Harlequin (recenzie)

📚 În căutarea Graalului #1 📚

Lumea decade, continuă Harlequin. Biserica este coruptă, iar regii sunt neputincioși. E în puterea noastră, Sir Simon, să înființăm o nouă lume, iubită de Dumnezeu, dar ca să facem asta trebuie să o distrugem pe cea veche. Trebuie să luăm puterile în mâinile noastre, apoi să i-o oferim lui Dumnezeu. De aceea ne luptăm.

Autor: Bernard Cornwell

Număr pagini: 442

An apariție: 2008

Editura: Rao

Seria: În căutarea Graalului

Traducere: Luciana Răducanu

Titlul original: Harlequin, 2000

Bernard Cornwell este un autor britanic, născut în anul 1944, cunoscut pentru romanele sale istorice. Seria „În căutarea Graalului” este alcătuită romanele: „Harlequin” (2000), „Vagabond” (2002), „Eretic” (2003) și „1356” (2012).

Această serie îl are în prim plan pe arcașul englez Thomas de Hookton, fiu nelegitim de preot, tânăr care ajunge în vâltoarea căutării Graalului, chiar dacă nu crede în existența acestuia.

Acțiunea romanului este plasată în mijlocul secolului al XIV-lea, iar decizia lui Thomas de a-și răzbuna familia (tatăl) poartă cititorul în mijlocul războiului dintre englezi și francezi.

-[…] Își ridică tunica neagră și îi arătă lui Thomas o cicatrice groaznică în dreptul stomacului. Mi-au făcut trei răni, continuă el. Una la cap, una în stomac și una la picior. Mi-au spus că lovitura de la cap era pentru că am fost un prost fără creier, cea de la intestine a fost ca răsplată pentru lăcomia mea și cea de la picior ca să șchiopătez până în iad. Apoi m-au lăsat să privesc cadavrele soției mele și ale copiilor, în timp ce muream.

Chiar dacă istoric evenimentele sunt reale, grozăviile războiului bine descrise și atent detaliate, „Harlequin” este o carte care captivează cititorul, îl familiarizează cu cele mai importante personaje și îl distrează prin umorul fin cu care autorul condimentează personajele și evenimentele acelor vremuri.

Superstițiile și obiceiurile acelor timpuri sunt impregnate cu grijă în acțiunea romanului, iar frumoasa lectură ne oferă o lecție de istorie, fără a fi plictisitoare în vreun fel.

În primul roman al seriei aflăm implicațiile pe care fiecare personaj le are, existența a numeroase enigme ce urmează a fi descoperite, precum și a numeroaselor artefacte importante pentru creștinism (lancea Sf. Gheorghe, coroana de spini a lui Iisus, Graalul).

-Nu crezi? șuieră el. De ce crezi că ținem scripturile departe de ignoranți? Conțin tot felul de profeții, tinere, și fiecare dintre ele ne este trimisă direct de Dumnezeu, dar o astfel de informație le este neclară celor inculți. Oamenii înnebunesc când știu prea mult. Își făcu semnul crucii. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că voi muri curând și voi fi purtat către minunăția de sus, în timp ce voi va trebui să vă luptați cu forțele întunericului.

Prietenia, iubirea, răzbunarea, trădarea sunt doar câteva dintre trăirile pe care autorul le evidențiază prin dinamica personajelor.

Relațiile diplomatice din acele vremuri sunt la fel de clar evidențiate, iar statutul femeilor din zonele de război cutremură chiar și cele mai insesibile inimi din vremurile prezente.

Tânărul Thomas se îndrăgostește, fiecare poveste de dragoste fiind de scurtă durată și cu final neașteptat și nedrept.

Thomas nu spuse nimic. Faptul că Jeanette nu-l băgase în seamă îl făcea să se simtă penibil. Oare ultimele săptămâni fuseseră doar un vis? […] Ești un prost, își spuse Thomas, un prost, și se întrebă de ce se simțea atât de rănit. Jeanette nu își declarase niciodată dragostea pentru el și totuși atitudinea ei îi mușca inima ca un șarpe.

Fiecare acțiune a curajosului arcaș îl aduce mai aproape de povestea Graalului, ajungând să desfășoare adevărate căutări și chiar operațiuni de salvare a aliaților personali (tatăl lui Eleonor, femeia care urma să îi dăruiască un copil, este unul dintre aliații personali ai lui Thomas, dar adversar în războiul de cucerire a Franței de către englezi).

În primul volum artefactul căutat de către Thomas este lancea Sf. Gheorghe, furată din Hookton, dar toate indiciile complică situația lui Thomas și creează două tabere: Thomas și aliații săi versus hoțul din Hookton (vărul lui Thomas) și ceilalți căutători ai Graalului.

Deci nu era doar lancea cea pe care Thomas trebuia să o salveze. La misiunea încredințată lui de părintele Hobbe se adăugase întreaga creștinătate. Îi venea să râdă. Catarii muriseră cu sute de ani înainte, pedepsiți, arși și îndepărtați din țară, așa cum sunt smulse buruienile din pământul cultivat! Conducătorii întunericului, fiice de regi și prinți ai întunericului, erau născociri ale trubadurilor, nu treaba arcașilor. Și totuși, când se uită la Sir Guillaume, văzu că francezul nu glumea în ceea ce privea misiunea. Se uita la crucifixul atârnat de un perete al scriptoriului și bolborosea o rugăciune în tăcere. Doamne, ajută-mă, gândi Thomas, Doamne, ajută-mă, mi se cere să fac tot ceea ce nu au reușit să facă cei mai mari cavaleri ai mesei rotunde: să găsesc Graalul.

Pentru că puterile acestui misterios artefact sunt foarte mari, căutătorii sunt în stare de orice pentru a-l obține, iar forțele acestora sunt mult mai puternice și numeroase decât a arcașului nostru erou.

Cu o misiune pe care nu și-o dorește și în care nu crede, Thomas este din ce în ce mai atras în vâltoarea căutării măreței comori și abia aștept să aflu prin ce aventuri va trece în următoarele volume.

-Chiar nu ai auzit niciodată de Vexille?

-Niciodată.

-Atunci ești norocos. Se ridică în picioare. Sunt copiii diavolului, iar tu, bănuiesc eu, ești unul dintre cățelușii lor. Te-aș omorî, băiete, cu la fel de puține mustrări de conștiință ca și cum aș călca în picioare un păianjen, dar ai fost bun cu fiica mea bastardă și pentru asta îți mulțumesc.



Categorii:În căutarea Graalului, Bernard Cornwell, Recenzii

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

5 răspunsuri

  1. O serie tare faina, lectura placuta in continuare! ❤

    Apreciat de 1 persoană

    • Mulțumesc. 😍 Este foarte interesantă seria, am terminat al doilea volum (Vagabond) și parcă este cu atât mai interesant cu cât citesc mai mult. Abia aștept să descopăr și ultimul volum din serie. ☺️

      Apreciat de 1 persoană

Trackback-uri

  1. Vagabond (recenzie) – Bookmymind
  2. Eretic (recenzie) – Bookmymind
  3. Roșu de rubin (recenzie) – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: