Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii (recenzie)

Pentru hygge există tot felul de definiții, de la „arta de a crea intimitate”, „confort sufletesc” și „lipsa supărărilor”, la „bucuria dată de lucrurile ce induc o stare de bine”, „starea de confort în privința semenilor” și, varianta mea preferată, „ciocolată fiebinte la lumina lumânărilor”.

Mica enciclopedie Hygge
Reteta daneza a fericirii
Meik Wiking

Autor: Meik Wiking

Număr pagini: 288

An apariție: 2017

Editura: Litera

Traducere: Valentina Georgescu

Titlul original: The Little Book of Hygge, 2016.

Meik Wiking este unul dintre cei mai mari cercetători ai fericirii din zilele noastre. Născut în Danemarca (în anul 1978), Meik Wiking este autorul cărților „Mica enciclopedie Hygge”(2016), „Mica enciclopedie Lykke”(2017) și „Arta de a-ți crea amintiri”(2019). Renumitul autor este speaker, dar și fondator și CEO al „Happiness Research Institute” din Danemarca. Pe lângă munca din cadrul Institutului de Cercetare a Fericirii, Meik Wiking este cercetător asociat pentru Danemarca la „World Database of Happiness” și membru al „Global Happiness Policy Report”.

În activitatea sa profesională Meik Wiking caută rețeta fericirii, dorindu-și să înțeleagă, cu ajutorul studiilor și cercetărilor, ce îi face pe oameni fericiți.

„Mica enciclopedie Hygge” este varianta simplă de a explica Hygge pe înțelesul oamenilor și de a aduce acest concept danez în viețile celor care caută confort și fericire.

Hygge este, mai degrabă, ambianță, trăire și nu ține neapărat de obiecte. Înseamnă să fim cu persoanele pe care le iubim. Sentimentul de acasă. Sentimentul că suntem în siguranță, că suntem la adăpost și că putem lăsa garda jos.

Cartea nu conține o formulă matematică a fericirii. Nu oferă o soluție magică și revoluționară pentru trăirea acestui sentiment atât de râvnit. În schimb, oferă o perspectivă asupra lucrurilor simple, la îndemână, care aduc fericire pentru majoritatea danezilor. Poate nu toate sfaturile din această carte se aplică persoanelor care trăiesc în România, dar oricine poate înțelege conceptul Hygge și îl poate adapta condițiilor sale de viață.

„Mica enciclopedie Hygge” se citește ușor și conține un limbaj degajat, prietenos, „hygge”. Cartea este structurată pe capitole scurte, fiecare pagină conținând și numerotarea inversă a paginilor rămase din capitolul respectiv. Imaginile care condimentează conținutul cărții fac lectura și mai aerisită și relaxată.

Pe tot parcursul lecturii se simte senzația de relaxare și dorința de a trăi cât mai multe momente hygge. Și aflăm cum să le trăim cât mai des.

Cum să ne bucurăm de soare, de casă, de mâncare (în carte găsim și rețete pentru unele preparate cu efect hygge), dar și de fiecare moment, trăire și experiență am putea descoperi din această carte. Lucrurile simple ne-ar putea aduce fericire, momentele petrecute în compania celor dragi ne-ar putea fi sursa de bucurie dacă le trăim la adevărata intensitate și profunzime.

Personal, am descoperit în această carte cât de multe „ingrediente” ale rețetei daneze a fericirii am în viață și cum aș putea să le îmbin pentru mai mult hygge. Ceaiul (bine, danezii preferă o cafea), lumânările, cărțile, lumina difuză, materialele moi și pufoase, întâlnirile restrânse cu prietenii sau mesele atent preparate și savurate alături de oameni dragi sufletului meu sunt doar câteva detalii care îmi oferă momente de fericire, de pace și confort lăuntric. Pentru mine, Hygge este o stare pe care o caut, o creez și o trăiesc cât mai des cu putință.

Cât timp descoperiți rețeta daneză a fericirii din „Mica enciclopedie Hygge” eu voi savura un alt moment hygge din confortul casei, alături de cartea despre care vă voi povesti cu următoarea ocazie.Categorii:Cărți, Meik Wiking, Recenzii

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: