Vă rugăm, nu deschideți! Mușcă! vol. 1 (recenzie)

Nemo băgă șurubelnița până la capăt. Lemnul se făcu țăndări. O crăpătură îngustă apăru în capac. Din senin, crusta neagră începu să fumege. Scuipa steluțe ca artificiile de brad.

– Doamne, Dumnezeule! Fred se dădu un pas înapoi, speriat. Cutia s-a aprins singură! Un fum înecăcios și sulfuros le pătrunse în nări.

Va rugam, nu deschideti! Musca! Charlotte Habersack

Autor: Charlotte Habersack

Număr pagini: 240

Seria: Vă rugăm, nu deschideți!

An apariție: 2019

Editura: Aramis, București

Traducere: Evemarie Draganovici

Titlul original: Bitte nicht offnen 1: Bissing!, 2016

Charlotte Habersack s-a născut în anul 1966 la Munchen. A început să scrie prima carte pentru copii la vârsta de 7 ani. Astăzi, autoarea scrie cărți pentru copii, non-ficțiune și scenarii. Din multitudinea de cărți publicate este cunoscută pentru seriile „Pippa-Pepperkorn”, „Eroi adevărați” și „Vă rugăm, nu deschideți!”. A primit mai multe premii pentru cărțile publicate în seria „Vă rugăm, nu deschideți!”, primul volum „Vă rugăm, nu deschideți! Mușcă!” fiind publicat în anul 2016. Până în prezent din serie fac parte șase cărți.

Cartea despre care urmează să vă povestesc este destinată copiilor, ilustrațiile făcând lectura mai savuroasă. Singurul minus găsit acestei cărți este nefolosirea aceluiași font, lucru care scade lizibilitatea textului, mai ales dacă este vorba despre copii care își exersează și dezvoltă cititul. Totuși, porțiunile în care cititul poate fi îngreunat de lipsa spațiului dintre virgulă și următorul cuvânt sau a spațiului aproape insesizabil dintre cuvinte sunt puține și nu ar trebui să descurajeze lecturarea acestei povești pline de aventură.

Începutul cărții ne duce direct în momentul zero, moment care declanșează toată avalanșa de evenimente neprevăzute și ieșite din comun: răpirea lui Icy, o jucărie de pluș pe care posesorul o scapă din ochi doar câteva momente.

Acțiunea cărții are loc în orașul Boring, localitate în care nu se întâmplă niciodată nimic, lucru sugerat chiar și de nume. Într-o seară, Nemo, unul dintre personajele principale ale cărții, primește primul său colet. Bine, poate nu îi este destinat cu adevărat lui, dar intuiția și interpretarea poștașului l-au indicat ca fiind singurul destinatar posibil. Destinatarul trecut pe colet era…NIMENI (Nemo înseamnă „nimeni” în latină), iar adresa, de-a dreptul ciudată, pare a se potrivi cu cea la care locuiește băiatul.

Bucuria de a primi primul său colet îi este umbrită de mesajul de pe acesta: „Vă rugăm nu deschideți! Mușcă!”, iar decizia mamei de a-l trimite următoarea zi să returneze coletul la poștă îl descumpănește.

În următoarea dimineața, prietenul și colegul său Fred ajunge la Nemo pentru a-l lua la școală, ca de obicei. Însă, în această zi coletul pe care Nemo ar trebui să îl returneze le dă programul peste cap. Curiozitatea lui Nemo este imposibil de ținut în frâu atunci când vede că pachetul se mișcă, deci ar conține un animal viu. Lipsa găurilor din cutie îl fac să nu respecte nici avertismentul scris chiar de expeditorul secret, dar nici instrucțiunile părintești. Cu greutate, desface cutia și descoperă jucăria ascunsă în atât de mult mister. Dacă inițial nu este impresionat și oferă cutia și conținutul cadou fetiței enervante din vecini, următoarele evenimente au să îi de-a lumea peste cap.

Aproape în același moment cu deschiderea coletului, în Boring începe să ningă. De ce este anormal? Pentru că este mijlocul verii, dar și pentru că doar în Boring a venit iarna. Mai mult, Nemo observă în curtea casei nu doar zăpadă, ci și jucăria de pluș… în viață!

– Dacă nu acționăm cu toții, orașul nostru se va confrunta în curând cu o catastrofă umanitară, avertiză directoarea și se avântă într-un discurs cu o adevărată furie: pe străzi nu se va mai putea circula, crengile se vor rupe, pomii vor fi culcați la pământ. Nu uitați; frunzele sunt încă în pomi, iar cei fructiferi sunt plini de roade. O doamnă în vârstă care voia să-și salveze mărul, a fost acoperită de zăpadă. Un garaj s-a prăbușit, iar un copil a fost îngropat sub avalanșa de pe acoperiș. Doar în ultimul moment a putut fi salvat de sub masa de zăpadă.

Nemo se sperie. Se gândi la tatăl său care era acasă cu o lovitură la cap. Dacă va continua să ningă așa, probabil că vor avea de suferit și mai mulți oameni. Și el era vinovat pentru toate! Pentru că îl eliberase pe Yeti!

Până să se mobilizeze cei doi băieți și să puna la cale un plan de capturare a plușului și de returnare a acestuia, Icy a ajuns în casă și este mai mare.

Din acel moment în oraș începe haosul. Străzile sunt blocate de zăpada care cade necontenit din cer, mulți locuitori fugind în localitățile vecine pentru a se bucura din nou de vară. Totuși, adevărata problemă a lui Fred și Nemo o reprezintă Icy, un Yeti care creștea în dimensiune și cu care nu știau ce să facă.

L-au luat cu ei la școală și noroc de Oda că i-a salvat în clipa în care directoarea voia să le confiște geanta în care ascunseseră creatura bizară. Astfel, odată cu suspendarea orelor a început prietenia plină de aventură dintre Nemo, Fred și Oda. Punctul comun? Dezlegarea misterului existenței lui Yeti și retrimiterea lui acasă.

– Bun, ăsta e planul. Nemo își scoase clăparii și se încălță cu o pereche de cizme de cauciuc din fișet. Căutăm informații de unde vine un astfel de Yeti, îl împachetăm într-o cutie de scutece din depozit și-l trimitem înapoi, acolo unde este casa lui!

Povestea nu este înspăimântătoare, chiar dacă Yeti este considerat periculos de către adulții din oraș care încep o vânătoare a creaturii. Copiii colaborează pentru a apăra vietatea pufoasă care ajunge să îi depășească în dimensiune și transformă toată aventura într-o lecție despre puterea inimaginabilă a prieteniei.

Sfârșitul acestei cărți ne astâmpără curiozitatea legată de ciudatul fenomen meteorologic și de proveniența lui Icy, dar ne lasă fără răspuns în ceea ce privește identitatea expeditorului, adică a răpitorului lui Yeti. Totuși, aflăm că a mai furat ceva de la un copil și următorul volum al seriei va fi…CLEIOS!

Până la noi informații despre misterioasa umbră care îi trimite colete lui Nemo „Vă rugăm, nu deschideți! Mușcă!”. 🙂 Sau nu?Categorii:Charlotte Habersack, Cărți, Recenzii, Vă rugăm, nu deschideți!

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Vă rugăm, nu deschideți! Cleios! vol. 2 (recenzie) – Bookmymind

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: