Este pentru prima dată când simt nevoia să scriu pe blog despre o descoperire din domeniul cinematografic. Prefer cărțile, însă mai urmăresc din când în când și câte un film sau serial.
Wild Carpathia (2011-2013) și Flavours of România (2018) sunt două seriale, tip documentar, create de realizatorul britanic Charles Ottley. Scopul acestor documentare este de a promova România, de a atrage atenția românilor și europenilor, în special, asupra frumuseții pitorești, a locurilor istorice, dar și a pericolului de a pierde aceste resurse atât de importante pentru noi, pentru Europa și pentru întregul glob.
Wild Carpathia este o mini serie de 5 episoade, fiecare de aproximativ 50 de minute, Charlie cutreierând lanțul carpatin și prezentând locuri inedite, rețete, oameni, obiceiuri și probleme cu care se confruntă zona atât de importantă pentru țara noastră.

În cel de-al doilea documentar, Flavours of Romania, Charlie petrece 7 luni cutreierând cele 8 zone ale României și descoperindu-le misterele. Fiecare episod este dedicat câte unei zone, cu excepția Transilvaniei pentru care sunt dedicate 2 episoade. Astfel, seria de 9 episoade ne poartă prin toată România și ne oferă un tur inedit și o prezentare obiectivă, ne aduce în vedere marile avantaje pe care le-am putea folosi pentru a dezvolta turismul, dar și cele mai sumbre efecte ale neglijenței și corupției.
Eforturile realizatorului TV nu au scăpat neobservate nici de Președintele României, primind Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria F – „Promovarea Culturii”. După realizarea celor două documentare Charlie a achiziționat o casă bătrânească în Transilvania, renovarea acesteia respectând tradițiile și îmbinând traiul modern cu cel autentic transivănean.
De ce m-au impresionat documentarele lui Charlie Ottley
În primul rând pentru efortul și implicarea unui britanic în promovarea României și a turismului românesc. În al doilea rând, pentru obiectivitatea cu care a tratat problemele și neajunsurile pe care le-a identificat în zonele pe care le-a vizitat.
Dar, în mod special, pentru că am putut să văd părți nebănuite din România și pentru că am aflat de locuri neștiute. Pe lângă pensiuni cu adevărat deosebite, am descoperit clădiri istorice, majoritatea abandonate, dar și lucruri și informații interesante, pe care probabil nu le-aș fi descoperit altfel.
Una dintre clădirile care m-au marcat este prima Școală Latină, abandonată în Moldova, obiectiv istoric pe lângă care am trecut de sute de ori în drumul meu Iași-Botoșani și de care nu aveam habar că există în zona Cotnari.
Printre lucrurile frumoase descoperite a fost vizita în Cramele Cotnari, dar în special cea de la fabrica de bere Timișoreana. Am aflat cum s-a inventat berea și care este procesul de fabricare, dar și multe alte detalii interesante despre o marcă românească cu atât de multă istorie.
Un alt obiectiv turistic care mi-a atras atenția este Mănăstirea fortificată de la Preymer, un lăcaș aparținând cavalerilor teutoni, în interiorul zidului putându-se observa cele 272 de camere care adăposteau cele 272 de familii în momentul în care erau atacați.
Pe lângă datoria noastră civică de a ne îngriji de resursele, locurile și istoria țării, documentarele ne prezintă adevărate puncte turistice, locuri greu de descoperit și cu un mare potențial turistic. Recomand aceste două seriale și aștept comentarii cu alte locuri unice din România care nu apar pe harta turistică.
Categorii:Lucruri și locuri, Oameni și povești
Lasă un răspuns