Pacientul (recenzie)

[…] poate să declanșeze la comandă diferite forme de suferință din cauză că a rămas încă atât de influențabil. Cu alte cuvinte, halucinațiile sale sunt atât de puternice, încât i-au determinat mintea să poată să facă niște lucruri pe care nici o minte omenească n-ar trebui să fie capabilă să le facă. Bun, e posibil ca toți oamenii care spun că i-a făcut să-și aducă aminte de cele mai neplăcute amintiri și de cele mai chinuitoare temeri să sufere, în fond, de aceeași halucinație, sau se poate să fi uitat că au dezvăluit amănunte esențiale când au vorbit cu el. Dar chiar și dacă ar fi adevărat, nu se poate nega următorul lucru: a dezvoltat o abilitate de a induce gânduri suicidare oamenilor ca un mecanism de autoapărare, într-un mod foarte asemănător cu acela în care personalitatea lui originară „a murit” ca să-i facă loc celei monstruoase. Și a funcționat fără cusur. Până acum.

Pacientul

Autor: Jasper DeWitt

Număr pagini: 288

An apariție: 2020

Editura: Litera

Traducere: Alexandru Cormoș

Titlul original: The Patient, 2020

Jasper DeWitt locuiește în Los Angeles și a publicat primul său roman, „Pacientul”, în anul 2020.

Cartea se citește cu sufletul la gură. Este palpitantă și plină de suspans. Traducerea este fără cusur, iar povestea lui Joseph M. este construită sub forma unor postări succesive pe internet.

Joseph, sau Joe, este cel mai vechi și periculos pacient al unui spital de psihiatrie. Este internat încă de la vârsta copilăriei și în aproape 30 de ani nu doar că nu a putut fi vindecat, dar nici nu s-a găsit diagnosticul exact. Joe nu este doar o curiozitate medicală, ci un adevprat pericol. Asistentele, infirmierele și doctorii care intră în contact cu el ajung să înnebunească sau să se sinucidă.

Povestea acestui pacient inedit este făcută publică de către medicul psihiatru Parker H. ce și-a dorit să își folosească cunoștințele impresionante în domeniu pentru a vindeca sau măcar diagnostica acest pacient.

Este greu de ajuns la Joe pentru că există multe interdicții și avertismente care să țină departe de primejdiosul bărbat orice persoană prea curioasă sau curajoasă. Totuși, doctorul H. a reușit să convingă conducerea și să devină medicul lui Joe.

După ce află cât de multe informații era posibil despre cazul lui Joe, frica i s-a infiltrat în minte. Șocul a fost mare atunci când, la prima întâlnire cu Joe, realizează că tânărul pare normal și că cel mai probabil este o victimă a unei conspirații puse la cale de părinți și spital. Carisma și sinceritatea de care dă dovadă tânărul îl fac pe doctorul H. să se îndoiască de tot ce a auzit până atunci și de toate mărturiile și dovezile medicale disponibile în dosarul pacientului.

Am fost șocat. Felul în care se comporta cel mai de temut pacient din spital nu era deloc așa cum îmi închipuisem. Da, era acru și nemulțumit, dar părea remarcabil de lucid, ba chiar în toate mințile. Nu arăta deloc ca și cum ar fi putut să provoace confuzie și teroare preț de mai bine de douăzeci de ani, ca să nu mai vorbim de faptul că nu părea că ar fi trebuit să fi rămas în grija spitalului. Mai mult, observațiile sale mi-au lăsat un gust amar și m-au făcut să mă îndoiesc de ceea ce mi se spusese. Se putea ca toate poveștile care circulau pe seama lui să fi fost într-adevăr doar o mascaradă ingenioasă prin care să se păstreze un venit sigur pentru spital?

Din acest moment acțiunea cărții începe într-un mod vijelios. Doctorul H. este atât de implicat în ajutarea pacientului, încât își pune în pericol cariera. Speculațiile asupra posibilului diagnostic și a factorilor declanșatori sunt însă departe de adevăr. Cum reușește Joe să își înspăimânte victimele atât de tare încât să le înnebunească și să le facă să se sinucidă este de neconceput până la final. Cartea reușește să șocheze și să țină cititorul într-o stare de alertă și incertitudine constantă. „Pacientul” este o lectură tulburătore și înfricoșătoare ce ajunge până la limita paranormalului.



Categorii:Autori străini, Cărți, Jasper DeWitt, Recenzii

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: