Când Moș Crăciun a căzut din cer (recenzie)

Autor: Cornelia Funke

Număr pagini: 144

An apariție: 2020

Editura:RAO

Titlul original: When Santa Fell to Earth, 2006

Cornelia Maria Funke este o autoare germană de ficțiune pentru copii, născută pe data de 10 decembrie 1958. Este cunoscută pentru „Povești despre devoratori de cărți, fantome din pod sau alte personaje de basm”, publicată în anul 2004 și tradusă în limba română 3 ani mai târziu și, pentru trilogia „Inima de Cerneală”, publicată între anii 2004 și 2008, fiind tradusă în limba română în anul 2014.

„Când Moș Crăciun a căzut din cer” a fost publicată în limba română acum câteva luni, povestea captivantă a lui Crăciunel fiind încă nedescoperită, dar de neratat pentru perioada aceasta a anului.

-Marele Sfat al Crăciunului? întrebă Ben.

-Adunarea tuturor Moș Crăciunilor, explică Barbă-Roșie, strâmbându-se. Dar singurul care are ceva de spus este Valentin Florentin Crăciunescu. De când netrebnicul acesta conduce Polul Nord, Crăciunul a devenit lipicios ca o pâine unsă cu miere.

Adolescent sau adult, în orice perioadă a vieții avem nevoie de puțină magie. „Când Moș Crăciun a căzut din cer” prezintă aventurile lui Crăciunel, ultimul Moș Crăciun adevărat rămas. Steluța – renul invizibil -, piticii și îngerii care ajung împreună cu Moș Crăciun pe strada lui Ben sunt în mare pericol. Consiliul este pe urmele lui Crăciunel, iar de când Crăciuneascu a preluat conducerea, tot mai mulți Moș Crăciuni adevărați devin de ciocolată.

Le-a cumpărat Moș Crăciunilor automobile cu motor și a făcut din reni salam! I-a convins pe ceilalți Moș Crăciuni să uite de scrisorile copiilor și să accepte comenzi doar de la părinți, bineînțeles contra unei plăți anticipate. Iar în seara de Crăciun totul se livrează rapid.

Comercializarea Crăciunului de către noul conducător, Crăciunescu, îndepărtează copiii de adevăratul spirit al Crăciunului. Cadourile Moșilor adevărați erau mai mult decât obiecte, ofereau destinatarului un dar special, ce nu putea fi cumpărat cu bani. Chiar dacă este prezentată o situație alarmantă pentru viitorul Crăciunului, umorul nu lipsește din această poveste; toți renii invizibili au fost transformați în salam, iar spiriduții care erau prinși de către Consiliu erau transformați în decorațiuni de Crăciun.

-Da, aceasta este cea mai tristă parte a întâmplării. Crăciunescu i-a convins pe ceilalți Moș Crăciuni că doar oamenii pot construi jucăriile pe care copiii și le doresc. Le-a insuflat că spiridușii nu ar reuși aceasta niciodată.

– Calomnie! murmurară piticii, lovind atât de supărați în roată, încât săreau așchii.

-Într-o noapte, povesti Crăciunel mai departe, spărgătorii de nuci au fost puși de către Valentin să gonească toți spiridușii în zăpadă. Pur și simplu. Nimeni nu știe unde se află acum. De atunci, Moș Crăciunii nu mai aduc copiilor de oameni decât jucării confecționate de către oameni.

Ghetele fiecărui Moș Crăciun adevărat erau punctul slab în fața Spărgătorilor de Nuci trimiși de către Consiliu pentru a-i descălța și transforma în ciocolată – pedeapsa capitală pe care un Moș Crăciun corupt de lumea materială o aplica cu ușurință Moșilor care încă ascultau visele copiilor și încă își doreau să mențină spiritul adevăratului Crăciun aprins în inimile oamenilor.

„Când Moș Crăciun a căzut din cer” este un dar potrivit pentru copii, lectura putând fi făcută de întreaga familie, magia și voia bună ieșind parcă dintre paginile acestei cărți.

Povestea este plină de suspans și aventură, Crăciunel fiind în pericol, iar cei doi copii cu care s-a împrietenit acolo unde i-a aterizat rulota fiind eroii săi. Este o poveste frumoasă, de suflet, care să ne amintească că adevăratele daruri sunt cele personale, personalizate și, deseori fără valoare pecuniară. Iubirea este cel mai de preț dar, DAAAAR avem mereu nevoie de ceva care să ne amintească acest detaliu. Lăsați inima deschisă și fie ca spiritul Crăciunului să o împodobească cu farmecul și lumina lui.

-Poți să… adică, ne poți demonstra ce ne-ai explicat? întrebă Ben.

Crăciunel acceptă. Atent, luă una dintre bicicletele mărunte de pe raft, o pipăi cu vârful degetului, astfel apărând o bicicletă strălucitoare de mărimi normale pe podeaua atelierului.

Ben și Carina rămaseră fără grai, trecând cu mâinile peste șaua de culoare roșie și ghidonul argintiu.

Crăciunel atinse înnoit bicicleta – zup! fu din nou mică, el ținând-o în mână. Moș Crăciun o puse zâmbind înapoi în raft.

Anul acesta, mai mult ca oricând, trebuie să ne amintim că adevărata frumusețe, bucurie și bogăție se află în sufletele noastre. Să ne încălzim inimile și să nu le lăsăm să se mai răcească. Fii schimbarea pe care o vrei în lume, salvează-l pe Crăciunel și spiritul Crăciunului care ne bucură an de an.

P.S: „Când Moș Crăciun a căzut din cer” conține și ilustrații.Categorii:Autori străini, Cornelia Funke, Recenzii

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Librarul cu papion sau sursa poveștilor copilăriei. Ce cărți i-am citit copilului din mine în ultimele luni? – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: