Vagabond (recenzie)

📚 În căutarea Graalului #2 📚

Oamenilor le place misterul. Nu vor nimic explicat, pentru că, atunci când lucrurile sunt explicate, nu mai rămâne loc pentru speranță. Am văzut oameni murind și am știut că nu mai era nimic de făcut și mi se cerea să plec pentru că preotul urma să vină cu vasul acoperit cu o pânză și toată lumea se ruga pentru un miracol. Niciodată nu se întâmplă. Și persoana moare și eu sunt de vină, nu Dumnezeu sau preotul, ci eu!

Autor: Bernard Cornwell

Număr pagini: 474

An apariție: 2008

Editura: Rao

Seria: În căutarea Graalului

Traducere: Bianca Negru

Titlul original: Vagabond, 2002

Bernard Cornwell este cunoscut pentru numeroasele sale romane istorice, printre acestea fiind și seria „În căutarea Graalului” volumele: „Harlequin” (2000), „Vagabond” (2002), „Eretic” (2003) și „1356” (2012).

-A spus că acela care va găsi Graalul nu va ști asta decât dacă va fi demn. Făcu o pauză și, preț de o clipă, păru confuz, chiar uimit. Trebuie să fii demn, a spus, să știi ce e Graalul și, dacă ești demn, atunci va străluci ca soarele. Te va orbi.

Dacă în primul volum al seriei accentul era pus pe războiul dintre francezi și englezi, în cea de-a doua parte a seriei atenția se îndreaptă puțin mai mult asupra căutării Graalului, decât asupra luptelor. Asta nu înseamnă că războiul nu este un element important, atât pentru relațiile dintre state, cât și pentru evoluția lui Thomas, a aliaților acestuia și a inamicilor săi.

Când creadeam că Jeanette este un capitol închis pentru inima lui Thomas, bărbatul găsindu-și refugiul în brațele lui Eleanor, femeia cu care urma să se căsătorească și care urma să îi aducă pe lume un urmaș, dinamica relației amoroase se schimbă. Prețul plătit pentru legătura lui Thomas cu Graalul a crescut numărul morților celor dragi. Plecat inițial în misiunea de a-și răzbuna tatăl (preotul din Hookton, omorât atunci când localitatea a fost jefuită și lancea Sf. Gheorghe furată), Thomas oscilează între misiunea pe care a primit-o de la Dumnezeu (fapt de care devine tot mai convins pe măsură ce trece timpul și află detalii despre istoricul familiei sale) și dorințele sale personale (de a conduce arcași în luptă).

Se ruga ca unul dintre răspunsuri să fie că Graalul nu există. Să fie un vis, doar un truc din foc și nor pe cer, noaptea, altfel Thomas se temea că îl va duce la nebunie. Voia să abandoneze această căutare. Voia să renunțe la Graal și să se întoarcă la ceea ce era înainte și la ceea ce voia să devină: arcaș al Angliei.

Dorința de răzbunare crește, atunci când Eleanor devine victimă a căutătorilor Graalului. Simțul datoriei l-a făcut pe Thomas să nesocotească sfatul acesteia de a nu participa la o luptă care nu era a lui, lăsându-se distras de la discuția pe care dorea să o poarte cu călugărul care îl putea ajuta în cautarea sa.

Vărul său, Harlequin, căutătorul Graalului și ucigașul tatălui lui Thomas, a ajuns în mâinile Inchiziției, iar tatăl lui Eleanor a căzut în dizgrație din cauza luptei dintre el și Thomas versus Harlequin.

Moartea lui Eleanor și căutările lui Thomas îl reunesc cu aliatul său personal, tatăl femeii iubite, acum moarte și nerăzbunate. Bănuiala că Harlequin ar fi implicat ajunge să fie confirmată de către acesta și de către călugărul care îl însoțea.

În acest volum Thomas îl are alături și pe Robbie, un scoțian capturat de către englezi, dușmanii comuni unindu-i pe cei doi tineri (fratele lui Robbie a fost omorât Harlequin și călugărul său).

-[…] „Tată, dacă voiești, depărtează paharul acesta de la Mine.” Thomas repetă rugăciunea de nenumărate ori, îndoindu-se că asta avea un rost. Dumnezeu nu-Și cruțase propriul Fiu de agonia de pe Golgota, așa că de ce l-ar cruța El pe Thomas? Și totuși ce speranță ar avea fără rugăciune? Voia să plângă din cauza naivității lui crezând că poate veni aici și poate înșfăca cumva copilul din această fortăreață care puțea a fum de lemne, balegă de cal și grăsime dezgustătoare. Totul fusese o tâmpenie și știa că nu făcuse asta pentru Graal, ci pentru a o impresiona pe Jeanette. Era prost, tare prost și ca un prost căzuse în capcana inamicului, și știa că nu va fi răscumpărat. Cât valora? Și deci de ce mai era viu?

Revenind la Jeanette – femeia până la 20 de ani rămăsese văduvă, fără avere și fără copil. Alegerea de a-l părăsi pe prințul englez atunci când credea că francezii vor învinge și întoarcerea ei acasă îi aduc pe cei doi foști îndrăgostiți din nou împreună, atunci când Thomas se reîntoarce în localitatea acesteia. Dorința francezilor de a-și recupera teritoriul pierdut îi oferă contextul (binecuvântat de Dumnezeu) lui Thomas de a-și respecta promisiunea făcută frumoasei văduve datorită capturării bărbatului care îi ținea fiul ostatic. Astfel, Jeanette reușește cu ajutorul curajosului nostru arcaș englez să poată negocia libertatea fiului său, obținând astfel și un avantaj financiar, micul Charles fiind moștenitorul unei adevărate averi.

Chiar dacă atrocitățile luptelor sunt la fel de detaliate și numeroase ca și în primul volum, strategia de lupta a fracezilor și englezilor rămâne surprinzătoare, iar amestecul Bisericii de netrecut cu vederea.

Thomas ajunge capturat de Inchiziție și torturat în castelul în care tutorele copilului lui Jeanette își trăia existența. Chinurile la care arcașul a fost supus l-au făcut să spună tot ce știa despre Graal, iar răscumpărarea plătită de Robbie și Jeanette a constat în cartea pe care tatăl său, preotul nebun după Dumnezeu din Hookton, i-a lăsat-o pentru a putea găsi pocalul atât de râvnit în acele vremuri.

Metalul încins îi fu lipit de piept și tras în jos până la burtă, lăsând o linie de carne cutată ce ardea, dar rana se cauteriză imediat așa că nu pică nici un strop de sânge și strigătele lui Thomas răsunară lovindu-se cu ecou de tavanul înalt. Cel de-al treilea vătrai aștepta și primul era reîncălzit pentru ca durerea să fie necontenită. Thomas fu pus pe burta lui arsă și instrumentul ciudat pe care nu putuse să îl recunoască când fusese pus pentru prima oară pe masă îi fu așezat pe încheietura unui deget de la mâna stângă și știu că era o menghină de metal, manevrată cu șuruburi, iar de Taillebourg strânse șuruburile și durerea îl făcu pe Thomas să tresară și să țipe din nou. Leșină, dar părintele Cailloux îl făcu să își revină cu ajutorul prosopului și al apei reci.

Cu pielea arsă, cu brațele rupte, cu picioarele schilodite și cu degetele necesare folosirii arcului strânse cu menghina, Thomas ajunge din nou sub acoperișul lui Jeanette. Mai mult decât durerea fizică, Thomas trece prin rușinea și umilința psihică de a fi cedat în fața călugărilor și, mai mult decât atât, de a le fi recunoscător atunci când s-au oprit din tortură.

Mai multe despre parcursul tânărului în căutarea obiectului magic (Sfântul Graal) voi afla din cel de-al treilea volum, „Eretic”. Până la articolul despre ultima carte din această serie, pot să vă spun că povestea devine și mai captivantă, iar Graalul devine ținta mai multor persoane (nu doar a lui Thomas și a vărului său care acum lucrează alături de Inchiziție), iar Biserica din acele timpuri surprinde prin atitudinea față de oameni și față de cuvântul lui Dumnezeu.

– De multe ori luăm în derâdere ceva de care ne e frică.Categorii:În căutarea Graalului, Bernard Cornwell, Recenzii

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

2 răspunsuri

Trackback-uri

  1. Eretic (recenzie) – Bookmymind
  2. Harlequin (recenzie) – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: