Roșu de rubin (recenzie)

📚 Culorile Dragostei #1 📚

O să treacă şi faptul că tocmai am omorât un om? O să treacă şi faptul că mi-a fost dată peste cap toată viaţa… uite-aşa, cât ai pocni din degete? O să treacă şi faptul că un ticălos arogant, pletos, care poartă dresuri de mătase şi cântă la vioară nu are altceva mai bun de făcut decât să-mi dea ordine, deşi tocmai i-am salvat viaţa lui de rahat? Dacă mă întrebi, aş zice că am toate motivele din lume să vomit! Şi, dacă te interesează, şi tu eşti atât de dezgustător că-mi vine să vomit!

Autor: Kerstin Gier

Seria: Culorile Dragostei

An apariție: 2017

Editura: Litera

Număr pagini: 302

Traducere: Valentina Georgescu

Titlul original: Rubinrot, 2009

Kerstin Gier este născută în 1966 și a scris numeroase romane pentru tineri și adulți. De origine germană, a debutat cu seria „Culorile dragostei”: „Roșu de rubin” (2009), „Albastru de safir” (2010), „Verde de Smarald” (2012).

Prima parte a trilogiei „Culorile dragostei” a fost ecranizată în anul 2013 în Germania, firul narativ având-o în prim plan pe Gwendolyn, o adolescentă normală din Londra, cu o familie specială.

Ce m-a surprins și captivat la această trilogie este existența unei gene a călătoriei în timp, pe care verișoara lui Gwendolyn se presupune că a moștenit-o și care ar trebui să se activeze între vârsta de 16 și 17 ani. Posibilitatea de a avea această moștenire în ADN necesită pregătiri prealabile, astfel că tânăra viitoare călătoare în timp nu are parte de o copilărie normală, ci de un antrenament aproape continuu pentru a putea evita situațiile neprevăzute ce ar putea apărea într-o epocă trecută.

Fraza se încheie cu un zgomot surprinzător. Brusc, se instală liniştea. Acum ce se mai întâmplase? Fără să mă gândesc, am tras draperia la o parte. Fata care semăna cu mine îşi lipise buzele de ale băiatului. La început, el primi asta pasiv, apoi o prinse cu mâinile de talie şi o strânse lângă el. Fata închise ochii. Am simţit deodată fluturi în stomac. Era ciudat să mă privesc pe mine însămi sărutându-mă. Constatam că o făceam destul de bine. Mi-era clar că fata îl săruta pe băiat doar ca să-i abată atenţia de la mine. Era drăguţ din partea ei, dar de ce făcea asta? Şi cum puteam să mă strecor pe lângă ei fără să fiu observată? Fluturii din stomacul meu se transformară în păsări care dădeau din aripi, iar imaginea celor doi sărutându-se deveni neclară. După care, iată-mă deodată în sala clasei a şasea, cu nervii întinşi la maximum.

Nici Gwendolyn nu este mai puțin specială, aceasta având capacitatea de a vedea fantome, demoni și alte ființe invizibile pentru cei din jur.

Dacă până acum totul pare a fi o poveste ușoară de adolescenți, autoarea surprinde: Gwendolyn, născută teoretic cu o zi după Charlotte (cea care trebuia să moștenească gena conform calculelor celor din familia Montrose dar și a celor din Loja Secretă) are salturi necontrolate în timp. Și da, spun necontrolate pentru că Gardienii Lojei Secrete a lui Saint Germain dețin un dispozitiv – cronograf – care funcționează pe baza sângelui și care pot ține sub control călătoriile necontrolate, cât timp purtătorii genei călătoriei în timp elipsează un anumit număr de ore zilnic. De ce este purtătoarea genei o altă tânără decât cea care a fost pregătită toată viața pentru asta? Ei bine, acesta este un secret pe care doar mama tinerei îl cunoaște. Și nu este nici pe departe singurul secret al acestei povești.

Nu, nu poţi face asta, spuse mama. Dacă faci salturi necontrolate în timp, ai putea fî rănită sau chiar ucisă. Aici, cel puţin, eşti în siguranţă din punctul ăsta de vedere. Mă îmbrăţişă. Nu uita ce ţi-am spus. Nu te încrede în nimeni. Nici măcar în propriile-ţi sentimente. Şi fereşte-te de contele de Saint-Germain, pentru că are capacitatea să pătrundă în mintea celor cu care interacţionează. Îţi poate citi gândurile şi, mai rău de-atât, îţi poate controla voinţa, dacă-l laşi s-o facă.

Cei 12 purtători ai genei speciale sunt împrăștiați prin diferite epoci ale trecutului, iar sângele lor este necesar a fi pus în cronograf pentru a afla un mare secret (atât de mare încât oameni au murit pentru asta); Contele de Saint Germain conduce Loja din trecut (călătorii noi descoperiți îi sunt prezentați după ce elipsează prima dată), iar puterile acestuia sunt uriașe și înspăimântătoare.

Contele de Saint-Germain este al cincilea dintre cei doisprezece călători în timp, Gwendolyn, spuse domnul George. Ai văzut mai devreme portretul lui în arhivă. El a înţeles pentru prima oară funcţiile cronografului şi a descifrat vechile scrieri. El a descoperit nu numai cum, cu ajutorul cronografului, poate călători în orice epocă doreşte, în orice zi alege, ci şi secretul din spatele secretului. Secretul celor Doisprezece. Cu ajutorul cronografului, el a reuşit să-i depisteze pe cei patru călători în timp din cerc născuţi înaintea sa şi să le împărtăşească secretul. Contele a căutat şi a găsit sprijin la cele mai strălucite minţi ale timpului său. Matematicieni, alchimişti, magicieni, filosofi – cu toţii au fost fascinaţi de povestea sa. Împreună, ei au descifrat vechile scrieri şi au calculat datele de naştere ale celorlalţi şapte călători în timp care mai trebuiau să se nască, pentru a completa cercul. În anul 1745, contele a fondat aici, la Londra, Societatea Gardienilor, Loja Secretă a contelui de Saint-Germain

Mai mult decât atât, mătușa lui Gwendolyn, Lucy, și iubitul ei Paul (descendent al familiei Villiers), au furat primul cronograf și au dispărut cu el în trecut. De ce doresc aceștia ca secretul pentru care o mulțime de oameni muncesc jumătate de secol să nu fie descoperit? Care sunt planurile Contelui de Saint Germain și cum va face față Gwendolyn încercărilor la care va fi supusă datorită misiunii pe care o are ca moștenire familială? Abia aștept să aflu din următorul volum.

Această serie m-a surprins și mi-a umplut de pozitivism inima. Prima lectură a anului, după seria „În căutarea Graalului” cu care am încheiat la limită anul 2020, „Culorile dragostei” este o lectură ușoară, relaxantă, dar plină de înțelesuri mistice. Suspansul este la fiecare pagină, chiar dacă stilul este potrivit și pentru adolescenți. Alchimia, profețiile, călătoriile în timp, crimele și pericolul sunt îmbinate cu povești de dragoste, secrete, personaje invizibile, coduri secrete și detalii istorice (politice, culturale și de etichetă, specifice epocilor în care tinerii călători în timp elipsează).

Hai să privim lucurile altfel! Ce se întâmplă dacă Lucy şi Paul vor să aibă secretul numai pentru ei? Întrebă Gideon. Dacă ăsta e motivul pentru care au furat cronograful? Atunci, singurul lucru care le-ar mai lipsi pentru a i-o lua înainte contelui de Saint-Germain ar fi sângele nostru.



Categorii:Autori străini, Kerstin Gier, Recenzii

Etichete:, , , , , , , , , ,

2 răspunsuri

Trackback-uri

  1. Albastru de safir (recenzie) – Bookmymind
  2. Verde de smarald (recenzie) – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: