12 Reguli de Viață: Un antidot la haosul din jurul nostru (recenzie)

Autor: Jordan B. Peterson

Număr pagini: 423

An apariție: 2018

Editura: Trei

Traducerea: Florin Tudose și Vlad Vedeanu

Titlul original: 12 RULES FOR LIFE. AN ANTIDOT TO CHAOS

Jordan B. Peterson este psiholog clinician și profesor de psihologie, născut în anul 1962, în Canada. A scris două cărți, prima fiind publicată în anul 1999 („Maps of Meaning: The Architecture of Belief”), în conținutul acesteia examinând o serie de domenii academice, încercând să descrie structura sistemelor de credințe și mituri și, rolul acestora în reglementarea emoțiilor. Scrierea acestei prime cărți a fost stimulată de participarea autorului la Războiul Rece în timpul adolescenței. Cea de-a doua carte este „12 REGULI PENTRU VIAȚĂ: Un antidot la haosul din jurul nostru”, publicată în anul 2018. Datorită videoclipurilor postate de Peterson pe canalul său de YouTube în anul 2016, a fost asociat de către unii autori cu „Dark Web-ul Intelectual”.

„12 Reguli pentru Viață: Un antidot la haosul din jurul nostru” este o carte de auto-ajutor, în care autorul sugerează reperele unei vieți trăite în ordine.

Sper ca aceste reguli și eseurile care le însoțesc să-i ajute pe oameni să înțeleagă ceea ce știu deja: că sufletul individului este veșnic flămând după eroismul Ființei autentice și că voința de asumare a acestei responsabilități este identică, de fapt, cu decizia de a trăi o viață cu sens.

Dacă fiecare dintre noi va trăi cum se cuvine, atunci ne va fi tuturor mai bine.

Istoria scurtă a acestei cărți a început în anul 2012, perioadă în care autorul frecventa site-ul „Quora”, site unde aborda diverse subiecte legate de viață și modalitatea de trai a acesteia. După „succesul” postărilor, observat câțiva ani mai târziu, Peterson a abordat o altă întrebare: „Care sunt cele mai valoroase lucruri pe care ar trebui să le cunoască oamenii?”. Răspunsul, cu care tot autorul a venit în întâmpinarea întrebării sale, consta într-un set de reguli de viață (câteva zeci). De această dată comunitatea de pe Quora și-a manifestat interesul mult mai rapid.

„12 Reguli de Viață: Un antidot la haosul din jurul nostru” reprezintă de fapt detalierea a doisprezece dintre regulile cu care Peterson a cucerit internetul.

12 Reguli de Viață: Un antidot la haosul din jurul nostru

Regula 1: Stai drept și trage umerii înapoi

Regula 2: Ai responsabilitatea de a te ajuta; comportă-te ca atare

Regula 3: Împrieteniți-vă cu cei ce vă doresc numai binele

Regula 4: Compară-te cu cel care erai tu în trecut, nu cu altcineva din prezent

Regula 5: Nu-ți lăsa copiii să-ți facă lucruri care te vor enerva

Regula 6: Fă-ți ordine în propria casă înainte de a judeca lumea

Regula 7: Concentrează-te pe lucrurile cu adevărat importante (și nu pe plăceri imediate)

Regula 8: Spune adevărul – sau cel puțin nu minți

Regula 9: Pornește de la premisa că s-ar putea ca persoana pe care o asculți să știe ceva ce tu nu știi

Regula 10: Fii precis în exprimare

Regula 11: Lăsați-i pe copii în pace când fac skateboarding

Regula 12: Când întâlnești o pisică pe stradă, mângâi-o

Memoria este ghidul trecutului spre viitor. Dacă îți amintești că s-a întâmplat ceva rău și reușești să înțelegi de ce, atunci poți să eviți ca acest lucru rău să se întâmple din nou. Acesta este scopul memoriei. Nu este vorba despre o simplă „reamintire a trecutului”. Ci despre a nu lăsa același lucru nenorocit să se întâmple din nou și din nou.

Cele 12 reguli enumerate mai sus sunt argumentate, detaliate și explicate prin exemple practice sau mistice, astfel încât, această carte să poată fi ghidul oricui dorește să afle calea corectă pentru o viață ordonată.

Nu este o carte care face magii. Nu citești o dată și viața s-a dat miraculos peste cap. „12 Lecții de Viață” este bine documentată, psihologic și nu numai, iar adevărata magie o putem face doar noi, înțelegându-ne firea umană (individuală și colectivă) și limitările provenite din această condiție umană.

Am să vă mărturisesc că am citit greu această carte, la fiecare regulă a trebuit să mă observ și să îmi analizez viața, momentele de haos și posibilitățile de a face ordine. Unele adevăruri dor, uneori trebuie să acceptăm că nu suntem perfecți.

Printre cele mai importante reguli, dacă ar fi să fac topul topurilor aș enumera Regula 8 și Regula 9. Adevărul este o misiune pe care toți ar trebui să o acceptăm. Dacă lumea ar fi mai simplă, lucrurile ar merge mai bine; este una dintre ideile înrădăcinate în mintea mea în urma acestei lecturi. Ascultarea, în cuplu, familie sau la locul de muncă, este cheia comunicării noastre, acest simplu și cunoscut fapt putând să salveze prietenii, căsnicii sau relații profesionale.

Minciunile corup lumea. Mai rău, asta și intenționează.

La început, o minciună mică; apoi câteva minciuni mici care să o susțină. După aceea, distorsionarea gândirii astfel încât să fie evitată rușinea pe care aceste minciuni o provoacă, apoi alte câteva minciuni care să acopere consecințele fândirii deformate. După care, în modul cel mai groaznic, transformarea prin repetiție a acestor minciuni, acum necesare, în credințe și acțiuni automate, specializate, structurale, al căror caracter „inconștient” este determinat neurologic. Apoi, îmbolnăvirea vieții înseși, acțiunea întemeiată pe falsitate nereușind să producă rezultatele dorite. Chiar dacă nu crezi în zidurile de cărămidă, tot te rănești dacă dai cu capul de unul. Atunci blestemi realitatea însăși pentru a fi ridicat zidul.

Îi asculți pe cei din jurul tău? Eu am descoperit că uneori nu sunt un așa bun ascultător. Această carte și-a pus amprenta asupra vieții mele regulă cu regulă. Sfaturile și exemplele cuprinse în cele peste 400 de pagini sunt importante pentru oricine (chiar dacă unele lucruri par cunoscute, Peterson prezintă o perspectivă ce trebuie cunoscută, abia când îl ASCULTĂM/citim aflăm câte are de spus și câte știe în plus față de noi).

Vin apoi aroganța și sentimentul superiorității, care însoțesc inevitabil producerea de minciuni reușite (de minciuni ipotetic reușite – iar acesta este unul dintre cele mai mari pericole: aparent toată lumea este păcălită, deci toți sunt proști în afară de mine. Toată lumea este proastă și este păcălită de către mine – așa că pot scăpa din orice). În cele din urmă, apare afirmația: „Ființa însăși este susceptibilă la manipulările mele. Așadar, nu merită să fie respectată.”

Fie că vrei să îți schimbi stilul de viață, sau că vrei să îl îmbunătățești, această carte este soluția. Situațiile pe care Peterson le analizează și te invită să le analizezi prin prisma vieții tale, transformă această carte într-o discuție psiholog-pacient, în care fiecare identifică și observă adevărul, viitorul depinzând de ce face fiecare „pacient”/cititor cu informația obținută.

Dacă vrei să descoperi ordinea, să înțelegi haosul și cum îl poți evita, te invit să descoperi aceste reguli, această lecție de psihologie, din ce în ce mai importantă și necesară vieților noastre.



Categorii:Jordan B. Peterson

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , ,

2 răspunsuri

  1. multumesc frumos pentru recomandare:)

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.