📚 În căutarea Graalului #3 📚
-Majoritatea oamenilor nu Îl știu pe Dumnezeu decât prin Biserică, spuse ea. Se duc și ascultă o limbă pe care nici nu o înțeleg, se spovedesc, se închină la împărtășanie, vor ca preotul să vină la ei atunci când sunt pe moarte, dar atunci când au cu adevărat probleme se duc la altarele pe care Biserica nu le știe. Se închină la izvoare, la fântâni sfinte, în locuri ascunse printre copaci. Se duc la femei înțelepte sau la ghicitoare. Poartă amulete. Se roagă la dumnezeii lor și Biserica nu știe niciodată despre asta. Dar Dumnezeu știe pentru că Dumnezeu este peste tot. De ce ar avea oamenii nevoie de preoți dacă Dumnezeu este peste tot?

Autor: Bernard Cornwell
An apariție: 2010
Editura: Rao
Număr pagini: 405
Seria: În căutarea Graalului
Traducere: Bianca Negru
Titlul original: Heretic, 2003
Bernard Cornwell este un autor britanic, născut în anul 1944, cunoscut pentru romanele sale istorice. Seria „În căutarea Graalului” este alcătuită din următoarele romane: „Harlequin” (2000), „Vagabond” (2002), „Eretic” (2003) și „1356” (2012).
Așa cum spusesem încă din recenzia celei de-a doua părți a seriei, „Eretic” este apogeul căutării Graalului. Tot mai puțin despre războiul dintre francezi și englezi (negociindu-se pacea, înainte de semnarea tratatului Thomas este trimis în apropierea casei familiei lui, unde recuperează din mâinile francezilor un castel care să îi ofere adăpost; englezii erau cunoscuți pentru obiceiul de a-și încălca cuvântul și a nu respecta pacea), „Eretic” pune mult accent pe Biserică și pe lupta acesteia pentru putere.
Ajuns cu o zi înainte de arderea unei tinere eretice, Thomas ajunge să discute cu fata întemnițată, iar frumusețea și semnele torturii „prea-sfinte” îl sensibilizează și îi amintesc de propriile suplicii îndurate din partea călugărilor care doreau informațiile despre Graal. Salvarea ereticei atrage ura arcașilor pe care îi conducea, a locuitorilor castelului, dar mai ales a Bisericii.
-[…] Nu sunt de acord cu tine, Thomas, și nu sunt de acord cu femeia ta, dar nu pot nici să fiu de acord cu Biserica ce folosește durere pentru a sădi dragostea pentru Dumnezeu într-o lume de păcătoși. Răul naște răul, se înmulțește precum buruienile, dar lucrurile bune sunt ca niște lăstari fragili ce au nevoie de îngrijire.
Fiind un bun conducător, Thomas reușește să calmeze marea masă, Robbie și susținătorii acestuia fiind singurii care consideră că frumoasa eretică le va aduce ghinion în luptă, chiar dacă, prezența ei printre soldați în timpul raidurilor aducea frica și groaza în inima inamicilor.
Atunci când părea că lucrurile s-au liniștit, Biserica apare și îl excomunică pe arcașul englez în urma refuzului său de a preda un suflet nevinovat rugului. Genevieve și Thomas ajung fugari, iar căutările lui Thomas îl duc în mijlocul luptei cu coredorii, oamenii fără pământ, alungați sau condamnați pe nedrept. Astfel, află că Genevieve este considerată o „draga”, adică fiică a diavolului; în urma luptei cu coredorii Genevieve este rănită, iar Philin ajunge să negocieze cu Thomas viața fiului său, lucru care duce la încheierea unei alianțe între cei doi și refugierea lor la mănăstire, acolo unde călugării primesc orice persoană are nevoie de ajutor.
Acest volum ne aduce în vedere leproșii oblojiți de către mănăstire, dar și venirea unei ciume care rade în cale orice suflet prinde: Moartea Neagră, boală contagioasă ce joacă un rol important în momentul în care francezii asediază castelul unde englezii rămăseseră pentru a se îmbogăți din raiduri, dar și pentru a aștepta recompensa pentru noul conte al ținutului (aici aflăm de asasinatul vechiului conte, prezența criminalilor la mănăstire deconspirând locația celor doi eretici căutați de Biserică).
– Lumea este plină de răutate, spuse el, iar Biserica este coruptă și diavolul își face treaba nestingherit. Dacă avem Graalul, putem să schimbăm asta. Biserica poate fi purificată, o nouă cruciadă poate curăța lumea de păcate. Va aduce Împărăția Cerurilor pe pământ.
Un Graal fals, conspirații și crime, lupte pentru recâștigarea teritoriilor, Moartea Neagră, trădare și supunere, toate în câteva sute de pagini care țin cititorul cu sufletul la gură. Superstiții și inimi fără de suflet, o realitate aproape mai crudă decât cea de pe câmpul de luptă, situații neașteptate și răzbunări împlinite; toate acestea în numele unui Dumnezeu care nu a cerut nimănui să înfăptuiască aceste grozăvii.
Pentru a nu strica din lectura acestei serii, mă voi opri din a oferi detalii (și cele oferite până acum am încercat să fie cât mai vagi din același motiv); nu am să dezvălui dacă Thomas a găsit sau nu Graalul, dacă Biserica a reușit să pună mâna pe cei doi excomunicați ori dacă jocurile de putere făcute de mai marii societății au reușit. Tot ce vă pot dezvălui este că merită citită fiecare pagină din această carte (serie), că atât detaliile istorice cât și cele religioase sunt prezentate captivant, savuros și cu simț de răspundere.
– Un soldat care caută pacea, spuse Planchard amuzat. Ești plin de contradicții. Ai ars și ai omorât și ai furat pentru a face pace. Ridică o mână pentru a calma protestul lui Thomas. Trebuie să îți spun, Thomas, că eu consider că ar fi mai bine dacă nu s-ar găsi Graalul. Dacă ar fi ca eu să îl descopăr l-aș azvârli în cea mai adâncă mare, printre monștri, și nu al spune nimănui. Dar dacă l-ar găsi o altă persoană, atunci nu ar fi decât un alt trofeu de război al oamenilor ambițioși. Regii se vor bate pentru el, oamenii ca tine vor muri pentru el, bisericile se vor îmbogăți în urma lui și nu va fi nici pace. Dar nu știu asta. Poate că ai dreptate? Poate că Graalul va aduce o eră a bogăției și a păcii și mă rog pentru asta. Dar descoperirea cununei cu țepi nu a adus asemenea minunății și de ce ar fi Graalul mai puternic decât țepii dragului nostru Domn? Avem flacoane cu sângele lui în Flandria și în Anglia, și totuși nu aduc pacea. Este Graalul mai prețios decât sângele Lui?
Categorii:Autori străini, În căutarea Graalului, Bernard Cornwell, Recenzii
Lasă un răspuns