Suntem tot mai împovărați de griji. Timpul parcă și-a accelerat cursul, iar problemele nu se mai opresc să apară în viața noastră. Concentrați pe nemulțumirile cotidiene, devenim mai individualiști și, totodată, mai singuri și nefericiți.
Aud tot mai des că „lumea s-a înrăit”, iar dacă e să deschid televizorul (ceea ce fac foarte rar) observ un grad ridicat de violență: violență în familie, pe stradă și chiar acte de terorism. Ura și violența s-au infiltrat în mentalitatea individuală și de grup, iar extremismul a căpătat demult ramnificații internaționale.
Problematica agresivității nu mai este doar „în curtea vecinului”, fiind de fapt o problemă transnațională ce ne pune în pericol societatea, democrația și viața.
Acum câteva luni am dat peste o carte, prima carte, al cărei conținut m-a făcut să simt că nu ar trebui să existe. Informațiile detaliate despre extremism, terorism, modalitățile de manipulare folosite asupra tinerilor pentru ai convinge să adere la diferite organizații, dar și despre consecințele acestei alegeri asupra familiilor și chiar a tinerilor care ar dori și ar reuși să ajungă din nou acasă sunt cu dublu tăiș. „Calitatea unei cărți depinde de persoana care o citește” nu a fost nicicând mai adevărată. Căzută în mâinile nepotrivite, această carte este ca un ghid al drumului către extremism, lucru periculos, pentru că cei care luptă pentru cauza altora este șocant de mare. Am fost surprisă să aflu că sunt până și români care au ales calea islamismului. Deci, așa cum vă spuneam, problema este și în grădina noastră. Combaterea violenței și urii ne privește pe toți!

Combaterea violenței și urii – Proiect CEAR
Încă de pe atunci, acest subiect mă bântuie. Însă, luna trecută am descoperit un eveniment pe tema „Combaterea violenței și urii” organizat de Peace Action Training and Research Institute of Romania (PATRIR) în parteneriat cu ONG-uri și instituții de cercetare din 10 țări. Proiectul „Community Engagement Against Radicalisation” – Angajament comunitar împotriva radicalizării (CEAR) are ca obiectiv principal dezvoltarea de modele practice de implicare comunitară și civică cu scopul de a spori capacitatea societății civile de a preveni și combate radicalizarea, în special în rândul tinerilor.
În cadrul proiectului au fost elaborate trei toolkit-uri cu informații teoretice și practice despre radicalizare și metode de combatere și prevenire a violenței extremiste. Pentru o bună înțelegere a violenței extremiste, în cadrul proiectului sunt organizate traininguri care aprofundează subiectul, oferind clarificări și explicații care să ofere o viziune corectă asupra tematicii.
Toolkit pentru organizațiile de tineret
Toolkit-ul pentru organizațiile de tineret este dedicat practicienilor, activiștilor și profesioniștilor care lucrează cu tinerii în domeniul combaterii violenței.
❓ Ce ne învață?

- Definiția violenței extremiste
- Procesul radicalizării sociale
- Factori
- Proces
- Vulnerabilități și motivații
- Vulnerabilități
- Nevoia de apartenență și importanță
- Experiențe negative: Trauma și Pierderea
- Influența familiei și a comunității
- Motivații
- Motivația politică
- Câștig economic sau financiar
- Îndatorire religioasă
- Identificarea riscurilor
- Identificarea și construirea unui set de activități pentru abordarea acestor vulnerabilități și motivații
- Vulnerabilități
- Gândirea critică și educația
- Influențe
- Media și media digitală
- Grup de extrimiști și procesul de recrutare
- Inspirație
- Proiecte active și de succes
- Campanii și inițiative sociale
- Ce e de făcut în comunitate
Toolkit pentru comunitățile musulmane
Toolkit-ul pentru comunitățile musulmane se adresează practicienilor care proiectează sau se pregătesc de combatere a extremismului islamist în care sunt implicați musulmani, cu accent pe tinerii musulmani.

❓ Ce ne învață?
- Islamul și Islamismul
- Istoria politizării Islamului
- Ambiții politice și ideologice ale Islamismului
- Sectarianismul în Islam și Islamism
- Fundamentalism
- Identificarea extremismului islamist
- Stagii de intervenție
- Resurse pentru programe de intervenție
Toolkit pentru familiile persoanelor radicalizate
Toolkit-ul pentru familiile persoanelor radicalizate este destinat practicienilor care lucrează cu familiile persoanelor care sunt radicalizate sau arată semne de extremism.
❓ Ce ne învață?
- Definiții și concepte
- Rolul familiei
- Implicarea în lucrul cu familiile
- Studii de caz și exemple
Pentru mai multe detalii despre activitățile din cadrul proiectului accesați www.cearproject.eu. Fii un membru implicat în comunitate și pune umărul la construirea unui mediu așa cum îți dorești. Ajută la combaterea violenței și urii pentru a oferi tinerilor șansa la un trai într-o lume mai bună, mai pașnică și mai armonioasă.
Următoarea conferință, „DINCOLO DE STEREOTIPURI | Islam vs. Islamism: Prin ochii celuilalt”, are loc pe 12 august și va fi susținută de Fawzia G. Rehejeh, Președintele Centrului Cultural Arab din Sibiu. Locurile sunt limitate, ai completat formularul de înscriere?
Sursa foto: CEAR
Categorii:Oameni și povești
Lasă un răspuns