Pardoseala este un detaliu important al oricărui spațiu. Fie că vorbim de spații de depozitare, hale, birouri, hoteluri, terase sau locuințe, pardoseala trebuie să îndeplinească multiple cerințe: rezistență (în timp, dar și ca greutate suportată), confort (parchetul oferă o căldură și o familiaritate spațiului), aspect, durată de viață, costuri (de instalare și de întreținere) etc.

Primăvara este anotimpul care ne trezește toate simțurile din hibernare. Cu mai multă poftă de viață, dorim să „prindem startul” și să ne menținem atitudinea viguroasă. În această perioadă plină cu surprize din partea vremii, am realizat că am nevoie de o schimbare în locuință.
Din fericire, am încălzire prin pardoseală. E minunat să mergi desculț prin casă și să simți căldura sub tălpi. Parcă ai cutreiera pe un calorifer sau pe o sobă uriașă, cu temperatură adaptată tălpilor tale. Ei bine, această experiență există, dar doar în camerele care au parchet. Pe hol, drumețiile sunt întrerupte de „trezirea la realitate” cauzată de temperatura joasă a pardoselii. Dacă țin deschisă ușa de la terasă, privitul afară îmi face picioarele să se și simtă în zăpada pe care ochii o admiră căzând armonios pe pământ.
Pentru a lua decizia cea mai potrivită atunci când vine vorba de alegerea pardoselei este important să luăm în calcul mai mulți factori. Fiind o alegere grea datorată numărului mare de oferte de pe piață, documentarea prealabilă asupra opțiunilor și caracteristicilor acestora este necesară.
Încălzire în pardoseală: Gresie sau parchet

Optez pentru parchet atunci când este vorba de încălzirea în pardoseală datorită calității lemnului de a păstra temperatura mult mai mult timp. În plus, gresia este un material rece prin felul ei de a fi, pe când lemnul oferă căldură și naturalețe, dând încăperii un aer elegant, natural, care nu se va demoda și nu își va pierde actualitatea.
Alegerea dintre parchet și gresie o fac ușor. Am înțeles diferența „în realitate” dintre cele două pardoseli. Mai dificil îmi este să aleg tipul de parchet care mi se potrivește cel mai bine.
Tipuri de parchet
Ca orice element important al vieții noastre și acest subiect necesită o atenție aparte. Pentru a putea lua o decizie documentată și informată, trebuie să cunoaștem variantele pe care piața pardoselilor din lemn ni le pune la dispoziție.
- Parchet din lemn masiv
- Parchet stratificat
- Parchet pentru încălzire în pardoseală
- Parchet din lemn de lux
Parchetul laminat este o pardoseală produsă din resturi de lemn tocate și presate, amestecate cu un chit peste care este adăugată o folie cu model (nu vedem lemnul, ci acest model aplicat) și o folie de plastic pentru a-i conferi rezistență.
Nu este considerat parchet, din cauză că nu este făcut din lemn. Nu poate fi rașchetat.
Parchet din lemn masiv
Parchetul din lemn masiv este acea pardoseală fabricată dintr-o singură bucată de lemn. Esențele din care poate fi produs acest tip de parchet pot fi autohtone sau exotice. Fiecare specie de lemn are propriile nuanțe și caracteristici, fiecare dintre ele având o compatibilitate diferită în funcție de spațiu, atmosfera și nevoile noastre.
În cazul parchetului din lemn masiv finisajul poate fi făcut după montare, direct în locuința clientului, aspectul final fiind adaptat și creat ulterior achiziționării.
Parchetul din lemn masiv poate fi rașchetat de 3-8 ori, fapt ce îi prelungește durata de viață. Astfel, aspectul poate fi îmbunătățit fără schimbarea întregului parchet.
❗ Durata de viață a parchetului din lemn masiv poate fi de 50-100 de ani, în funcție de corecta întreținere.
Parchet stratificat

Parchetul stratificat poate fi dublu sau triplu stratificat. Acest tip de pardoseală presupune două sau trei straturi de lemn, îmbinate astfel încât parchetul să ofere rezistență și stabilitate.
Unul dintre avantajele parchetului stratificat constă în durabilitatea acestuia, datorită preluării de tensiune a unui strat de celălalt/celelalte straturi.
Parchetul stratificat este finisat din fabrică, de cele mai multe ori. Astfel, vedem aspectul final al pardoselii înainte de montaj.
❗ Durata de viața a parchetului stratificat este de 15-50 de ani, în funcție de gradul de uzură.
Parchet pentru încălzirea în pardoseală
Atunci când vorbim de încălzire în pardoseală lucrurile se complică puțin. Nu trebuie avut în vedere doar aspectul estetic, ci și alte caracteristici care influențează durata de viață sau costul cheltuielilor lunare.
Având încălzire în pardoseală, ar trebui să „simțim” investiția prin facturi mai mici la încălzire. Alegerea necorespunzătoare a parchetului pentru o astfel de pardoseală poate duce la cheltuieli mai mari și la costuri nejustificate în viitor, dacă parchetul nu este de calitate sau montajul nu a fost corespunzător.
Montarea parchetului pentru încălzirea în pardoseală trebuie făcută de către profesioniști.
Pentru încălzirea în pardoseală este important ca șapa să fie uscată, iar temperatura sub 27 de grade. Umiditatea trebuie măsurată pentru acuratețea montării.
O provocare când vine vorba de parchet este reprezentată de măsurători. Nimeni nu își dorește să nu poată finaliza lucrarea din lipsa unei cantități mici de parchet. Nici cantitățile achiziționate în exces nu sunt în folosul clientului, risipa de bani simțindu-se rapid financiar, risipa de materiale arătându-și efectele pe termen lung. Oricum ar fi, este mult mai relaxant să vină producătorul parchetului să ia măsurătorile și să îți lase pardoseala visată atunci când termină montarea. Efectuarea întregului proces de către o singură companie mi se pare o garanție a calității, fiecare etapă funcționând doar dacă precedentele au fost efectuate perfect.
Dacă aș alege serviciile de Alma Parchet aș putea spune că îi dau casei mele aspect „pe viață”. Și, cel mai probabil, durata de viață a parchetului meu o va depăși pe a mea, eu neavând la îndemână procese de înfrumusețare ca refinisarea sau rașchetarea.




Refinisarea presupune curățarea (spălarea cu o mașină specială) și șlefuirea cu un disc abraziv pentru a deschide porii stratului anterior de finisaj. Diferența față de rașchetare este dată de profunzimea șlefuirii. În cazul refinisării se șlefuiesc doar straturile de deasupra, nu se ia deloc din lemn (nu se micșorează stratul de uzură).
Parchetul pentru încălzire în pardoseală trebuie montat de către profesioniști, rosturile dintre pardoseală și perete fiind adeseori un motiv pentru care parchetul se umflă pe mijloc. Atunci când parchetul se udă, sau din cauza diferenței de temperatură, se dilată, apăsând în perete. Dacă aceste rosturi nu sunt corespunzătoare (nu sunt destule), parchetul își va modifica forma.
Lemnul dublu sau triplu stratificat este optim pentru parchetul pentru încălzire în pardoseală. Datorită lipsei foliei (în cazul altor tipuri de lemn se va adăuga o folie peste șapă), transferul de căldură se va face mai ușor, barierele termice fiind eliminate.
Parchet din lemn de lux
Dacă îți dorești un parchet exclusivist (cine nu și-ar dori?!), parchetul de lux de la Alma Parchet îți ia ochii. Cu tăieturi personalizate, parchetele de lux din lemn stratificat lucrate manual, cu peste 20 de finisaje, dau clasă locuinței sau spațiului în care sunt montate.
Cu temele făcute

După ce am aflat mai multe despre parchet, parcă nu mai este la fel de tentant să aleg din magazin un parchet oarecare, pe care să îl montez(e) cine apucă. Am înțeles că parchetul poate fi o alegere pe viață, care să exprime unicitatea și dragostea pentru natură a celui care îl alege.
Să aleg parchet în detrimentul gresiei este o certitudine. Dar care este materialul potrivit pentru holul meu, încă nu îmi este clar. Știu doar că vreau ca parchetul meu să fie produs și montat de către Alma Parchet. Serviciul de montare poate fi achiziționat din toată țara pentru extra cost (cheltuielile de cazare sunt suportate de către client). Trebuie să mă decid rapid. Ce ai alege? Parchet alb sau elegața și misterul stejarului?
Sursă foto și informații: Alma Parchet.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021.
Categorii:Lucruri și locuri
Lasă un răspuns