grup cu interese comune sau cu încredere în opinia influencerului urmărit.

Pentru a beneficia de rezultatele popularității în mediul virtual publicul trebuie să urmărească activitatea influencerului, să se convingă de principiile și seriozitatea acestuia, să simtă o afinitate combinată cu respectul pentru opinia celui urmărit.

Influencerii, datorită comunității la care au acces în mediul online, pot influența alegerile membrilor grupului. Atunci când un influencer promovează un produs își „contopește” imaginea cu cea a brandului promovat, fiind un element de legătură între acesta și publicul țintă. Fanii influencerului au încredere în sfaturile și recomandările acestuia, iar notorietatea obținută îi oferă credibilitatea și respectul cuvenit.

Cum să ai influență online

Pentru a te face „auzit” în mediul virtual trebuie să cunoști câteva lucruri. În primul rând, trebuie să ai ceva de oferit. Ca influencer oferi o recomandare, o părere avizată, fiind considerat un specialist, din moment ce impresiile tale impactează deciziile unor persoane străine.

Indiferent de nișa folosită fiecare opinion maker are nevoie de o imagine online și de o constantă activitate cu fanii. Pentru a menține publicul atent și interesat este necesară o activitate intensă și constantă de comunicare cu acesta. Modalitățile de exprimare și menținere a contactului sunt destule; rețelele de socializare ne permit publicarea de poze, video-uri și texte.

Cea mai dificilă parte a acestui rol pe care influencerul și-l asumă este adaptarea și actualizarea continuă a informațiilor și aptitudinilor. Unul dintre cele mai ușoare, dar de durată, activități este cercetarea și obținerea constantă de informații și subiecte noi. Fanii vor veni doar dacă conținutul dăruit de blogger/vlogger este de calitate și de actualitate.

Cum poți deveni influencer

Așa cum spuneam mai sus pentru a fi influencer trebuie să ai o prezență online. Trebuie să oferi un mesaj care să influențeze deciziile unor necunoscuți. Ceea ce oferi te definește, deci pentru a fi influencer trebuie să găsești acea nișă care să te pună în valoare, sau pe care să o pui tu într-o lumină mai bună.

Atunci când îți etalezi talentele online, când părerea ta este destul de solidă încât să o faci publică trebuie să conștientizezi că orice publicare ajunge în conștiința comună a oamenilor, deci contează ceea ce spui, când spui și unde spui. Analiza aptitudinilor tale, a strategiei de viitor (unde vrei să ajungi), dar și a principiilor morale pe care dorești să le urmezi, te ajută să îți formezi bazele unui brand personal.

Dacă vrei ca mesajul tău să ajungă corect și să capteze interesul este recomandat să urmezi niște cursuri de promovare online, marketing online sau chiar cursuri de branding personal. Astfel, îți crești calitatea și afli cele mai noi informații din aceste domenii.

Când știi dacă ești sau nu influencer

Nu este un moment anume în care poți spune că ești sau nu influencer. Dacă ne raportăm la rezultate, pentru a fi influencer trebuie să avem o comunitate mare care să ne urmărească. Cât de mulți oameni ne trebuie? Am putea spune că e cu atât mai bine, cu cât sunt mai mulți. Dar nici acest răspuns nu este corect. Chiar dacă avem mulți urmăritori, este posibil să nu fim alegerea potrivită pentru branduri sau, chiar dacă au existat colaborări acestea să nu aibă rezultate (mulțumitoare). Calitatea unui influencer constă în aptitudinea acestuia de a discuta cu fanii săi, de a se face auzit și de a interacționa cu aceștia, indiferent de numărul lor.

În accepțiunea mea, ești influencer dacă măcar o persoană a fost convinsă de ceea ce i-ai recomandat tu. În realitate, cu toții sunt creatori de opinii și influențăm direct sau indirect destinele cu care intrăm în contact. Adevărata provocare este atunci când impactezi deciziile persoanelor necunoscute.

De ce să fii influencer?

Sentimentul de împărtășire îți oferă mulțumire sufletească și împlinirea rezultată din plăcerea de a dărui. Senzația de a oferi un sfat și de a fi apreciat este una dintre primele recompense ale unui influencer, iar atunci când primești un feedback deschis simți că merită să continui și că părerea ta contează. Și cum să nu conteze? Doar ești Influencer/Opinion Maker!

Mai mult, faci parte dintr-o comunitate care îți înțelege efortul și determinarea, ajutându-te să evoluezi și să te perfecționezi. Rețeaua de Influenceri este foarte importantă nu doar pentru branduri. Dacă ne dorim să fim corect informați, vom căuta să urmărim influenceri care ne respectă și se respectă.

Articol scris pentru SuperBlog 2020.

Banner SuperBlog 2020Categorii:Oameni și povești

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

3 răspunsuri

Trackback-uri

  1. Proba 24. Influencer Marketing și branding personal în România

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: