Cuget de Crăciun

E Crăciunul. Ne-am împachetat sufletul în hârtie colorată și ne-am distras atenția de la lumina din interiorul nostru. Doar e acea perioadă a anului în care suntem mai buni, nu?

Despre ce este Crăciunul? Despre desfătarea gustului și împodobirea fizicului? Despre bunătatea provenită din tradiție sau despre darurile strălucitoare pe care le cumpărăm mecanic, de multe ori „vânătoarea” cadourilor perfecte fiind o activitate istovitoare și mai puțin plăcută decât recunoaștem (chiar și față de noi). Ne dorim să dăruim sau să cumpărăm?

Totuși, anul acesta ne aduce în prim plan omenia. Pandemia ne pune în postura de a fi mai singuri, mai liniștiți și mai cumpătați. Ne stârnește sentimente uitate și ne aduce în fața rațiunii situații și contexte pentru care eram prea ocupați. Pandemia ne izolează, ne ține captivi în case și ne face să comunicăm pentru a ne simți alături. O fi acest virus contextul necesar pentru a ne aminti lucrurile importante?

Avem mai mult timp de petrecut cu noi, fiecare cu propria minte/suflet și mai multă liniște pentru a putea medita la ce este cu adevărat important.

Ce am învățat Crăciunul ăsta?

Cel mai important dar nu este material. Cel mai frumos cadou este sentimentul de siguranță, iubire și acceptare, și nu poate fi cumpărat cu toți banii din lume. Așa cum am mai susținut și cu alte ocazii, cel mai important este cuvântul. Cea mai gustoasă hrană este cea sufletească. Cea mai îmbelșugată casă este cea în care sufletele sunt într-o uniune mai presus de materie, bogăția fiind transferată și împărțită între sufletele ce animă casele decorate festiv.

Oricât de gustoase ar fi preparatele cu care suntem obișnuiți să ne umplem mesele, aroma lor pălește în fața sentimentului înălțător pe care ni-l oferă relațiile sănătoase și sincere pe care le avem cu cei din jur. Un cuvânt poate valora mai mult decât meniul îmbelșugat al mesei de Crăciun, un sfat este mai presus de sclipiciul cadourilor luxoase, iar un gest de susținere/ajutor pune în umbră și cele mai luminoase și țipătoare obiecte.

Crăciunul este despre a dărui, a sărbători și a fi alături. Distanța este la fel de relativă ca și timpul; chiar dacă inimile sunt la distanță, sufletele pot fi mai aproape ca niciodată.

Crăciunul este despre Iisus, despre mesajul pe care nașterea Lui l-a adus în lume și care încă dăinuie. Distorsionat, uitat, neinteresant sau neștiut, acest mesaj își pierde din semnificație în fața indiferenței și superficialității umane. Crăciunul este despre a fi mai aproape de suflet și mai departe de strălucirea ispititoare a lumii materiale. Crăciunul inspiră la bunătate, dar nu trebuie să fie valabilă doar în aceste zile. Nu este un bilet de autobuz pe care îl folosești și îl arunci. Crăciunul este despre bunătate în general, spiritul acestei sărbători fiind în inimile noastre tot restul anului.

Crăciunul: povestea poveștilor

Crăciunul este povestea nașterii Mântuitorului, a salvatorului sufletelor noastre încărcate de păcatele lumești. Această poveste importantă pentru evoluția sufletului nostru, frumos împletită cu basmul care îi dă viață lui Moș Crăciun, ne invită duios la cugetare, bunătate și comunicare. Crăciunul este despre povești la gura sobei (sau în fața șemineului), despre sentimente și momente care ne apropie, ne umanizează și ne ajută să ne cunoaștem mai bine.

Pentru mine Crăciunul înseamnă dăruire și rememorare. Retrăirea momentelor din copilărie și amintirea momentelor alături de cei dragi, mai ales a celor care nu mai sunt în această lume materială, a fost deliciul acestui Crăciun atipic. Un Ajun de Crăciun petrecut lângă brad, alături de cele mai apropiate persoane este cel mai frumos cadou pe care Moșul putea să îl ofere.

Recunoștința este poate mai importantă decât masa încărcată sau bradul mai mare decât casa. Sentimentul de mulțumire pentru că exiști, iubești, trăiești și experimentezi toate situațiile în care ești pus voit sau nevoit, fie că sunt momente fericite sau nu, este cel care înalță spiritul și îți hrănește sufletul. Puterea de a observa și prețui perfecțiunea Creației este un dar minunat.

Chiar și de la distanță, intențiile bune nu rămân fără ecou, iar magia Crăciunului ajunge să umple cu fericire inimile celor care prețuiesc viața și darurile spirituale ale acesteia.

Despre asta a fost și încă mai este Crăciunul anului 2020. Mă bucur că am putut simți și că pot împărtăși aceste trăiri. Sunt recunoscătoare pentru fiecare moment al vieții mele, indiferent de cât de fericit sau tragic a fost atunci când s-a întâmplat. Fiecare clipă a trecutului nostru ne-a format așa cum suntem și mă bucur că nu a fost altfel. Totul este cu un motiv, important este să nu uităm că lucrurile sunt mai profunde decât par, că aparențele înșeală și că oricât de negru pare prezentul, cu sigurață există un motiv bine întemeiat pentru a fi așa. Nimic nu este întâmplător, nimic nu este rezultatul hazardului.

Care este cea mai prețioasă amintire din perioada Crăciunului? Abia aștept să împărtășim momentele frumoase în secțiunea de comentarii. Crăciun fericit și un An Nou cât mai înțelept!



Categorii:Gânduri

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: