În ultima zi a lunii noastre de miere, am urcat cu telecabina pe munte. Ne-am uitat dincolo de granița cu Cehoslovacia și ne-am bucurat de priveliștea piscurilor ascuțite și înzăpezite. M-am minunat de asemenea peisaje spectaculare, cum nu mai văzusem până atunci decât în tablouri. Jacob m-a strâns de mână și mi-a promis: „Mai venim la iarnă și te învăț să schiezi”.
Mi-e greu să cred că asta se întâmplase cu numai un an în urmă. Parcă e altă viață. Dacă Jacob ar fi rămas lângă mine, oare cum ar fi aniversarea noastră? Poate că am fi făcut o altă excursie la Zakopane, sau măcar un picnic pe malul râului. Suspin. Timpul care s-a scurs de când el a plecat e mai lung decât perioada pe care am petrecut-o împreună. Îl iubesc la fel de mult ca în ziua în care ne-am căsătorit, dar uneori mi-e greu să-i mai disting fața în amintiri. „Iar acum am trădat căsnicia noastră și m-am culcat cu altul”, mă gândesc, în timp ce îmi curg lacrimile pe obraji. „Pentru Jacob ai făcut-o”, încerc să-mi spun, „pentru el și pentru cauza în care crede el”. Însă gândul ăsta nu mă liniștește. Mă întorc pe cealaltă parte și plâng până când adorm.

Autor: Pam Jenoff
Număr pagini: 352
An apariție: 2021
Editura: Litera
Traducere: Gabriela Ghircoiaș
Titlul original: The Kommandant’s Girl, 2007.
Pam Jenoff este o scriitoare născută în Maryland și profesează ca avocat. Scrie atât povești de dragoste, cât și romane istorice precum: „Iubita Comandantului”(2007), „Soția Diplomatului”(2008), „Aproape Acasă” (2008), „Cealaltă fată”(2014), „Povestea unui orfan”(2017), „Fetele pierdute din Paris”(2019), „Femeia cu steaua albastră”(2021).
„Iubita comandantului” o are în prim plan pe Emma Bau, o tânără evreică de 19 ani, măritată de doar 3 săptămâni cu bărbatul pe care îl iubește, atunci când naziștii invadează Polonia. Jacob, soțul Emmei, este implicat în politică și pleacă pentru a lupta alături de mișcarea de rezistență. Emma trebuie să se întoarcă în casa părinților, dar în cele câteva zile de ocupație nazistă cartierul evreiesc a fost evacuat.
Neștiind ce să facă și dorind să fie alături de familie, Emma îi urmează pe aceștia în ghetou, loc în care rămâne prizonieră. Munca în ghetou o apropie de Marta, femeie care o invită la întrunirile tinerilor din ghetou cu ocazia sărbătorilor evreiești. Astfel, Emma ajunge să ia legătura cu membrii rezistenței, prieteni ai soțului său secret. Emma nu declară și nu recunoaște faptul că este căsătorită, această uniune expunând-o pericolelor suplimentare.
Pe chipul paznicului s-a zugrăvit surpriza; a dat să vorbească. „Îmi va spune că nu pot intra”, îmi închipuiam. Pentru o clipă aproape că m-am simțit ușurată, dar apoi el a părut să se răzgândească și mi-a scris numele pe listă alături de cel al părinților, după care s-a dat la o parte ca să mă lase să trec. Am ezitat, m-am uitat în ambele direcții pe stradă și am intrat în ghetou. Poarta s-a trântit în urma mea.
Cu ajutorul membrilor din rezistență, Emma este scoasă din ghetou și dusă în casa mătușii soțului său și primește o nouă identitate: Anna Lipowski. Celor două femei li se alătură curând și Lukasz, copilul unui rabin evreu. În ghetou, familia lui Lukasz locuia vis-a-vis de blocul Emmei, aceasta fiind martora arestării rabinului și a împușcării soției însărcinate a acestuia.
În lipsa soțului, dar și a veștilor despre acesta, în lipsa părinților de la care nu a reușit nici să își ia la revedere, situația Emmei se complică atunci când îi este prezentată comandantului Richwalder, un înalt oficial al regimului nazist. Din prima seară în care s-au cunoscut comandantul îi oferă Emmei postul de asistentă personală, poziție pe care femeia nu are cum să o refuze.
Frica și incertitudinile prin care trece tânara știind că trebuie să lucreze alături de naziști, dar și conștientizând riscul de a-i fi descoperită adevărata identitate se întețesc odată cu trecerea timpului. Funcția deținută reprezintă o poziție importantă pentru un cetățean polonez și, mai ales, pentru planurile rezistenței. Astfel, Emma poate oferi ajutor organizației cu misiune atât de importantă pentru soțul său.
– Anna! mă întrerupe Krysia, strigându-mă așa fiindcă fuseserăm de acord să-mi dea tot timpul numele ăsta, chiar și atunci când eram singure, ca să ne obișnuim. Dar e paravanul perfect! Un evreu care se ascunde n-ar intra niciodată într-un sediu nazist. Iar comandatul e, în momentul de față, unul dintre cei mai importanți oameni din Polonia, urmează Krysia, făcând, apoi, o pauză. Poate că, în timp, te vei putea apropia destul de mult de el încât să ne ajuți, conchide ea.
– Să ajut? Krystia, nu pot lucra pentru naziști! spun eu ridicând tonul, iar ea își duce imediat degetul la buze, făcându-mi semn din cap înspre salon. Îmi pare rău, murmur, jenată de criza mea.
Fiecare acțiune a femeii de a ajuta rezistența îi pune viața în pericol și ajunge în postura de a face alegeri de necrezut pentru a reuși să ofere informații care i-ar putea salva părinții, poporul și i-ar putea aduce soțul din nou lângă ea.
Dubla identitate devine o povară grea pentru Emma. Anna trebuie să se comporte altfel și, mai mult, ajunge să trăiască o poveste de dragoste alături de comandant. Trăirile sufletești ale femeii sunt contradictorii și greu de înțeles chiar și pentru ea. Care este realitatea? Ce simte Emma? Ce simte Anna? Care este calea corectă de a acționa pentru a-și ajuta soțul și familia?
Povestea este emoționantă, captivantă și plină de suspans. Limbajul folosit transmite cititorului sentimentele protagonistei direct și clar, traducerea este pe măsura poveștii (excepție fac rarele greșeli de tipar). „Iubita comandantului” este o altfel de poveste despre o perioadă neagră a istoriei, iar evenimentele prin care ne poartă cartea ne zdruncină sufletul.
Citind această carte am trăit alături de Emma/Anna dragostea, frica, rușinea, incertitudinea, vinovăția minciunii și a trădării, neputința, dar și recunoștința, curajul și determinarea. Într-o lume în care moartea păzește la orice pas dragostea, curajul și loialitatea încă își mai fac simțită prezența.
Dar cum se sfârșește povestea Emmei? Ce se întâmplă cu femeia? Reușește să trăiască alături de bărbatul ales povestea de dragoste mult visată sau rămâne captivă în identitatea Annei și în pânza de minciuni creată în jurul comandantului? Reușește să își păstreze identitatea și viața până la final? Își va mai revedea vreodată părinții? A meritat să își sacrifice sacralitatea căsniciei, puritatea inimii și să ajute rezistența? Ajunge să renunțe la trecut și să trăiască la adăpostul oferit de identitatea falsă și de poziția privilegiată a nazistului care o iubește și își dorește un viitor alături de ea?
La aceste întrebări vă invit să vă răspundeți citind această carte plină de emoție. Lectura cărții „Iubita comandantului” este captivantă și face cititorul să o devoreze pagină cu pagină, dorindu-și să ajungă la deznodământul fericit. Cu siguranță, „Iubita comandantului” va mișca sufletele celor care îi vor răsfoi paginile.
Categorii:Autori străini, Cărți, Pam Jenoff, Recenzii
Lasă un răspuns