Un glonț pentru Julieta (recenzie)

📚 Seria Ana Stancu #2

[…] acum e prima oară când mă simt independentă. Până acum, m-am simțit tot timpul singură, mai mult sau mai puțin, chiar dacă eram mereu a cuiva: am fost fiica mamei, soția lui Marcus, amanta lui Gabriel, iubita lui David. Am fost eu însămi mereu, dar mereu în relație cu altcineva. Cred că ar fi mai bine să vorbim de autonomie, poate că independență nu e cuvântul potrivit.

tony mott, un glont pentru Julieta - volumul doi din seria Ana Stancu

Autor: Tony Mott

Număr pagini: 228

An apariție: 2016

Seria: Ana Stancu

Editura: Tritonic

Tony Mott este pseudonimul Antonetei Galeș (născută în 1970 la Brașov). Romanul de debut, „Roșu” a fost publicat în anul 2008, urmat de „Hohote&Clocote” (2010), „Doi” (2012), „Julieta avea un pistol” (2014), „Un glonț pentru Julieta” (2016), „Nu dați cu pietre în Julieta” (2017), „Iarna crimelor perfecte” (2019), „Toamna se numără cadavrele” (2020).

Dacă primul volum al seriei „Ana Stancu” ne-a familiarizat cu cele mai importante 8 personaje ale poveștii și ne-a familiarizat cu subtraturile domeniului medical, cel de-al doilea volum continuă povestea personajelor, ajungând în centrul corupției și al mafiei din lumea medicinei.

Cu excepția unor greșeli de editare, „Un glonț pentru Julieta” este o lectură mult mai captivantă și o poveste mult mai complexă decât volumul precedent.

În primul volum viața personajelor din jurul Anei Stancu era prezentată dintr-o perspectivă mai externă, folosindu-se de informații mai intime și analizând sinuciderea Anei din prisma relațiilor amoroase ale protagoniștilor, cu puțin accent pe viața profesională a femeii.

În legătură cu durerea. Îmi pare rău să te anunț, dar o vei mai simți. Vor mai fi lucruri, locuri, melodii care vor stârni furtuni în tine. Stai nemișcată și lasă-le să treacă. Nu te împotrivi, sunt mult mai mari ca tine. Du-te în liniștea din străfundurile tale și observă valurile de la suprafață, e singura cale.

Cel de-al doilea volum elucidează misterul sinuciderii frumoasei doctorițe și debutează cu atentatul la viața ei și a lui David din timpul conferinței la care aceștia au participat, pierderea lui David atrăgând atenția asupra pericolului în care este Ana. Secretele studiilor medicale și măreția descoperirilor sunt importante pentru medicii din toată lumea. Corupția și vânzarea informațiilor sunt depășite în gravitate, situația ajungând la ilegalități și pericol extrem, identități false, spioni și crime.

Dincolo de anchetele și conspirațiile care se desfășoară în jurul muncii Anei și a lui David, Tony Mott dublează acțiunea cu un fir narativ mai profund și mai psihologic. Pierderea lui David a declanșat în Ana multiple sentimente, fapt care necesită acțiuni speciale, modalități de tratare a traumei și a pierderii. Această încercare de a o retrezi pe Ana la viață (după ce află de moartea lui David refuză să vorbească), dar și necesitatea protejării acesteia (a fost una dintre țintele celui care l-a omorât pe David) ne poartă de la București la Tel Aviv, în Irlanda și în Polonia și, mai important decât spațiul geografic, prin sufletul și mintea Anei, dar și a celorlalte personaje implicate în procesul de refacere a acesteia.

Deblocarea emoțională și depășirea pierderii

Moartea lui David a făcut-o pe Ana să se închidă în ea, să refuze să comunice și să își mai trăiască viață. Natan a fost persoana responsabilă cu recuperarea și supravegherea tăcutei doctorițe, perioada petrecută de către aceștia împreună ajutându-i să clădească o relație bazată pe încredere și susținere, pe care o continuă o perioadă și după separarea lor, prin scrisori.

După lunile petrecute ascunsă și supravegheată de Natan, Ana a trebuit să facă următorul pas pentru recuperarea ei, ajungând astfel să îl cunoască pe Oscar. Interacțiunile dintre cei doi au dus la descoperirea iubirii, dar și a sinelui.

Cred că mi-a prins și mie bine, chiar dacă nu vorbeam despre mine. Știi că eu nu am fost niciodată la psiholog? Mereu am crezut că pot și singură. Orice. Nici nu mi s-a părut vreodată că e ceva în neregulă cu mine. Dacă nu s-ar fi tras asupra noastră la conferință, cred că aș fi fost bine-mersi. Dar s-a întâmplat să îmi descopăr tot felul de sensibilități de atunci. Pe care le ignor cu mai mult sau mai puțin succes. Îmi spui că ar fi bine să îmi dau voie să simt, dar numai când mă gândesc la David mă înmoi, încep să-mi tremure mâinile. Următoarea senzație e de furie, de ură pentru cei care ne-au făcut rău. Durerea e prea mare și nu vreau s-o simt. Aș deveni prea moale, asta e temerea mea. Crezi că voi putea trece peste durerea asta? Vreodată?

Natan, Ana și Oscar sunt dezvăluiți cititorului așa cum sunt ei, fiecare secret fiind pus sub lupă, fiecare traumă sau durere fiind trăită și analizată și, chiar dacă narațiunea este apetisantă și captivantă, experiențele, acțiunile și motivele pe care fiecare le are pentru a fi exact în punctul în care sunt pun cititorul în situația de a deveni introspectiv, exact așa cum sunt și personajele în cauză atunci când își deschid sufletul. Viața fiecăruia captează interesul și ține cititorul cu sufletul la gură. Trecutul este la fel de palpitant ca și prezentul, suspansul și pericolul fiind inserate în poveste cu tact de către autoare.

Nu aș putea încadra acest roman într-o singură categorie datorită complexității acțiunii sale. Este un roman cu și despre medici, un roman de dragoste, un roman cu polițiști și spioni, atentate și înscenări. Povestea complexă este nelipsită de trădări, pierderi și suferințe, echilibrată de povești de iubire, dragoste față de semeni, susținere și, nu în ultimul rând, de latura psihologică, perspectivă care îi oferă cărții puteri terapeutice, vindecătoare. Drama întețește acțiunea și ajută cititorul să empatizeze profund cu personajele în suferință.

Dacă după primul volum aveam dubii, „Un glonț pentru Julieta” m-a convins că această serie merită citită și mi-a stârnit curiozitatea în privința celui de-al treilea volum.



Categorii:Autori români, Recenzii, Seria Ana Stancu, Tony Mott

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: