- Cuprins articol:
- Poveștile copilăriei
- Poveștile Librarului cu papion
Pasiunea pentru citit este prezentă în viața mea încă din copilărie. Fără gama largă de povești (scrise, audio, video) din prezent, fără librării online sau librării pentru copii, pășeam în lumea cărților cu ajutorul învățătoarei și a bibliotecii locale. Nu exista un Librar cu papion care să îmi recomande cele mai noi apariții sau cele mai interesante cărțulii din căsuța sa plină de povești. Totuși, am ajuns să gust din bucuria cititului odată cu lectura cărții „Singur pe lume” de Hector Malot. Această poveste înduioșătoare va rămâne mereu în sufletul meu, calea pe care a deschis-o către lumea cuvintelor fiind cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat.
Poveștile copilăriei
Alături de personajele cărților din copilărie, am descoperit noi tărâmuri, aventuri și experiențe. Lectura era încă de pe atunci portalul către lumi magice, creativitatea și imaginația mea fiind stimulate de poveștile pentru copii care îmi ajungeau în mână.

Librarul cu papion este un personaj emblematic pentru librăria online cu același nume. Înainte de pandemie putea fi „întâlnit” în interiorul librăriei fizice și era prezent la toate evenimentele.
Cu peste 4000 de titluri pentru copii adunate, Librarul cu papion este prietenul copiilor și al părinților. Recomandările și titlurile puse la dispoziție de către acest personaj hazliu oferă posibilitatea de a descoperi lucruri noi, de a călători în locuri inedite și de a avea parte de aventuri distractive.
În funcție de vârstă găsim cărți pentru toate gusturile, de la cărți ilustrate la romane cu povești complexe și aventuri care șlefuiesc caractere.
Cititul ne dezvoltă creativitatea, imaginația și empatia. Asta fără a mai pune la calcul informația pe care o putem găsi în lecturile noastre. Librarul cu papion are grijă de cititorii săi și le pune la dispoziție cărți de dezvoltare personală, lecturi educative și povești pline de creativitate. Indiferent de vârstă, cu siguranță găsești o carte pe gustul tău. Oferta este mereu actualizată cu cele mai noi apariții. În plus, librarul cu papion are în lista sa cărți și autori români, debutanți sau nu, publicați de edituri mici, dar cu povești pe placul copiilor.
De origine timișorean, Librarul cu papion adună în librăria sa edituri și autori mari și mici, locali și internaționali, părinții având astfel acces la o gamă largă de literatură pentru cei mici, dar și pentru ei.
Cum funcționează lucrurile?

„Cum funcționează lucrurile” din seria „Află totul despre” este „manualul” distractiv al celor mici. Din această carte copiii pot înțelege cum funcționează diverse obiecte și tehnologii din preajmă.
Unul dintre „monștrii” copilăriei este aspiratorul. Zgomotul și aspectul său este motivul de groază pentru mulți copii. Modalitatea de explicare a funcționării acestui obiect atât de utilizat în gospodărie, îl transformă într-o prezență prietenoasă pentru copii.
Chiar dacă copilul nu știe încă să citească, imaginile sunt sugestive și distractive, stârnind amuzamentul celor mici.
Cum poate fi mai potrivit să înveți decât prin distracție?
Această carte este potrivită pentru copii de toate vârstele, lucrurile prezentate fiind diverse: de la cum funcționează un creion, pix sau radieră, până la explicarea funcționării calculatorului, becului sau cuptorului cu microunde.
Cât de utilă ar fi fost o astfel de carte în copilărie! Chiar dacă mi-a explicat bunica cum funcționează mașina de cusut sau fermoarul, chiar dacă am înțeles cum funcționează un chibrit sau o sonerie, mi-ar fi fost de ajutor să pot consulta această carte ilustrată, plină cu imagini explicite și cu termeni exacți.
Orice copil va fi atras de subiecte precum înălțarea unui zmeu, funcționarea unei parașute sau a unui pistol cu apă. Tabla magică și titirezul sunt obiecte de interes, a căror funcționare este distractiv de aflat din această carte.

Poveștile Librarului cu papion
Pe lângă multitudinea de cărți explicative pentru copii Librarul cu papion are o mulțime de cărți cu povești și de romane pentru adolescenți.
Este important să verificăm lecturile pe care le oferim micuților noștri. Am descoperit că este o activitate amuzantă și relaxantă. În plus, citirea cărților înainte de a le oferi copiilor poate avea efecte pozitive asupra relației cu aceștia. În funcție de feedback-ul despre cărțile pe care le oferim, înțelegem mai bine copilul, îl descoperim și îl cunoaștem, subiectele comune având ca efect sigur o îmbunătățire a comunicării și a relației adult-copil.
Ce povești a savurat copilul din mine
Patru recomandări de lectură
Iarna mi-a fost mai distractivă și plină de magie decât în anii precedenți datorită poveștilor citite. „Când Moș Crăciun a căzut din cer” și „O zi de Decembrie” au fost cărțile care s-au încadrat cel mai bine în tematica de poveste.
„Când Moș Crăciun a căzut din cer”, potrivită copiilor, este despre adevărații Moș Crăciuni, cei care sunt pe cale de dispariție din cauza Moș Crăciunilor comerciali. Magia Moș Crăciunilor adevărați dispare dacă le sunt scoase încălțările din picioare, finalul fiindu-le tragic: se transformă în Moș Crăciuni de ciocolată. Crăciunel, ultimul dintre Moș Crăciunii adevărați este în pericol, povestea necazurilor singurului Moș Crăciun adevărat rămas fiind plină de aventură și umor. Magia Crăciunului este simțită și la vârsta maturității, atmosfera poveștii cucerind inima oricui.
„O zi de Decembrie” este o lectură potrivită pentru adolescenții care doresc să lectureze o poveste de dragoste plină de fluturi în stomac și fulgi de zăpadă. Cartea transmite sentimentele și trăirile personajelor într-un mod delicat, inedit și ușor de distrus. Sensibilitatea este prezentă în fiecare cuvânt și în fiecare imagine. Lectura acestei cărți este un element necesar atunci când vrei să te relaxezi cu o poveste de dragoste care să îți facă sufletul să „miște”.
„Legenda lui Podkin O Ureche”, prima parte din Saga Celor Cinci Tărâmuri a fost o lectură care mi-a stârnit imaginația. Într-o lume doar a iepurașilor, amenințarea vine dintr-un trecut adânc îngropat în pământ. Zei și iepuri transformați cu ajutorul fierului, război și durere, sacrificiu și curaj, dragoste și ură sunt doar câteva dintre elementele care dau „gust” acestei serii palpitante. Podkin devine un prieten, un personaj pentru a cărei viață îți faci griji și al cărui curaj îl admiri.
„Alys și Fiara” este cea mai recentă lectură. Povestea lui Alys este înduioșătoare și înspăimântătoare totodată. Cu un conținut captivant, cartea poate avea impact emoțional asupra copilului datorită momentelor pline de violență din carte. Mâncătoarele de suflete și Fiara reprezintă Răul din poveste, Alys fiind prinsă între această latură și cea a Preoților și a oamenilor din comunitate. Pe lângă trăirile fetei, regăsim stilul de viață și mentalitatea vremurilor în care vrăjitoarele erau aruncate în apă sau arse, exploatarea orfanilor și pedeapsa societății pentru că ești altfel. Teama de nou și limitările impuse de comunitate fac dificilă înțelegerea lui Alys cu ea însăși, acceptarea propriei persoane, cu bune și rele.
Cui nu i-au înfrumusețat copilăria poveștile lui Ion Creangă? Cine nu s-a lăsat purtat de magia cuvintelor în lumea basmelor? Lectura a fost și este importantă în viața noastră. Cititul constant, a cel puțin o pagină pe zi, ajută la dezvoltarea vocabularului, a comunicării și a creativității. Îmbunătățirea memoriei, relaxarea și linișterea interioară sunt efecte ale lecturii care cresc durata de viață și mențin mintea sănătoasă.
Se spune că o poveste pentru copii cu adevărat bună este pe placul tuturor, indiferent de vârstă. Acestea sunt doar câteva dintre cărțile care pot deschide poarta minții și pot destinde prin puterea cuvintelor lor. Există o poveste în jurul fiecăruia dintre noi, depinde de cât de bine scrisă o facem să fie și câtă imaginație și creativitate îi adăugăm. Încurajând lectura, încurajăm dezvoltarea copiilor noștri și construirea a noi personaje demne de a fi protagonistele literaturii din viitor.
Dacă nu te-am convins cu exemplele de mai sus, apelează la Librarul cu papion! Cu siguranță are o poveste pe gustul tău!
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021.
Categorii:Cărți, Oameni și povești
Lasă un răspuns